Benjamin (29): – Det er egentlig litt skandaløst

2 months ago 15


Kortversjonen

  • Søndag er det nyvalg i Tyskland, og mange frykter at ytre-høyre partiet AfD skal få makt.
  • Regjeringspartiene har tapt mye støtte, og CDU leder målingene.
  • Unge velgere stemmer mest på venstresiden, på partier som Die Linke og De Grønne.
  • Tyskland-ekspert Astrid Dypvik peker på polarisering og utfordringer i det politiske landskapet i landet.

– Jeg håper folk ikke lar seg påvirke og stemmer AfD bare for Musk oppfordrer til det. Det er egentlig litt skandaløst, sier han til VG.

Han viser til da milliardæren og Trump-lojalisten Elon Musk dukket opp på en videohilsen under et AfD-møte i januar, og oppfordret folk til å stemme på ytre høyre-partiet.

Men aller først noen kjappe fakta:

  • I dag er det partiet SPD som styrer sammen med De Grønne og FDP.
  • Men oppslutningen til regjeringspartiene har falt kraftig, og det kristen-konservative partiet CDU leder på meningsmålingene. AfD har også styrket seg, spesielt i Øst-Tyskland.
  • Dermed står Olaf Schoz’ fra SPD i fare for å miste makten, og Friedrich Merz fra CDU er favoritt til å bli ny forbundskansler.

Det står om disse partiene:

  • CDU: Ledet av Friedrich Merz, det kristen-konservative partiet ligger an til å vinne valget med rundt 30 prosent oppslutning, ifølge Welt.
  • AfD (Alternativ for Tyskland): Det ytre høyre-partiet forventes å komme på andreplass med omtrent 20 prosent av stemmene. Ingen andre partier har uttrykt vilje til å samarbeide med dem, ifølge The Times.
  • SPD (Sosialdemokratene): Partiet til sittende kansler Olaf Scholz ligger an til å få mellom 15 og 16 prosent oppslutning.
  • De Grønne: Venstrepartiet forventes å oppnå mellom 13 og 14 prosent av stemmene.
  • Die Linke: Det demokratisk-sosialistiske partiet har hatt klare økninger i oppslutning og ligger mellom 7 og 9 prosent.

Det store spørsmålet er: Vil CDU klare å danne en stabil regjering, og hvem vil de i så fall samarbeide med?

– Tyskland har hatt polarisering og store motsetninger i landet, mellom de som stemmer på AfD og resten, sier historiker Astrid Dypvik.

 Christian Mang / Reuters / NTBTilhengere av partiet Alternativ for Tyskland (AfD) vaier med flagg mens de deltar på et AfD-valgkampmøte i Hohenschönhausen, Berlin, Tyskland. Foto: Christian Mang / Reuters / NTB

Unge lener mot venstre

Og mens de voksne lener seg mot de konservative, stemmer unge tyskere langt mer på venstresiden, ifølge Astrid Dypbvik.

– Blant dem er det partiene Die Linke og De Grønne som er de største. Men også unge stemmer AfD i Øst-Tyskland, men jevnt over er de unge langt mer venstreorienterte, sier hun.

Webner er blant de unge som har forhåndsstemt på partiet De Grønne.

– Partiet representerer flest av mine verdier. Selv om jeg har vært litt dratt mellom dem og Die Linke, gikk jeg til slutt for De Grønne fordi de er større. Jeg liker også kanslerkandidaten deres Robert Habeck, sier Webner til VG.

 Skjermbilde, VGVG snakker med Webner fra Oslo. Tyskeren bor i Berlin. Foto: Skjermbilde, VG

Webner er utdannet ingeniør, som for øyeblikket er arbeidssøker. Tidligere har han jobbet med bygningsteknologi.

– Jeg har ingen venner som stemmer AfD, men jeg har konservative familiemedlemmer, sier han.

Tyske medier er svært opptatt innvandringspolitikk, oppfatter Webner. Selv tror han fokuset er overdrevet.

Hvem tror du vinner valget i Tyskland?aAlternativ for Tyskland (AfD)bDe kristen-konservative (CDU)cSosialdemokratene (SPD)dTysk politikk? Snork!

– Jeg tror ikke folk egentlig anser innvandringspolitikk så viktig som det speiles i mediene. Høyrepartiene er opptatt av å bli kvitt flyktninger, men jeg tenker vi heller bør integrere dem i samfunnet vårt.

For ham er klimaendringer det viktigste. Det krasjer også med AfD, som i hans syn er klimakampmotstandere.

– Dessuten trenger Tyskland folk utenfra som kan hjelpe oss med å holde økonomien flytende. Hvis vi stopper innvandring, kan det skade landet vårt økonomisk.

Måtte gå av

Den tyske regjeringen kollapset i 2024 da partiet FDP trakk seg fra samarbeidet med Sosialdemokratene og partiet De Grønne.

Det skjedde etter en uenighet om gjeldspolitikk. Landets leder, som kalles for forbundskansleren, Olaf Scholz satt igjen med en mindretallsregjering.

Dette utløste en politisk krise og en tillitsavstemning i den tyske nasjonalforsamlingen, kjent som Forbundsdagen.

Der tapte Scholz avstemningen, og derfor skal landet velge en ny regjering 23. februar 2025.

Bilde av Olaf Scholz (SPD)Olaf Scholz (SPD)

Tysklands forbundskansler

– Mye står på spill. Det tyske folket er opptatt av økonomi fordi i likhet med i Norge, har også mat- og energiprisene blitt dyrere. Det er dessuten økende arbeidsløshet. Mange har troen på at CDU kan økonomi og skal få fart på landet igjen, sier Dypvik.

Dypvik tror, ut fra prognosene, at CDU kan ende opp med å danne regjering med SPD eller De Grønne. Men deler av CDU mener sistnevnte er helt uakseptabelt, forteller hun.

Nylige hendelser som kan påvirke resultatet:

Tydelig polarisering i Tyskland

Tyskland-eksperten sier at AfD har gjort seg store på innvandringspolitikk, og mener det er blitt et sikkerhetsproblem etter en rekke brutale hendelser.

– Alle de andre partiene er uenig med AfD, selv om CDU også ønsker å føre en strengere innvandringspolitikk enn det tyskerne har hatt til nå.

Bilde av Astrid Sverresdotter DypvikAstrid Sverresdotter Dypvik

Skrevet en rekke bøker om Tyskland. Rådgiver i tankesmien Agenda.

Men terskelen for å samarbeide med ytre-høyrepartiet er svært høy, mener Dypvik.

– Veldig mange av tyskerne kunne aldri tenkt seg å stemme på AfD. Mange er moralsk opprørt og lei seg for at så mange stemmer på dem. Selv CDU, som mange trodde var på gli, har sammenlignet partiet med nazistene.

– Gjorde Elon Musk-hilsen og Vance-samtaler noen forskjell for AfD?

– Folk er veldig spent på det, men det har ikke endret meningsmålingene. Partiet, som er veldig uglesett, håpet kanskje de ville fremstå mer respektable, men folk synes det er provoserende at noen utenfor blander seg på den måten.

Også Tobias Schumacher mener AfD-ledelsen forsøker å melke den eksterne støtten. Han er professor i europastudier ved NTNU.

– Denne eksterne støtten har samtidig ført til en betydelig mobilisering av tusenvis av pro-demokratiske tyske velgere som demonstrerte mot AfD og høyreekstremisme. Dermed kan det til og med ha skadet, snarere enn hjulpet, AfDs oppslutning.

Bilde av Tobias SchumacherTobias Schumacher

Professor og nestleder for det internasjonale forskningsprosjekt REDEMOS.

– Hovedspørsmålet er imidlertid fortsatt om tyske myndigheter har truffet alle nødvendige tiltak for å beskytte valget mot direkte og ulovlig valgmanipulasjon fra Russland, som åpent støtter det nyfascistiske AfD, skriver Schumacher til VG.

Tips meg

Bilde av Xueqi Pang

Journalist og fotograf

Jeg er opptatt av saker som engasjerer unge. Skriver mest om flerkulturell identitet, samfunn, popkultur og trender. Du når meg på e-post. Tips meg gjerne.

Read Entire Article