Da SAS lanserte sin «vil du bli Eurobonus-millionær»-kampanje i forbindelse med overgangen til flyalliansen Sky Team, var reaksjonene mange og sterke.
15 forskjellige Sky Team-selskaper skulle reises med i løpet av bare tre måneder.
Miljøstiftelsen Zero og Fremtiden i våre hender mente at kampanjen ville føre til mye unødvendig reising.
SAS mente at bare en håndfull mennesker kom til å gjennomføre en så strabasiøs ferd.
Men etter svevestøvet har lagt seg, er tallenes tale klar. SAS har gjort 900 forskjellige mennesker over hele verden Eurobonus-millionærer.
Det betyr at de totalt har gitt nesten én milliard bonuspoeng til de som innfridde.
Aron Backström, «Eurobonus-sjef» i SAS, er imponert over hvor mange som faktisk gjennomførte.
– Totalt har vi skapt rundt 900 millionærer, og der slo vi forventningene våre. Vi hadde et veddemål på kontoret der det var et spenn fra 10 til 500, men 900 var det ingen som hadde tippet.
900 eurobonusmillionærer betyr at de samlet har gjennomført minst 13.500 flyreiser for å innfri kampanjens krav.
Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRKFornøyd med kampanjen
Målet med kampanjen til SAS var å få ut budskapet om at deres 27 år gamle medlemskap i Star Alliance var over.
– Så vi ville jo få oppmerksomhet på dette byttet og vise at vi nå har en gjeng nye partnere som er veldig, veldig gode. Du har Delta, Air France, KLM, Virgin, Garuda og så videre.
– Dere har måttet gi ut nesten én milliard poeng. Er det en stor kostnad for dere?
– Det er ingen stor investering for oss. Vi mener at vi får den tilbake mange ganger i synlighet og positive kunder.
Spesielt fornøyd er han med spredningen av disse millionærene. Bare 36 stykker kommer fra Norge. Resten er fra mange forskjellige verdensdeler.
Aron Backström, visepresident i produkt og lojalitetsprogram i SAS.
Foto: SAS– Vi var ganske sikre på at vi skulle få en gjeng nordmenn til å gjennomføre det her. Men at vi fikk sånn kraft i USA, Sør -Korea, i Japan og så videre. Det var vi veldig glade for.
– Flere klimaorganisasjoner har kritisert dere for å gi ut feil signaler og at kampanjen er direkte klimafiendtlig. Hva tenker du om det?
– 900 høres kanskje ut som et stort tall, men om du sammenligner det med de 8 millionene Eurobonus-medlemmene vi har, så er det en forsvinnende liten andel som fullfører. Vi er et flyselskap til syvende og sist. Det er flybilletter vi selger.
Brukte ni dager
En som har fullført utfordringen og innkassert én million poeng, er Amir Ammoura. Han driver også bedriften Flymedpoeng, der han hjelper andre å finne bonusreiser mot en avgift.
Utrolig nok klarte han nesten hele reisen på kun ni dager, noe som han selv omtaler som «idiotisk».
– Jeg var en av få som gjorde det i ett strekk. Det er ren flaks at jeg kom meg videre, for om én flyvning hadde blitt forsinket, så hadde dominobrikkene falt. Det var ren idioti, sånn sett, men jeg hadde utrolig flaks. Det var en utrolig lettelse å klare det.
Ammoura brukte rundt 300.000 poeng og om lag 10.000 kroner i skatter og avgifter for å gjennomføre alle reisene. For hans del var det vel verdt investeringen.
Nå skal han bruke poengene på reiser til Karibia og Sør-Amerika.
Han tror at kritikken som SAS blir utsatt for, kommer til å prelle av.
– Jeg skjønner at det kan være lett å kritisere kampanjen, men jeg syns det er litt urettferdig mot SAS. De gjør mange tiltak for miljøet. Det er mange komplekse spørsmål, men de må i så fall besvares på politisk hold, mener Ammoura.
– Gratulerer til SAS for å gjøre verden til et verre sted
Anja Bakken Riise er avtroppende leder i miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender. Hun sier at dette ikke var noe annet enn en forurensningskampanje.
– Nei, skal man le eller gråte? Jeg får gratulere SAS med å gjøre verden til et litt verre sted. Mer forurensning og oppfordring til flest mulig meningsløse reiser. Det er akkurat det vi ikke trenger i starten av 2025.
Bakken Riise sier at hun har gjort utregninger som viser at kampanjen ikke bare er en dråpe i havet klimamessig.
Anja Bakken Riise mener det bør bli mer politisk handlekraft, og at det bør innføres en miljøavgift slik at de som flyr mest må betale mest.
Foto: Milana Knezevic / NRK– I tillegg til de reisene de allerede har utført, så har jeg sett at 1 million bonuspoeng kan tilsvare 16 tur/retur-reiser til Tokyo. Det tilsvarer 33 tonn CO₂ per passasjer, noe som er fire ganger det private klimaavtrykket for én nordmann.
– Men som SAS sier, de er et flyselskap og de skal selge flybilletter. Har du litt forståelse for at de må kjøre ut en sånn kampanje når de bytter allianse?
Bakken Riise sier at hun er skuffet over SAS, som hun sier før markedsførte seg mer ansvarlig enn de andre.
Foto: Jorunn Hatling / NRK– Nei. Eller, de har rett i at de ikke kan ta hele ansvaret for hvordan bransjen skal operere. Men det betyr bare at vi trenger strengere politisk regulering av denne bransjen, slik at vi slutter å oppfordre folk til å reise unødvendig med fly.
Hun tror heller ikke på argumentet til SAS om at dette er reiser som hadde blitt gjennomført uansett.
– Det faller på sin egen urimelighet at det skal være snakk om nødvendige og planlagte reiser. Vi har sett en rekke eksempler på at det ikke stemmer. Det kan godt være at disse menneskene reiser en del, men denne kampanjen har oppfordret til enda flere reiser.
Publisert 06.02.2025, kl. 11.37