Gigapakken viser at Kina forbereder seg på å holde ut, ifølge makroanalytiker.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Nå går PBOCPBOCPeoples Bank of China – sentralbanken i Kina inn for å støtte bedriftene som er hardest rammet av tollkrigen, og gjør sitt for få i gang innenlands forbruk gjennom subsidier, skriver DNB Markets-analytiker Kelly Chen, i en rapport.
Blant tiltakene fra Kina er:
- Senking av den såkalte syvdagers-reprorenten med 10 basispunkter. Det er den renten banker får når de låner penger fra sentralbanken i syv dager, og brukes hyppig for å justere hvor mye penger som sirkulerer i økonomien.
- Bankenes reservekrav kuttes 0,5 prosentpoeng
Samlet pumper disse to grepene tilsvarende 138,6 milliarder dollar inn i banksystemet, ifølge CNBC. I norske kroner blir tallet 1.425 milliarder. Det tilsvarer rundt 0,8 prosent av Kinas BNP, skriver Chen.
Sentralbanken kommer også med justeringer av flere ordninger blant annet rettet mot førstegangskjøpere, husholdninger og bedrifter.
– Summen er billigere likviditet, mer målrettet kreditt og beredskap for å dempe markedsuro, skriver Chen.
Dette kan skje i Sveits
Grepene kommer parallelt med at det gjøres klart for et møte på ministernivå mellom USA og Kina i Sveits i helgen. Det har ikke skjedd siden Trump kunngjorde massive tollsatser 2. april, noe som førte til en handelskrig mellom de to landende.
Det er USAs finansminister Scott Bessent og handelsrepresentant Jamieson Greer som skal møte Kinas visestatsminister He Lifeng.
Chen skriver at det mest optimistiske utfallet er at tollsatsene settes ned til «et slags pause-nivå», i forkant av forhandlinger om en mer langvarig løsning.
– Imidlertid er det flere fallgruver før den tid.
– For å forberede
Bloomberg skriver at økonomer hos storbanken HSBC ser for seg et utfall der tollsatsene blir lagt på 50 prosent, og at Morgan Stanly venter en «gradvis tilnærming».
Direktør for amerika-studier ved universitetet i Fudan, Wu Xinbo, mener ifølge Bloomberg, at ingen av sidene har råd til tollsatsene slik de er nå.
– Men det er usannsynlig at de kommer til å diskutere noe substansielt i form av en mulig avtale. Disse samtalene er for å forberede mer substansielle forhandlinger i fremtiden.
Tirsdag løftet stemningen seg på Wall Street etter at møteplanene ble kjent. I forkant hadde Trump skapt nervøsitet rundt utsiktene for veksten i USA. Makroøkonom i Handelsbanken, Karine Nelsom Alsvik, skriver at møteplanene bidro til å dempe noe av usikkerheten i markedet, men tror likevel den vil fortsette fremover.
– Trumps stadig skiftende linje i handelspolitikken bidrar til vedvarende uro i finansmarkedene, skriver makroøkonom i Handelsbanken, Karine Alsvik.
Uventet Kina-vending
DNB Markets Chen skriver at støttepakken kom litt uventet. Hun mener timingen kunne ha blitt sett i lys av en kraftig styrking i asiatiske valutaer mot dollaren, men at opptakten til forhandlinger er mer sannsynlig.
– Pakken virker mer som ryggdekning for visestatsminister He Lifeng.
I tillegg til å støtte opp under mer innenlandsk forbruk, merker Chen seg at det også kommer støtte til teknologisektoren, som blant annet har fått vind i seilene etter Deepseek. Sektoren rammes samtidig av løpende eksportbegrensninger fra USA.
– Det peker i retning av at Kina gjør klar for å holde ut tollkrigen, skriver hun.