Årstalen på 1-2-3

2 months ago 21


Sentralbanksjef Ida Wolden Bache advarer mot risikoen for handelskrig. Her hjemme er fortsatt ikke jobben gjort i kampen mot inflasjonen, sier hun.

Torsdag holder sentralbanksjef Ida Wolden Bache årstale. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Rammene for global handel og samarbeid er satt i spill, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i årstalen.

Torsdag inviteres flere hundre gjester til Norges Bank for å overvære den tradisjonelle årstalen, fulgt av en middag på Oslo rådhus.

Denne artikkelen byr på en kort oppsummering av talen.

Les på E24+

Handelskrig: Dette kan skje med spare­pengene dine

Bache snakker i sin innledning om Norge som en liten, åpen økonomi som tjener på handel, og peker også på dagens bakteppe med krig i Europa og opprustning.

Hun kaller de siste fem årene «turbulente». Først rammet pandemien, deretter steg prisveksten og rentene kraftig, påpeker sentralbanksjefen.

Norges Banks styringsrente har ligget på 4,5 prosent i over et år, mot null for 3,5 år siden.

– Betyr ikke at jobben er gjort

Da Bache holdt årstalen i fjor var den samlede konsumprisveksten 4,7 prosent. Nå er det siste tallet 2,3 prosent. Målet til Norges Bank er 2 prosent.

– Men at prisveksten nærmer seg målet vårt, betyr ikke at jobben er gjort. Heller ikke om den i enkeltmåneder skulle bli lavere enn 2 prosent, sier hun.

Sentralbanksjefen peker på at lønnsveksten er høy og at «nye tall viser at den tiltok videre i fjor».

– Det vil bidra til å holde prisveksten oppe fremover, sier hun.

Norges Bank har tidligere sagt at det første rentekuttet trolig kommer i mars.

– Vi nærmer oss tidspunktet for å lette litt på bremsen, men det er fortsatt behov for en innstrammende pengepolitikk, sier Bache i årstalen.

– Og vi må være forberedt på at rentene ikke skal ned igjen til nivåene vi har vært vant til det siste tiåret, sier hun.

Ser lysere tider for lommeboken

Bache snakker også om at det har vært noen tøffe år for lommeboken, men det at det nå ser lysere ut.

– I fjor snudde utviklingen. Lønningene økte klart mer enn prisene, slik at reallønnenreallønnenLønn minus prisvekst. kom tilbake til nivået i 2021.

– Vi venter at lønningene vil stige mer enn prisene også i årene fremover, og at de fleste vil få bedre råd, sier hun.

– Handelskonflikt kan ramme hardt

Sentralbanksjefen advarer også mot handelskrig. Hvis alle land hever tollsatsene kan det «virke som et globalt kostnadssjokk og gi lavere økonomisk aktivitet og høyere prisvekst», sier hun.

Bache viser til at USAs president Donald Trump har satt opp tollsatsene på kinesiske varer og varslet økt toll også mot andre land, mens andre land sier de vil svare med å sette opp sine toller.

Ifølge Bache er likevel effektene av «det nye handelsregimet» usikre. Økte tollsatser kan gi høyere prisvekst, men lavere økonomisk vekst kan trekke i motsatt retning.

Bache peker på «relativt begrenset» norsk eksport til USA, som likevel er viktig for bedriftene det gjelder. Men 70 prosent av norsk vareeksport går til EU, påpeker hun.

– Hvordan EU-landene rammes og hvordan de eventuelt vil svare, kan få stor betydning for norsk eksport.

– En omfattende handelskonflikt kan ramme global økonomi hardt, sier Bache.

Advarer om risiko for verdifall

Sentralbanksjefen advarer også om risiko for verdifall for Oljefondet, som har doblet seg på fem år målt i norske kroner.

– Så selv om mange har sagt det før, sier jeg det igjen: Vi må være forberedt på at fondet kan falle mye i verdi, og vi må være forberedt på at store fall ikke alltid blir etterfulgt av rask oppgang.

Read Entire Article