– Det er å snu ting fullstendig på hodet, svarer sjefen for Kjell Inge Røkkes industrikonsern.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Aker og Kjell Inge Røkke har varslet endringer i porteføljen av grønne selskaper, inkludert overtagelsen av en eiendel i Aker Carbon Capture (ACC).
- ACC skal legges ned og 1,7 milliarder kroner i utbytte skal utbetales til aksjonærer før tiden.
- En hedgefond-forvalter og en analytiker mener det er større verdier i ACC enn det som blir betalt ut.
- Aker-sjef Øyvind Eriksen mener transaksjonen har skapt milliardverdier og blitt fire ganger så verdifullt siden børsnoteringen.
- Aksjekursen i ACC steg med 9 prosent etter kunngjøringen, noe Eriksen mener bekrefter transaksjonens suksess.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Industrikonsernet Aker og hovedeier Kjell Inge Røkke varslet fredag at de rydder opp i de grønne satsingene.
I den forbindelse tar Aker over en eiendel i karbonfangstselskapet Aker Carbon Capture (ACC). Kontanter som er igjen i selskapet deles ut til ACC-aksjonærene.
Den ferske hedgefondforvalteren Mads Langaard er gjennom sitt fond Longfarm Capital aksjonær i ACC.
Han mener det ligger større verdier i ACC enn det som når blir betalt ut.
– Aker stikker av med en halv milliard, sier Langaard, før han legger til at Aker har vært rausere enn mange fryktet.
Les på E24+
Aksjene som kan tjene på opprustning i Europa
Røkke: – En suksesshistorie
Aker-sjef Øyvind Eriksen avviser at de har stukket av med en halv milliard.
– Det er å snu ting fullstendig på hodet, sier Eriksen på telefon til E24.
Røkke omtalte Aker Carbon Capture som en «suksesshistorie» i et aksjonærbrev fredag.
«Transaksjonen som annonseres i dag, muliggjør at ACC gir sine aksjonærer et kontantoppgjør lenge før det ellers ville vært mulig», skrev Røkke.
Aker Carbon Capture har fra før en rett til å selge sin andel til SLB i desember 2027.
I en børsmelding fredag meldte Aker at de kjøper ACCs eierandel på 20 prosent i SLB Capturi, et fellesforetak mellom SLB og Aker Carbon Capture.
De legger 635 millioner kroner i kontanter på bordet, og tar i tillegg over forpliktelser.
Avtalen innebærer at aksjonærene får et utbytte på 1,7 milliarder kroner, bestående av oppgjøret på 635 millioner kroner og 1,1 milliarder som selskapet har i kassen fra før.
I dag sitter ACC bare på penger og eierandelen i det felleseide CO₂-fangstselskapet.
– Helt sentrale
Eriksen mener de har skapt milliardverdier for ACC-aksjonærene ved å bygge selskapet og deretter fasilitere transaksjonen med SLB.
Aker Carbon Capture ble startet som et karbonfangstselskap, men solgte 80 prosent i en avtale der det dannet et felles selskap med SLB (tidligere Schlumberger).
– Eierandelen i SLB Capturi er ikke fritt omsettelig. SLB forholder seg til Aker som partner, på grunn av vår langvarige, omfattende og tillitsfulle relasjon, men også fordi andre Aker-selskaper, og i særdeleshet Aker Solutions, er helt sentrale i gjennomføringen av karbonfangstprosjekter der SLB Capturi leverer fangstteknologien, sier Eriksen.
Tjente 50 prosent
Samtidig understreker Langaard at han ikke vil kritisere Aker for transaksjonen som ble kunngjort fredag.
– De har i løpet av de siste månedene returnert 3,5 milliarder til aksjonærene. Rundt 2 milliarder av dette er til andre aksjonærer enn Aker-systemet. Av de totale verdiene i henhold til mine beregninger har Aker delt ut 80 prosent og beholdt 20 prosent selv. De kunne vært grådigere enn dette.
Mads Langaard
Forvalter
Langaard har tjent godt på investeringen etter at han kjøpte de første aksjene i februar i år. Avkastningen er på rundt 50 prosent, opplyser han.
To av grunnene til at Langaard investerte i ACC var at han hadde tillit til Aker i lys av Akers siste aksjonærvennlige trekk i andre Aker-eide selskaper, samt muligheten for at Aker ville inngå en transaksjonsavtale før oppgjør i 2027, opplyser han.
I en investeringsanalyse fra februar sendt til investorene i Longfarm Capital, argumenterte han med at ACC i praksis var blitt et tomt selskap med kontanter og rettigheter til fremtidige kontanter, og at det ga mer mening å ta det av børs.
Analytiker stiller seg bak
Også analytiker Jonas Fremming i Sparebank 1 Markets mener de underliggende verdiene er betydelig høyere enn transaksjonsprisen, ifølge en oppdatering etter dagens nyheter.
Til det svarer Eriksen at deres syn er at Aker Carbon Capture-aksjonærene har vært med på en fantastisk investering.
Aker-sjefen sier at de har firedoblet verdiene siden selskapet ble børsnotert, at de har synliggjort og skapt verdier gjennom transaksjonen med SLB.
– Utbetalingen skjer to år før SLB eventuelt kan kjøpe minoritetsposten i SLB Capturi, og det skjer i et kapitalmarked som preges av usikkerhet og uro, sier Eriksen.
Øyvind Eriksen
Aker-sjef
Viser til aksjehopp
Det er flere faktorer man ser til før man tar standpunkt til verdsettelsen av 20-prosentposten i SLB Capturi, ifølge Eriksen.
– Det ene er at alle aksjonærer unntatt Aker får oppgjør for minoritetsposten i SLB Capturi to år fra SLB tidligst kan utøve kjøpsopsjon. Det er en tidsfaktor som har ført til neddiskontering av forventet kjøpesum med ti prosent.
– I tillegg er det driftskostnader i perioden som er trukket fra, anslagsvis 70 millioner kroner, påpeker Eriksen.
Dessuten overtas morselskapsgarantier for prosjekter i arbeid, påpeker Eriksen.
– Den risikoen i verdsettelsen er estimert til rundt 100 millioner kroner. Den avtalte garantieksponeringen er langt høyere enn det. Aker og ACC mener dette er en god og fair transaksjon, også for aksjonærene i ACC, som selvsagt er avhengig av når de kjøpte sine ACC-aksjer, har fått være med på en suksess.
Eriksen mener at kursreaksjonen i ACC etter kunngjøringen i dag bekrefter dette. Aksjekursen er opp 9 prosent fredag ettermiddag.
– Hvis dette hadde vært en dårlig transaksjon for ACC-aksjonærene, er det rimelig å anta at kursreaksjonen ville vært motsatt, sier Eriksen.