«En meget alvorlig sak,» skriver Fossumkollektivet til VG.
Lørdag fortalte VG historien om Madelen (14), som tok sitt eget liv i februar.
Hun bodde på barneverninstitusjonen Fossumkollektivet da en miljøarbeider i 50-årene skal ha forgrepet seg mot henne.
Nå er mannen tiltalt for overgrep, voldtektsforsøk eller seksuelt krenkende handlinger mot Madelen og fire andre tenåringsjenter på institusjonen.
Saken skal opp for retten i mars neste år.
«Å miste en av ungdommene våre, er det verste som kan skje. Vi er dypt preget over å ha mistet den unge jenta som tok sitt eget liv. Våre tanker går til jentas familie», skriver Fossumkollektivet i en e-post.
VG har stilt ledelsen ved institusjonen en rekke spørsmål. De velger å svare skriftlig og viser til at det er mange spørsmål de ikke kan besvare på grunn av taushetsplikten.
Fossumkollektivet understreker at det skal være trygt å være hos dem - og at de unge skal være omgitt av beskyttende og profesjonelle omsorgspersoner. De understreker også at Statsforvalteren har konkludert med at det ikke var varsler eller signaler som kunne gjort dem i stand til å oppdage overgrepene tidligere.
«Vårt fokus, fra vi mottok varslingen, umiddelbart avskjediget miljøarbeideren og meldte videre til tilsynsmyndigheter og politi, har vært å ivareta alle parter. Det er politiets oppgave å etterforske og domstolens oppgave å dømme, men alt ved denne saken er vondt», skriver Fossumkollektivet.
Voldektsforsøk i bil
Flere overgrep som miljøarbeideren nå er tiltalt for, skal ha skjedd da mannen var alene med jentene. En av jentene ble kjørt til Sverige og forsøkt voldtatt i bilen. Madelen skal også ha vært alene med mannen inne på institusjonen.
Dette er tiltalen
- Han skal ha hatt seksuell omgang med 14 år gamle Madelen, som var på barneverninstitusjon under hans oppsikt. Hendelsene skjedde inne på Fossumkollektivet og andre steder.
- Han skal ha mottatt bilder av Madelen delvis uten klær og lagret to av dem. Han skrev flere seksualiserende meldinger til Madelen.
- Han skal ha forsøkt å voldta en 15 år gammel jente som bodde på institusjonen. Mannen kjørte henne over grensen til Sverige og prøvde å forgripe seg på henne i bilen. Jenta kjempet imot og forhindret overgrepet. Like etterpå truet han med at dersom hun fortalte om hendelsen til noen, ville han la det gå utover en av de andre jentene på institusjonen.
- Han skal ha sagt til en 15 år gammel jente da han var alene med henne i bil at den seksuelle lavalderen i Sverige er 15 år og at de kunne ha sex i bilen der.
- Han skal ha sagt til en 15 år gammel jente at den seksuelle lavalderen i Sverige er 15 år, så hvis det skjedde noe mellom dem, ville det ikke vært straffbart der.
- Han skal ha sagt til en 16 år gammel jente som satt i bil sammen med ham at hun var pen og hvis hun hadde vært naken, så hadde han ikke klart å la henne være. Rettssaken er berammet til mars 2025.
På spørsmål om hvorfor mannen var alene med jentene, viser Fossumkollektivet til taushetsplikten og at de må svare på generell basis:
«En del av hverdagen vår er å planlegge dagen. Hvilke kjøreoppdrag dagen krever, er en del av denne planleggingen. Kjøreturer kan være rene transportoppdrag til skole, fritidsaktiviteter eller hjem. Et annet formål med kjøreturer er samtaleterapi. Om en ungdom ønsker å prate i bil, imøtekommer vi gjerne dette. Kjøreturer skal alltid være planlagt og ha et formål».
Fokus på trygghet
Ungdommene som bor på Fossumkollektivet, er rusavhengige.
Flere sliter også med traumer, forteller beboere VG har intervjuet.
Fossumkollektivet skriver at de er veldig bevisste på at ungdom som har opplevd overgrep, har økt risiko for å bli utsatt for nye overgrep.
«Vi jobber med tydelige rammer, evidensbaserte metoder og fellesskapsbasert behandling. For å møte denne problematikken har vi flere etablerte tiltak og systemer», skriver de og viser til konkrete tiltak som:
- Traumesensitiv rusbehandling: Grunnopplæring gir miljøterapeuter kunnskap om
hvordan tidligere traumer påvirker atferd, med fokus på trygghet og selvregulering.
- Systematisk opplæring: Alle ansatte gjennomgår kurs om symptomatferd,
risikoatferd og rus, samt jevnlig deltakelse i tverrfaglige møter med psykologer.
- Mentaliseringsbasert terapi: Ansatte læres opp til å forstå ungdommenes atferd og
støtte mestring, med fokus på konsekvensene av grenseoverskridende atferd.
- Risikovurderinger: Klare rutiner sikrer minst to ansatte ved sensitive oppgaver som
urinprøver og kroppsvisitasjon.
- Videreutdanning: Fossumkollektivet samarbeider med RVTS om spesialkurs som
«Play it Right» for behandling av seksualisert atferd.
– I tiltalen står det at Madelen ble utsatt for overgrep inne på institusjonen. Hvordan kunne det skje?
«Slikt skal selvfølgelig ikke skje på et sted der ungdommer skal være helt trygge.
Fossumkollektivet er ikke part i straffesaken og har ikke tilgang til tiltalen. Derfor kan vi vanskelig spekulere i hva, hvordan og når dette skal ha skjedd. Vi har tillit til rettssystemet i denne sammenhengen», skriver Fossumkollektivet.
På spørsmål om hva slags hjelp ungdom på institusjonen har fått etter at overgrepene ble kjent, skriver de at de har prioritert å gi dem tett oppfølging og at konkrete tiltak har vært:
- Tett oppfølging: Miljøterapeuter gir støtte gjennom samtaler og tilrettelegging for et trygt miljø.
- Individuell behandling: Ungdommene får tilpasset hjelp fra BUP eller andre relevante tjenester.
- Tilrettelegging for trygghet: Endringer i hverdag og aktiviteter reduserer triggere og øker tryggheten.
- Gruppesamtaler: Ungdommene tilbys samtaler for å håndtere spørsmål og bekymringer.
- Forebyggende tiltak: Rutiner revideres for å unngå lignende situasjoner, medfokus på opplæring og oppfølging.