Kronen er årets sterkeste mot dollar og årets svakeste mot euro. Europas investeringsplaner kan ligge bak valutaendringene.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Euroen styrker seg mot dollar. Den norske kronen er nå på sitt sterkeste nivå mot dollar så langt i år. Mot euro er kronen derimot på sitt svakeste nivå mot euro så langt i 2025.
- Styrkingen av euroen mot dollar kan blant annet skyldes signaler fra EU-land om økt satsing på forsvar, tror analytikere.
- Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank1 Markets påpeker at det har kommet svake makrotall fra USA den siste tiden, og mener at landet skyter seg selv i foten ved å innføre importtoller.
- Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets tror at euroen kan ha blitt styrket på bakgrunn av store investeringsplaner som er lagt frem i Tyskland.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Onsdag styrker euroen seg mot dollar.
Det påvirker også verdien av den norske kronen mot disse to store valutaene.
Onsdag morgen var euroen verdt 1,07 dollar, fra 1,03 dollar ved nyttår. Valutaendringene skjer etter flere omstridte utspill fra USAs president, og etter signaler fra sentrale EU-land om økt satsing på forsvar.
Les på E24+
Dette er Europas våpenindustri
Slik går den norske kronen mot noen sentrale valutaer:
- Årets sterkeste krone mot dollar: Én dollar er verdt 11,03 kroner
- Årets svakeste krone mot euro: Én euro er verdt 11,83 kroner
- Årets svakeste krone mot naboen: Én svensk krone er verdt 1,06 norske
– Skyter seg selv i foten
– Det er en frakobling nå i hvordan kronen gjør det mot henholdsvis dollar og euro. Dette skyldes store bevegelser i forholdet mellom dollar og euro, forklarer seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank1 Markets.
Dollaren har vært på den sterke siden etter valgresultatet i USA i høst, men i det siste har makrotall fra USA kommet inn litt på den svake siden, påpeker han.
– USA skyter seg selv i foten med disse tollene, sier Cekov.
Dane Cekov
seniorstrateg i Sparebank1 Markets.
– I Europa er det motsatt. Etter valget i Tyskland og med de geopolitiske signalene fra USA har Europa skjønt poenget og skal bruke mer penger. Rentene stiger i Europa, men faller i USA. Da styrker euroen seg mot dollar, sier han.
Seniorstrategen tror at også svakere olje- og gasspriser påvirker den norske kronen.
– Kronekursen har ikke fått veldig mye medvind i det siste, sier han.
– Om vi ser på svenskekronen eller andre valutaer, så er kronen på den svake siden. Det må vi nok også se i lys av oljeprisen, som er ned så langt i år. Også gassprisen har falt en god del, sier Cekov.
Peker på tyske investeringer
Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets tror at euroen styrkes på nyheter fra Tyskland om store investeringsplaner.
– Den store nyheten nå er de store investeringsfondene det snakkes om i Tyskland, knyttet til infrastruktur og forsvar, sier han.
– De er så store at det får konsekvenser for markedsutsiktene. Vi ser at euroen styrker seg og at dette også trekker med seg svenskekronen, fordi Sverige ses på som tett knyttet opp mot europeisk industri.
Magne Østnor
Valutastrateg i DNB Markets
Valgvinner CDU og andre tyske partier ønsker å bruke flere hundre milliarder euro på forsvar og infrastruktur, skriver blant andre DW. Partiene ønsker å etablere et spesialfond på 500 milliarder euro til disse formålene.
Østnor påpeker at det er stor usikkerhet i markedene. USAs president har pålagt importtoller mot flere land, og skal ha midlertidig kuttet USAs støtte til Ukrainas kamp mot Russlands invasjon.
– Dette skjer i en fase hvor usikkerheten er veldig stor. Omsetningen er begrenset, vi hører at aktørene ikke gjør mer enn de må. Nå er det så mye støy og røyk at det føles som Jeopardy å ta store, viktige beslutninger, sier Østnor.
Tror euroen kan svekkes igjen
Dane Cekov i Sparebank1 Markets tror euroen kan svekkes igjen etter hvert. USA har pålagt importtoller på Mexico og Canada og økte tollene mot Kina. Toller mot Europa er ventet senere.
– Så Europa er ikke direkte påvirket av tollene. Hadde Europa blitt direkte påvirket, hadde vi nok ikke sett denne styrkingen av euroen mot dollar, fordi da hadde rentene i Europa falt, sier Cekov.
– Vi har sett større reaksjoner i valutaene i Canada og Mexico, der Trump nå innfører toller. Vi holder en knapp på at euroen etter hvert skal midlertidig ned, hvis Trump også innfører toller på Europa i neste omgang.
I en tale til Kongressen i natt sa USAs president Donald Trump at det kom til å bli forstyrrelser i økonomien knyttet til tollene.
– Men tollsatsene vil nok påvirke USAs økonomi lenger enn det han vil innrømme. Derfor har rentene kommet ned og dollaren har svekket seg, sier Cekov.
– Kan gå en god del mer
Onsdag formiddag handles dollaren til 11,03–11,04 norske kroner, fra 11,37 kroner ved nyttår.
– Ser vi på forholdet mellom euro og dollar, så viser tekniske indikatorer at dollaren har litt mer å gå på. Men jeg tror ikke euroen skal stige så mye mer nå, sier Cekov.
Euroen handles til 11,03–11,04 norske kroner, fra 11,37 kroner ved nyttår. Cekov venter en euro på mellom 11,50 og 12 kroner fremover.
– Tollkrigen er hverken bra for global økonomi eller energiprisene. Jeg tror derfor at kronen vil holde seg svak fremover, sier han.
Venter to norske rentekutt i år
– Er dette store nok bevegelser i kronekursen til å påvirke styringsrenten?
– Norges Bank ser på den importvektede I44-indeksen, og der har Europa større vekt enn USA. Men også denne indeksen er om lag 1,8 prosent svakere enn det Norges Bank har sett for seg, sier Cekov.
– Isolert sett betyr det færre eller senere rentekutt i Norge. Dagens kronekurs tilsier noe høyere rentebane, men det skal nok mye til for at Norges Bank dropper det planlagte rentekuttet i mars. Vi venter to rentekutt i år.
Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets har også åpnet døren for at det kan bli med bare ett rentekutt i år.
Les også