Årets dyreste strøm i sør: «Hyttepris» på nær åtte kroner

3 months ago 12


Lengst i sør koster strømmen på hytta nær åtte kroner med avgifter og nettleie i den dyreste timen mandag. De med strømstøtte slipper unna med to kroner.

Illustrasjonsbilde. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Mandag ettermiddag er timeprisen på strøm på sitt høyeste siden strømsjokket i desember, ifølge tall fra strømbørsen Nord Pool.

Fra klokken 17 til 18 er timeprisen i prisområdet som omfatter Stavanger og Kristiansand på om lag 7,80 kroner per kilowattime med avgifter og en gjennomsnittlig nettleieavgifter og en gjennomsnittlig nettleiei regnestykket er det lagt til grunn elavgift på 9,79 øre, Enova-avgift på ett øre, gjennomsnittlig nettleie på 31,5 øre og merverdiavgift på 25 prosent.

StrømstøttenStrømstøttenstrømstøtten er på 90 prosent av den delen av strømprisen som er over 75 øre, pluss et tillegg på 25 prosent som kompenserer for noe av merverdiavgiften demper imidlertid regningen kraftig. Medregnet støtte så betaler husholdningene i det sørligste prisområdet i Norge om lag 2,10 kroner kilowattimen i den dyreste timen mandag.

Det meste av mandagen er prisen imidlertid mye lavere enn i denne timen. Innkjøpsprisen for dagen er i snitt på to kroner kilowattimen i Oslo og 2,22 kroner kilowattimen i Kristiansand og Stavanger. Det tilsvarer litt over 1,60 kroner etter strømstøtte.

Husholdningene mottar strømstøtte, men støtten omfatter ikke hytteeiere og bedrifter. Både næringslivet og politikere lengst sør i landet har vært misfornøyde med at de i perioder betaler mer for strømmen enn resten av landet.

Noen bedrifter har valgt å binde strømprisen, som Millba i Skien som baker muffins, kaker og cookies til 20 land. De har begynt å se på strøm som en råvare på linje med sjokolade, rapsolje og sukker.

Les også

Muffinsbaker sikret strømprisen: – Må jo bare lære av det som skjer

Lav produksjon av vindkraft

Den høye strømprisen er knyttet til prissmitte fra Europa. Som i desember er mandagens prishopp også knyttet til mangel på vindkraft i systemet.

– Det er veldig lav produksjon av vindkraft i dag. I tillegg har prisområdet NO1 NO1 NO1 omfatter blant annet Oslo og Østlandeten veldig spesiell dag, siden noen linjer fra NO5 NO5 NO5 omfatter Nordvestlandettil NO1 er koblet ned akkurat nå i dag, sier analytiker OIav Johan Botnen i Volt Power Analytics til E24.

Olav Johan Botnen

Strømanalytiker i Volt Power Analytics

– Det er et tilbakevendende fenomen at Tyskland fører an når det gjelder strømprisen. Der er det lite vind, og en del kullkraftverk som kunne ha bidratt med produksjon er lagt ned i løpet av fjoråret. Da er de sensitive for endringer i vindkraften, sier han.

– Hvor lenge vil det vare med lite vind?

– Det blir en dobling av vinden i morgen, riktignok fra et lavt nivå. Men det er nok til at prisene synker litt.

Tirsdag faller strømprisene noe. Den dyreste timen i det sørligste prisområdet tirsdag ligger på 4,57 kroner kilowattimen med avgifter og nettleie, eller 1,77 kroner kilowattimen når strømstøtten er tatt med, ifølge Nord Pool.

Oslo: 6,40 kroner før strømstøtte

Hele Sør-Norge opplever relativt høye strømpriser mandag:

  • I prisområdet som omfatter Oslo toppet prisen seg mellom klokken 8 og 9 mandag, på om lag 6,40 kroner kilowattimen med avgifter og nettleie, eller 1,96 kroner når strømstøtten medregnes
  • Nordvestlandet har høyest strømpris mellom 16 og 17 mandag. I denne timen er prisen på 4,80 kroner med avgifter og gjennomsnittlig nettleie. Etter strømstøtte er prisen om lag 1,80 kroner kilowattimen

Les også

Ville sikre billig strøm: – Skuffet

Fjorårets dyreste strøm var 12. desember, da timeprisen lengst sør i landet var oppe i 13 kroner per kilowattime med avgifter og gjennomsnittlig nettleie. For dem med strømstøtte var prisen i denne timen på rundt 2,80 kroner per kilowattime.

Midt- og Nord-Norge har fortsatt betydelig lavere priser enn resten av landet, rundt 50–60 øre med avgifter og en vanlig nettleie. Deler av nordområdene er fritatt for elavgift og merverdiavgift.

Les også

Strømsjokket: – Ellevilt høye priser

Normalt 1–3 dager

Den verste perioden man har sett med lite vind og sol i Europa er åtte uker på rad, men det er svært sjelden, påpeker analytikeren. Normalt er periodene med lite vind og sol langt kortere.

– Det er vanligvis bare 1–3 dager med lite vind etter hverandre, sier Botnen.

De siste årene har Tyskland lagt ned kjernekraften sin, som sto for stabile strømleveranser. I tillegg er flere kullkraftverk i landet stengt ned fordi bransjen ikke finner det lønnsomt å drive dem videre.

– Her må Tyskland finne på noe hvis de skal få mer stabile strømpriser?

– De har en plan, men den står på vent. De skal fase inn 10.000 megawatt gasskraft frem mot 2030, men har ikke blitt enige politisk om hvordan de skal gjøre dette. En annen måte å gjøre dette på er jo å gjenåpne nedlagte kraftverk, sier han.

Les også

Strømmen ble billigere i 2024: – Vil nok komme litt opp

Kan oppgradere norske kraftverk

Ifølge Botnen ville en kraftig oppgradering av vannkraften i Norge kunne ha bidratt til å dempe prisene mye i de dyreste timene.

Med større «motor» i de norske kraftverkene så kan man produsere mer kraft når behovet er stort. Da vil man kunne fylle opp utenlandskablene med strøm, og da vil prisene dempes her hjemme.

– Med større kapasitet kan du kappe timene med høy pris. Hvor mye, det avhenger av hvor mye man oppgraderer kraftverkene, sier Botnen.

Les også

Prissjokket på strøm: – Noe som er riv ruskende galt

Read Entire Article