Regjeringen beskyldes for manglende utredning av Norgespris og manglende kraftutbygging. – Ikke ansvarlig energipolitikk, sier Tina Bru (H).
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Regjeringen kritiseres for manglende utredning av Norgesprisen og manglende kraftutbygging. Tina Bru (H) mener tiltaket kjøper tid for regjeringen, men ikke løser de underliggende utfordringene i kraftsystemet.
- I en høring etterlyser både norske og svenske aktører grundigere analyse av konsekvensene.
- Energiminister Terje Aasland forsvarer forslaget med at han vil gi folk trygghet.
- Industriens tilgang til rimelig kraft kan bli truet, frykter Marius Arion Nilsen (Frp).
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Regjeringens forslag om Norgespris på strøm – en fastpris på 40 øre kilowattimen før nettleie og avgifter – ble tema i Stortinget denne uken.
Forslaget skal snart sendes til Stortinget. Høyre-nestleder og tidligere energiminister Tina Bru mener at tiltaket er et forsøk på å kjøpe seg tid.
– I stedet for å satse på løsninger som gir mer kraft, foreslår regjeringen Norgespris, en strømstøtte uten kostnadsoverslag, sier hun.
Bru viser til tall fra Thema Consulting og sier at ordningen kan koste staten over 20 milliarder kroner i året mot slutten av tiåret. Dette kunne i stedet ha finansiert ny kraftproduksjon, sier hun.
– Vi har altså en regjering som heller vil kjøpe seg tid enn å løse selve problemet, og det er ikke en ansvarlig energipolitikk.
Bru påpeker at bedrifter som SMA Mineral, Alcoa og Hydro venter på mer kraft, men at Støre-regjeringen så langt bare har godkjent 0,5 terawattimer (TWh) ny kraftproduksjon.
– Norges kraftoverskudd i et normalår ligger på 15 til 18 TWh, mens bedriftene i kø representerer et potensielt forbruk på rundt 100 TWh, sier Bru.
Les på E24+
Slik bygger du balansert portefølje i usikre tider
– Handler om trygghet
Energiminister Terje Aasland (Ap) forsvarer Norgesprisen for husholdninger og fritidsboliger.
– Det handler om trygghet for folk, sier Aasland.
Han mener Støre-regjeringen har gjort «vesentlige forbedringer» i rammebetingelser og saksbehandlingen av kraft- og nettsaker.
– Dette er et arbeid som burde vært observert og igangsatt av den forrige regjeringen, eller for kanskje 10–15 år siden, skulle vi i dag hatt en parallellitet mellom det som er samfunnets behov for mer kraft, og det som er situasjonen.
Les også
Frykter strømsmell for bedrifter: – Norgespris er feil
Bekymring i naboland
Norgespris skaper bekymring også i Norges naboland, påpeker Bru.
– Dette er venner som vi trenger i de urolige tidene vi lever i nå, sier hun.
Bru viser til at aktører som NHO, kommunenes organisasjon KS, Statistisk sentralbyrå, Konkurransetilsynet og Regelrådet har stilt spørsmål ved deler av forslaget.
– Det er verdt å merke seg at dette ikke er skikkelig utredet, og derfor ser man nå i høringsrunden at det kommer veldig mange kritiske innspill, sier Bru.
Les også
Strømmangel stikker kjepper i hjulene for milliardinvestering
– Ingen grunn til å være ekstremt urolig
Energiministeren gjentar at hans oppgave er å gi folk trygghet, og at kraftsystemet har større utfordringer enn dette.
– Det er andre ting enn Norgespris som burde bekymre både det svenske systemet, det danske systemet og systemet i Europa, sier Aasland.
Han mener det ikke er faglige grunner for å tro at Norgespris vil øke husholdningenes forbruk veldig mye, og at det heller er andre sektorer som vil kunne drive opp forbruket og prisene.
– Det er ingen grunn til å være ekstremt urolig, som jeg forstår Høyre-representanten er, hvis vi trygger familienes økonomi knyttet til strømkostnadene, sier statsråden.
Les også
Vil oppgradere for milliarder: – Viktig for kraftsystemet
Frykter dyr kraft til industrien
Marius Arion Nilsen (Frp) er bekymret for at dyr strøm skal true kraftforedlende industri, som produksjon av aluminium, kobber, sink, nikkel og silisium.
– Spørsmålet mitt til statsråden er: Hvordan skal regjeringen sikre den kraftforedlende industrien tilgang til rimelig kraft og gode rammebetingelser? spurte Nilsen i Stortinget denne uken.
Aasland mener at konkurransedyktige priser for industrien forutsetter kraftoverskudd og et sterkt kraftnett.
– Dessverre har utviklingen av nettet vært et forsømt politisk tema gjennom veldig lang tid, sier Aasland.
Energiministeren mener regjeringen har satt fart på utbyggingen av kraft og nett, og legger til rette for havvind og solkraft.
Nilsen hevder at det er rekordlav utbygging av kraft og rekordlavt antall konsesjonssøknader, og påpeker at havvind ligger et godt stykke fram.
– Så akkurat den skrytelisten der vil jeg si meg uenig med, sier Frp-eren.
Les også
Ville sikre billig strøm: – Skuffet
Les også