Kraftsalven kommer fra en av landets fremste oljeanalytikere, John Olaisen i ABG Sundal Collier. I dag holder Equinor generalforsamling i Stavanger.
– Equinor har oppbemannet fra vel 20.000 til 25.000 ansatte på sju år, uten å øke produksjonen av olje- og gass. Tvert om faller produksjonen med 0,6 %. I samme periode økte staben med 25 %, konstaterer Olaisen.
Uheldig utvikling: Økningen i antallet ansatte gjenspeiles ikke i produksjon mener Olaisen.
Foto: Inger Kristine Lee / NRKEquinor øker, andre kutter
Sjefanalytikeren har sammenlignet utviklingene i Equinor med fem av de største selskapene i verden som Exxon, Chevron, Shell, BP og Total. Den viser at ingen andre har opplevd en tilsvarende vekst i antall ansatte. Flere av konkurrentene har isteden redusert bemanningen.
Equinors hovedkontor på Fornebu
Foto: NTBOlaisen trekker særlig frem de to amerikanske selskapene Chevron og Exxon, som har klart å slanke staben, og samtidig øke produksjonen.
– Siden 2007 har Exxon og Chevron blitt 20–30 % færre ansatte, mens Equinor har blitt 30 % flere. Det er jo et veldig dårlig tegn.
– Teknologien har gått fremover. De fleste klarer å produsere mer olje med færre mennesker, sier Olaisen.
– Vi trenger nye, unge folk
NRK forelegger konsernsjef Anders Opedal Olaisens synspunkt. Han mener Equinor har andre utfordringer enn de andre oljeselskapene:
Ikke sammenlignbart: Konsernsjef Anders Opedal mener Equinor har andre utfordringer enn Chevron og Exxon.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB– Du kan ikke ha en direkte sammenligning. Norsk sokkel er modent. Mange brønner er mer krevende å bore nå enn før. I tillegg er flere av plattformene våre eldre, og krever litt flere ansatte, sier Opedal.
– Men hva gjør alle disse nye 5000 ansatte?
– Vi har en pensjonistbølge foran oss, og det har vært viktig for oss å ansette nye unge folk inn i selskapet, sier Opedal.
– De nye får god trening av de som har lang erfaring, før disse går ut i pensjon.
5 % jobber i grønn avdeling
Da Opedal ble konsernsjef i 2020 lovet han stor satsing på grønne industrier. Siden 2017 og frem til i dag har selskapet økt produksjonen av fornybar kraft med over 250 %. En omlegging Opedal mener forklarer noe av økningen i antallet ansatte:
– Vi har flere prosjekter i Brasil, vi har vindprosjekter i Polen, UK og USA.
Sistnevnte er det gigantisk vindprosjekt Empire Wind utenfor New York, som nylig fikk stoppordre fra Trumps administrasjon.
Selv om selskapet har vokst innen fornybar energi, hadde denne delen kun 1.099 ansatte ved nyttår, viser årsrapporten til selskapet.
Anbefaler kostnadskutt: sjefanalytiker i ABG Sundal Collier, John Olaisen har fulgt Equinor i 15 år
Foto: Inger Kristine Lee / NRK– Det tyder på at hovedveksten i bemanningen har skjedd innen olje- og gassvirksomheten, ikke fornybart sier Olaisen.
Ansatte liten kostnad
Oljeanalytiker Theodor Sveen-Nilsen i Sparebanken 1 har også sett at økningen i antallet ansatte i Equinor.
Olje er så lukrativt at utgifter til ansatte er mindre viktig for markedet, mener Theodor Sveen-Nilsen i Sparebanken 1
Foto: Lasse Lerdahl / Fotograf Ornelund– Det er jo mindre oljeproduksjon per ansatte i Equinor nå enn det var for ti år siden. Fornybarsatsingen kan kanskje forklare en liten del av dette, men ikke veldig mye.
– Hvordan reagerer markedet på den typen utvikling i selskapet?
– Dette er ikke noe markedet er veldig opptatt av. Hvis man ser på kostnaden per produserte fat i Equinor, så er lønnskostnader en ekstremt liten andel.
Foreslår ny kurs for Equinor – gjør det dere kan best!
Aksjemarkedet liker dårlig det grønne skiftet i Equinor, mener analytikerne NRK har snakket med.
Nedadgående aksjekurs: markedet liker ikke den grønne satsingen til Equinor mener analytikerne NRK har snakket med.
Foto: Inger Kristine Lee / NRK– Equinor skal jo investere veldig mye i fornybart fremover. Markedet legger veldig lav verdi, eller negativ verdi, på det. Og da blir jo resultatet at aksjen handler på lavere nivåer enn den ellers ville gjort, sier Sveen-Nilsen i Sparebanken 1.
John Olasien er enig:
– Equinor har ingen konkurransefortrinn innen onshore sol eller vind, og de har heller ikke gjort det noe spesielt bra med disse prosjektene.
Equinor kan offshore, der er de gode. Men, de har mindre hell når de forsøker seg på land, mener Olaisen.
Foto: Inger Kristine Lee / NRKHan foreslår en ny kurs for selskapet, en kurs selskapet kjenner godt, nemlig 100 % offshore.
– Equinor er en av de beste på offshore- og dypvanns-installasjoner. Her har de klare konkurransefortrinn, mener analytikeren. Dette gjelder både for olje- og gass-installasjoner, og offshore vind.
Equinors gullgruve: Johan Sverdrup-feltet ble åpnet i 2019. Gir 700 000 fat olje per dag, en tredjedel av produksjonen på norsk sokkel.
Foto: Ints KalninsBegge analytikerne tror Equinor kan reise seg dersom de rendyrker profilen som et offshoreselskap.
– Equinor er en utrolig attraktiv partner for andre selskap som driver langt til havs, sier Olaisen.
Han tror selskapet kan tjene gode penger på å gå denne veien, istedenfor fornybart på land.
– Anders Opedal, hvorfor ikke rendyrke det dere kan, nemlig olje og gass langt til havs, og la andre selskap utvikle vind og sol?
– Det er et større strategisk spørsmål. Vi tror at vi kan skape langsiktige aksjonærverdier ved å fokusere på energien verden trenger. Olje og gass. Det er vi svært dyktige til.
– Så har vi også sagt at vi skal jobbe med karbonfangst og -lagring, transport og lagring spesielt. Og potensielt hydrogen, og også for fornybar, sier Opedal.
Equinor starter sin generalforsamling klokken 15 i ettermiddag, 14 mai.
Publisert 14.05.2025, kl. 05.49