– Ville vært tragisk for Europa og Ukraina

1 week ago 18



Amerikansk fredsplan:

J.D. Vance truer med å trekke USA ut av fredsforhandlingene. Da må Europa ta seg sammen, mener ekspert.

 Violeta Santos Moura / Reuters / NTB / Jim Watson / AFP / NTB / Simen Askjer / TV 2
MÅ TA GREP: Nupi-forsker Karsten Friis er klar på at Europa må ta ansvar om visepresident J.D. Vance og USA gjør alvor i truslene om å trekke seg ut av fredsforhandlingene. Foto: Violeta Santos Moura / Reuters / NTB / Jim Watson / AFP / NTB / Simen Askjer / TV 2

Publisert 23.04.2025 18:31

– Det som er kjent fra det forslaget som er lekket, er ganske uspiselig for Europa og Ukraina.

Ole Martin Stormoen ved Norsk utenrikspolitisk institutt snakker om sjuspunktsplanen en rekke medier melder at USA har lagt fram for å få en slutt på krigen i Ukraina.

Den legger, ifølge Sky News, blant annet opp til at Ukraina blir nektet medlemskap i Nato og at amerikanerne anerkjenner russisk suverenitet over Krim og fire okkuperte områder på det ukrainske fastlandet. 

USAs sjupunktsplan for fred i Ukraina

    1. 1. Umiddelbar våpenhvile i Ukraina
  1. 2. Oppstart av samtaler direkte mellom Ukraina og Russland
  2. 3. Ukraina skal nektes medlemskap i Nato
  3. 4. USA skal formelt anerkjenne russisk suverenitet over det ulovlig annekterte Krim
  4. 5. USA skal de facto gi anerkjennelse av fire okkuperte ukrainske territorier langs dagens frontlinjer
  5. 6. Ukraina skal inngå en mineralavtale som innebærer at de skal dele fortjenester naturressurser med amerikanske selskaper
  6. 7. Alle amerikanske sanksjoner mot Russland skal oppheves, og landene skal samarbeide om energi
  7. Kilde: Sky News

Rapportene om planen kom kort tid før utenriksministere fra USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Ukraina skulle møtes i London onsdag. 

Møtet ble onsdag formiddag utsatt.

– Det er god grunn til å tro at det er fordi USA og europeiske land er så langt fra hverandre i forståelsen av hva som kan være en akseptabel avtale, sier Stormoen.

– Det mest tragiske

Onsdag sa USAs visepresident J.D. Vance at Ukraina og Russland må bytte landområder for å kunne oppnå en avtale om våpenhvile, ifølge Bloomberg.

– De nye grensene i konflikten vil trolig bli trukket et sted nær de nåværende frontlinjene, sa han under en reise til Taj Mahal.

Stormoen mener Ukraina blir bedt om å gi opp store landområder uten å egentlig få noe i retur.

 Nupi
REAGERER:Nupi-stipendiat Ole Martin Stormoen mener USAs forslag vil være svært problematisk. Foto: Nupi

– Problemet med den amerikanske tilnærmingen er at de ikke presser Russland til å gi fra seg noe i bytte mot at de får 20 prosent av ukrainsk territorium og sanksjonslettelser, sier han.

– For Ukraina og Europa er det svært problematisk om de fryser frontlinjene nå og samtidig letter sanksjonene. Da vil russiske økonomi bli hjulpet på beina, samtidig som at krigen kan blusse opp igjen når som helst.

Også Stormoens forskerkollega ved Nupi, Karsten Friis, peker på at sjupunktsplanen inkluderer at USA løfter sanksjoner mot Russland.

– Det aller beste for Russland vil være letting av sanksjoner, så de kan få kinesiske våpen og amerikanske dollar, sier Friis og legger til:

– Det ville vært det mest tragiske for Europa og for Ukraina.

Ingen sikkerhetsgaranti

Stormoen påpeker at det fra amerikansk side heller ikke er snakk om å gi Ukraina noen sikkerhetsgaranti.

– I praksis betyr det at Russland i ro og mak kan bruke tid på å bygge seg opp igjen militært uten at Ukraina har sikkerhetsgaranti verken fra Europa eller fra USA.

Uten støtte fra USA mener Stormoen nemlig at det er vanskelig å se for seg at en at en «koalisjon av europeiske villige» kan stille opp med en sikkerhetsgaranti.

– Det har versert planer om en europeisk sikkerhetsstyrke, men de vil stå overfor et alvorlig problem den dagen disse blir angrepet og må respondere uten amerikansk støtte, sier Stormoen.

– For Ukraina vil det være en elendig avtale om den ikke inkluderer en sikkerhetsgaranti som fremstår troverdig.

– Må ta seg sammen

Onsdag sa Vance også at dersom Ukraina og Russland ikke snart sier ja til en avtale, vil USA trekke seg fra prosessen. 

Dersom USA ender med å trekke seg ut, noe Friis mener er sannsynlig at vil skje, er Europa nødt til å ta ansvar for Ukrainas sikkerhet.

– Alternativet er mye dyrere, både i penger og menneskeliv. Så da må Europa virkelig ta seg sammen, vi alle sammen, og sørge for at Ukraina overlever.

 Simen Askjer  / TV 2
KLAR BESKJED: Nupi-forsker Karsten Friis er klar på at Europa må ta mer ansvar. Foto: Simen Askjer / TV 2

Samtidig sier Friis at han ser positivt ting som skjer i Europa. 

– Man innser at dette kan man ikke bare la gli ut i ingenting. Alternativet er enda farligere. Men det er ikke gjort i morgen. Det er ikke sånn at vi får europeiske styrker inn i Ukraina på kort sikt.

Read Entire Article