100 dager preget av handelskrig og børskaos. Fortsatt gjenstår 1.360 dager med Trump-show.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er en kommentar
President Donald Trump feirer denne uken 100 dager i Det hvite hus.
Det har vært oppskakende og kaotisk.
Nå begynner vi å se konturene at hvilke økonomiske følger kaoset kan få.
Onsdag kom tall som viste at veksten i amerikansk økonomi har bråstoppet. For første gang siden 2022 peker pilene nedover.
Blir det nedgang også neste kvartal, er amerikansk økonomi i teorien i resesjonresesjonØkonomisk tilbakegang, offisielt defineres det som tilbakegang i to kvartaler eller mer, dvs. over et halvt år. .
Les også
Bråstopp for amerikansk økonomi i første kvartal
Trump lovet velgerne sine endring, og det har blitt endring.
Han viser seg som en handlekraftig politiker som gjør det han sier han skal gjøre, uten å gå den tradisjonelle og tidkrevende byråkratiske måten å gjøre ting på.
Han tramper fremover mens presidentordrene har haglet.
Det slås ned på klimasatsninger, mangfoldstiltak og utdanningsfinansiering.
Og ikke minst har vi fått sett hvordan hans utspill på spektakulært vis kan sende verdens børser den ene eller den andre veien.
Les også
Slik feiret Trump 100 dager som president: – Vi har så vidt begynt
Trumps fremgangsmåte for å få has på landets budsjettunderskudd og bedre handelsbalansen, har skapt skjelvinger i hele verdensøkonomien.
En ting er usikkerheten rundt hva som venter rundt neste sving, eller mer konkret: hva som kommer når Trump våkner og låser opp telefonen sin og logger inn på sosiale medier.
En annen ting er frykten for at politikken og tiltakene han nå iverksetter skal legge en demper på veksten i verdensøkonomien.
Les på E24+
Tomme butikkhyller truer
Wall Street ønsket seg en næringsvennlig president som skulle fjerne rød tape og kutte skatter. Tollkaoset som treffer dem nå, er noe annet. Det har skapt uro også langt inn i markedet for amerikanske statspapirer.
Den amerikanske oppkjøpsbransjen hatt sitt svakeste førstekvartal på to år, målt i volum på handler, ifølge tall fra Dealogic.
Onsdag åpnet børsene på Wall Street kraftig ned etter de overraskende BNP-tallene.
Vi vet fortsatt ikke hva som skjer når tollpausen på 90 dager er over.
Det fremstår som om det nærmest kommer an på humøret til den amerikanske presidenten og hvordan han synes “tollforhandlingene” med ulike land går.
Dagene er preget av drypp av oppdateringer.
Det ble gjort ytterligere lettelser for bilindustrien tirsdag, mens farmasiindustrien venter fortsatt på hva som skal komme. Disse ble unntatt tollene sist, men Trump har flere ganger sagt han planlegger «noe».
Les på E24+
Trump kan få én seier
Spenningen er stor rundt hva som skjer av eventuelle forhandlinger mellom USA og Kina og mellom USA og EU.
Foreløpig er det ingen bekreftede meldinger om offisiell dialog mellom USA og Kina. Mellom EU og USA er det samtaler, men det er ingen tegn til enighet med det første.
Uansett utfall av forhandlingene, vil vi mest sannsynlig sitte igjen med et USA med høyere toller enn tidligere.
Det er sand i maskineriet til verdensøkonomien.
Men kapitalen vil stadig finne minste motstands vei og investorene vil prise det inn i sine analyser. Vi vil få en ny normal.
For å finne ut hvordan dette vil huskes i historiebøkene, er det bare å holde seg fast de neste 1.360 dagene.
Les på E24+