37.000 offentlig ansatte får nye pensjonsregler

3 months ago 17


NRK retter: I en tidligere versjon av denne saken sto det at 200.000 offentlig ansatte får tjene mer ved siden av pensjonen. Det er feil. Det riktige er at rundt 37.000 offentlig ansatte får tjene mer ved siden av pensjonen.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna presenterte nyheten på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Dette er en seier, som trygger inntekten til store arbeidstakergrupper. Dette har vært krevende og det er derfor all grunn til å rose arbeidsministeren som har gjort et godt stykke arbeid, sier LOs nestleder Sissel Skoghaug i en pressemelding.

Sissel M. Skoghaug

LOs nestleder Sissel Skoghaug mener endringene er viktige for at flere skal kunne jobbe lenger.

Foto: William Jobling / NRK

Folk i forsvaret kan jobbe lenger

Regjeringen fjerner også kravet om at ansatte i forsvaret må slutte når de fyller 60 år.

Brenna sier at de fjerner kravet fordi det trengs flere folk i jobb i Norge. Målet er at kravet blir fjernet fra 1. juli 2025.

– Vi trenger også at vi tar godt vare på våre ansatte i Forsvaret. Spesielt i en tid der Forsvaret skal vokse og bli større i den sikkerhetspolitiske situasjonen vi er i.

Særaldersgrense omfatter store yrkesgrupper i offentlig sektor med fysisk og psykisk belastende arbeid innen yrker som renhold, barnevern, helse, pleie og omsorg.

Det gjelder også store grupper innen brann, redning, politi, fengsel og forsvar.

Inntil 335.000 kroner

Den nye avtalen gir dem som i dag har særaldersgrense med tidligpensjon fra 60 år og 63 år større fleksibilitet og mulighet til å jobbe lenger.

Fribeløpet økes for disse til 2,7 G (Grunnbeløp). Det betyr at man kan tjene inntil 335.000 kroner ved siden av pensjonen, uten at pensjonen avkortes.

– Dette er viktig for å sikre at flere kan stå lenger i jobb, selv om de har særaldersgrense, sier Skoghaug.

– Godt fornøyd

Også Fagforbundet og er fornøyde med endringen.

– Landet er helt avhengig av både de ansatte i Forsvaret, men også andre yrkesgrupper med viktige roller for beredskapen. Da må vi også ha pensjonsordninger som gjør at vi klarer å rekruttere kompetent personell til disse yrkene, men også beholder dem i jobben, sier nestleder i YS Lizzie Ruud Thorkildsen.

– Vi er godt fornøyd med at våre medlemmer i brann og ambulanse får noe større fleksibilitet til å jobbe ved siden av før tidligpensjonen blir redusert, sier leder i Fagforbundet Mette Nord.

Publisert 13.01.2025, kl. 14.33 Oppdatert 13.01.2025, kl. 15.19

Read Entire Article