«Anonym» kunne vært mer ondskapsfull! Bokanmeldelse: «Kong Durek og faraoens forbannelse»

5 months ago 38


 Mattis Sandblad / VGVGs anmelder mener «Kong Durek og faraoens forbannelse» er lett og lystig kongehussatire, som godt kunne vært enda mer ondskapsfull. Foto: Mattis Sandblad / VG

Det er et snusfornuftig, men likevel riktig spørsmål å stille seg om man egentlig kan toppe det siste årets hendelser i kongefamilien med en satirisk roman?

Tirsdag 3. desember kl. 13:58

Ifølge Bonnier forlag er det en «kjent forfatter», som selv er i kretsen til kongefamilien, som skjuler seg bak den mystiske Anonym.

«Kong Durek og faraoens forbannelse» er blitt en ganske velskrevet og i hvert fall lettlest bok, selv om den er såpass tablåaktig at det er vanskelig å kalle den særlig vellykket som roman.

Men så er vel heller ikke det forfatterens viktigste ærend.

Noen innertiere er det riktig nok: Marius har fått husarrest både på Slottet og på Kongsseteren. Han driver rundt, tar seg en joint og snorter for øvrig det som måtte komme i hans vei. Ellers er han en ganske kul kis, men blir stadig plaget av folk han skylder penger.

Forfatter: Anonym

Forlag: Bonnier Norsk Forlag

Sjanger: Roman

Sider: 224

Pris: 299

Kongen fremstilles som fjern og opphøyet, med en naturlig majestetisk holdning. Dronning Sonja, Mette-Marit og kronprinsbarna slipper unna med bare mild satire.

Skildringen av kronprins Haakon er morsom: Han har så mye skjegg at Harald Danielsen tror han må være en av dronningens blomsterdekoratører.

Også var det Märtha Louise og Durek Verrett da: De flagrer rundt i sin egen virkelighet. Den avskiltede prinsessen finner skjulte budskap i «Glade jul», mens det er Durek som for alvor roter det til når han inngår allianser med det som viser seg å være mørke krefter. Sakte, men sikkert blir han bokens viktigste person, slik også bokens tittel antyder.

Det er rett før jul i kongeriket Norge.

Republikanerforeningen planlegger å styrte monarkiet, og får plantet sin mann, Harald Danielsen, som ny taleskriver for kongen. Samtidig lover den hemmelighetsfulle «T» å donere enorme millionbeløp til Venstre, hvis Guri Melby gjør ham til partiets presidentkandidat. 

I løpet av juledagene finner taleskriveren seg innesnødd på Kongsseteren, sammen med sin navnebror Harald og resten av kongefamilien. Det er duket for mystiske tildragelser i Nordmarka, samtidig som det konspireres for fullt blant republikanerne. Men er kongehuset i virkeligheten sin egen verste fiende?

Anonym bok om kongefamilien: – Håper inderlig at ikke vedkommende blir avslørt

Bokens andre hovedspor, som dreier seg rundt den republikanske foreningen, er så full av namedropping at det halve kunne vært nok. Alle skal med: Sindre Finnes, Bjørnar Moxnes, Hadia Tajik, Sandra Borch, Ola Borten Moe og så videre og så videre. 

Her er satiren helt lavterskel, for det meste minner vitsingen rundt de nevnte personene om en langtrukken sketsj på Stortingets julebord.

DNB-sjef Kjerstin Braathen og Aftenpostens redaktør Trine Eilertsen blir mer spydig karakterisert, og et høydepunkt i så måte er skildringen av Aftenpostenredaktøren: «Nå skrev hun lederartikler uten innsikt eller brodd, men alltid med en viss moralsk forargelse – som er det ethvert menneske med begrenset talent skjuler seg bak.»

Som et pust fra fortiden dukker sannelig både Trygve Hegnar og Anne Holt også opp.

Bare Guri Melby blir utviklet til en skikkelig karakter, faktisk en drivende faktor i handlingen. Og i skyggene lusker en oljefondssjef med sterke kunstneriske interesser.

Når vi ved bokens slutt tar et foreløpig farvel med sjamanen, viser det seg at det er en oppfølger på gang.

Det er gått 18 år (!) siden «Kongepudler», også den skrevet av en forfatter som kalte seg Anonym. Da var plottet bygget rundt Trond Giske og Ari Behn (RIP), som ville kaste Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre fra makten.

 Håkon Mosvold Larsen / NTBPer Kristiansen da han etter flere år sto frem som «Anonym» – forfatteren bak snakkisen «Kongepudler» (og tre andre bøker). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

/

Boken strødde om seg med datidens kjendisnavn som Erik Fosnes Hansen, Kjetil Try, Trond Moi og Kåre Conradi.

Utgivelsen utløste en intens jakt på hvem som skjulte seg bak Anonym, og Anne Holt følte seg på et tidspunkt fristet til å stå frem som forfatter. Da det viste seg at forfatteren i virkeligheten var den helt, ja anonyme, Per Kristiansen, var det mange som følte seg skuffet.

Også denne gangen er halve moroa med boken å gjette hvem forfatteren er. Kanskje er det Kristiansen nå også? Erlend Loe er en bra kandidat! Hørte jeg noen hviske Henrik Langeland?

«Kong Durek og faraoens forbannelse» er lett og lystig kongehussatire, som godt kunne vært enda mer ondskapsfull.

Read Entire Article