Vi kan møtes for en vennlig prat under et regnbueflagg i skolegården

16 hours ago 3



De siste dagene har vi fulgt debatten om regnbueflagg i Fvn, og har et par oppklaringer, kanskje særlig til «det tapende laget».

Foto: Frederik Ringnes / NTB

Begrepet «nøytral grunn» brukes flittig, og er visst ment å beskrive hvordan en skole uten regnbueflagg er.

I følge Store Norske Leksikon, er «nøytral grunn»» et uttrykk som brukes når man skal beskrive hvordan partene i en krig eller strid, skal møtes et sted ingen av dem har tilknytning til.

Barn og unge som bryter normer for kjønn og seksualitet har, som nevnes, rettigheter.

FNs barnekonvensjon gir faktisk rettigheter til alle barn, uansett hvem de er, hvilke familie de vokser opp i og uansett hvilken seksuell orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk de har. Barn som er lesbiske, homofile, bifile, trans eller som er født med atypiske kjønnskarakteristikker (LHBTI) har de samme rettighetene som andre barn.

Det kan altså være bra ikke å bruke begreper som antyder at heterofile, kjønnsnormative barn og unge, skulle være i en slags krig mot barn og unge som bryter normer for kjønn og seksualitet, for det har i alle fall ingen av dem bedt om.

Barn som vokser opp med to mødre eller to fedre har rett til å vokse opp uten fordommer og hets fra folk som mener at det er dårligere for dem

Videre kan det være greit å huske at barn som vokser opp med to mødre eller to fedre har rett til å vokse opp uten fordommer og hets fra folk som mener at det er dårligere for dem enn om de skulle vokse opp med heterofile foreldre.

En gammel studie på dette feltet har blitt nevnt som argument for at heterofile foreldre er best, men den er gammel, og tungt kritisert for ikke å møte vanlige krav til forskning, og dermed kan man legge den ballen død. «Meningsrommet bør være raust, også for de som er kritiske», sies det.

Her vil vi nevne forskjellen på det å være, og det å mene.

Det er ikke like lett å være den som sier: «Dette er meg!», som det er å være den som svarer: «Jeg mener noe om at du er deg!»

Det å være ung og bryte normer for kjønn og seksualitet, eller komme fra en regnbuefamilie, betyr større risiko for å bli utsatt for hets og hatefulle kommentarer, så lenge «meningsrommet» skal være så raust at hets og hat er lov.

Vi har mye dårlige statistikker å ta av, om vi skal forklare hvorfor synliggjøring av mangfold er viktig. Elevundersøkelsen fra 2024 viser at av de 9000 elevene som oppgir å være i en annen kjønnskategori, opplever 33% av dem å bli mobbet. Undersøkelsen «Ung i Oslo» fra 2023, viser at under halvparten av skeive ungdommer har tro på at de vil få et godt og lykkelig liv.

På Sørlandet ville 31.1% av foreldre ha negative holdninger til sitt eget barn, hvis barnet var trans. Det er egentlig ikke en kamp vi har her. Ikke et slag, ikke en krig. Derfor trenger vi heller ikke å møtes på «nøytral grunn».

Vi kan møtes for en vennlig prat under et regnbueflagg i skolegården.

Om hvordan det ikke er «trangt meningsrom» vi har heller. Men kanskje frykt for helt vanlige folk, som dessverre har dårligere livskvalitet fordi de bryter normer for kjønn og seksualitet.

Godt at opplæring i norsk skole er i samsvar med menneskerettighetene.

De er tross alt viktigere enn meningsrom.

Kristin Evina Øhrn Fredwall, nestleder FRI Agder Foto: Privat

Menneske­verd og likeverd er ikke «poli­tikk»

De glemte Bibel­versene...

Åpen

Kjære Blågestad

Åpen

Er én av tre sørlen­dinger mot menneske­verd, Blåge­stad?

Åpen

Read Entire Article