– Jeg lå på sykehuset og følte at dette var mine siste dager.
Slik beskriver friidrettshåpet Solveig Vråle ukene i oktober, da hun var alvorlig syk etter å ha satt inn hormonspiral.
– Jeg var så ensom. Jeg var redd, og det var skikkelig skummelt å ligge der, forteller hun åpenhjertig, før hun legger til:
– Det var faktisk helt grusomt.
SNAKKER UT: Solveig Vråle.
Foto: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen / NRK800-meterspesialisten, som hadde høye sportslige ambisjoner for årets friidrettssesong, var i Australia for noen etterlengtede uker med sin lillesøster Carolina.
Der skulle de nyte sol og varme, samtidig som utenlandsstudent Carolina skulle gjøre unna noen eksamener.
GODE VENNER: Søstrene Vråle har en nær relasjon, og Solveig gledet seg til turen til Australia for å besøke Carolina.
Foto: solveigvraale, InstagramMen det ble aldri den idyllen søstrene hadde håpet på.
Solveig følte seg dårlig allerede på flyturen, og da hun ankom søsterens midlertidige hjemland, var hun helt utslitt. De første dagene ble tilbrakt sengeliggende.
På dag tre kjempet hun seg ut av leiligheten og ble med på et kjøpesenter. Det endte med at hun kastet opp i en blomsterpotte.
– Søsteren min var sånn: «Skal jeg ringe ambulanse? Trenger du hjelp? Skal vi få tak i noe?» Men jeg var vel sånn: «Nei, herregud, det går over.»
Der tok hun feil.
I TRØBBEL: Vråle, her i aksjon under NM i 2023, var vant til å ha en svært aktiv livsstil. I Australia orket hun ingenting.
Foto: Bildbyrån / NRK«Å, fy søren, så syk du er»
For formen ble bare verre, og Solveig endte på sykehus, der det ble tatt en rekke prøver.
– Og så kom han legen tilbake med prøveresultatene, og da var han helt sånn: «Å, fy søren, så syk du er», liksom. Så da hadde jeg over 400 i CRP. Det sier jo sikkert ikke så mye til så mange, men det er i hvert fall sinnssykt høyt.
Hos friske er CRP vanligvis under fem, ifølge Store medisinske leksikon.
Dagene gikk, og friidrettsutøveren ble ikke bedre. Legene fant ikke årsaken til 25-åringens skyhøye CRP, til tross for utallige tester. Det var usikkerheten som fikk henne til å frykte det aller verste.
Etter hvert ble hun flyttet til et annet sykehus.
De bet seg merke i at hun hadde fått satt inn hormonspiral få dager før avreise til Australia, og de mistenkte at det kunne være den utløsende faktoren.
Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) gir innsetting av spiral en liten økt risiko for bekkeninfeksjon de tre første månedene.
– Det viste seg at det var en bekkeninfeksjon fra den spiralen, som hadde blitt veldig, veldig infisert, forteller 25-åringen.
Rørt av kjærestens reaksjon
Hun var ensom og redd, og i tillegg slet hun med tidsforskjellen.
– Jeg husker at jeg talte ned til klokken var halv tre i Australia, for da ble klokken halv syv i Norge, og da visste jeg at samboeren min våknet og kunne ringe meg.
– Hvordan var det her for samboeren din?
– Han var veldig bekymra hjemme i Norge. Vi hadde bare vært kjærester noen måneder, og jeg hadde aldri sett ham gråte, forteller Vråle, og fortsetter:
– Han fortalte meg at han hadde grått som en unge. Jeg syns det er litt søtt, som kanskje er litt rart, sier hun og ler.
25-åringen satte stor pris på at kjæresten ordnet så hun fikk blomster levert på sykehuset, og ikke minst: At moren tok den lange reisen til Australia for å være med sin syke datter.
Beate Oma Dahle / NTB
Andrea Rooth
– Det Solveig har opplevd, er alle kvinnelige toppidrettsutøveres største mareritt. Noe sånt skal bare ikke skje, sier hekkeløper Andrea Rooth.
23-åringen er glad for at Vråle velger å være åpen om opplevelsen.
– Jeg har alltid sett på henne som en sterk jente både mentalt og fysisk, og jeg håper slike historier er med på å sette mer fokus på kvinnehelse – også innen toppidretten, sier Rooth.
JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Henriette Jæger
– Dette som har skjedd Solveig, er utrolig trist, sier Henriette Jæger.
Landslagsprofilen applauderer at Vråle velger å fortelle historien.
– Veldig fint at Solveig velger snakke åpent om det. Burde nok vært mye mer av det, mener Jæger.
Lise Åserud / NTB
Amalie Sæten
– Det er skikkelig heftig, det Solveig har opplevd. Jeg hadde ingen anelse om at en spiral kunne føre til noe sånt, og at det skulle prege henne i så lang tid, sier løper Amalie Sæten.
Hun heier på åpenheten, og at Vråle snakker om temaet prevensjon.
– Som kvinnelig idrettsutøver er det lite fokus på dette, og vi skulle gjerne ha ønsket mer info og læring til hvordan man skal forholde seg til det.
Marius Simensen / Bildbyrån
Laura Veen
– Det er utrolig kjipt at hun har hatt veldig uflaks med bivirkningene av prevensjonen, sier løper Laura Veen, som trekker frem at hun selv har positive erfaringer med hormonspiral.
Også Veen er glad for at Vråle velger å være åpen om opplevelsen.
– Det er viktig at et sånt tema blir belyst, slik at det blir gjort mer forsking og research rundt prevensjonsmidler for idrettsutøvere, sier hun.
Beate Oma Dahle / NTB
Lakeri Ertzgaard
– Jeg ble veldig overrasket. At konsekvensene av å bruke prevensjon kan være så drøye, visste jeg ikke, og det understreker jo at det er for lite kunnskap om kvinnehelse -og i dette tilfellet om prevensjonsmidler, sier løper Lakeri Ertzgaard.
Hun håper Vråles åpenhet skal føre til mer kunnskap.
– Og også at det gir et ekstra push til å ta kvinnehelse skikkelig på alvor, håper Ertzgaard.
Identitetskrise
Ni dager på sykehus, tre uker i Australia uten en tur på stranda, og så ventet flere måneder ute av drift hjemme i Norge.
Opplevelsene har gjort henne forvirret. Hun føler at hun befinner seg i en identitetskrise.
– Jeg har liksom alltid vært «løperen Solveig», og akkurat nå så vet jeg ikke helt hvem jeg er, eller hvordan jeg skal definere meg.
Sesongen hun hadde store håp og drømmer for, er spolert. Hun jobber med å finne trenings- og idrettsgleden igjen.
– Det er jo det som har vært drømmen siden jeg har vært liten. Det som liksom har vært min lidenskap.
– Hvordan ser du på framtida di som «løperen Solveig» nå, da?
– Det som jeg syns er fint å tenke på, er at kvinnelige friidrettsutøvere ofte «peaker» i 30-årene. Det føler jeg gjelder flere, som Amalie Iuel, Karoline Grøvdal, Hedda Hynne.
I FJOR: Vråle vinker og smiler på Bislett i 2024.
Foto: Heiko Junge / NTBBislett Games går uten Vråle denne gangen, men hun ser optimistisk på fremtiden, selv om utgangspunktet er annerledes nå. Hun har begynt å jobbe som løps- og styrkeinstruktør, og hun trives godt med å lære bort løpsteknikk og spre løpeglede.
– Og nå har jeg sagt ja til å være hare på et stevne i midten av mai, så det er på tide å få på seg piggskoene igjen og komme seg ut og løpe.
– Hvis du kommer tilbake i full trening, hva kan du drømme om framover da?
– Hvis jeg får motivasjon til det, så er det et OL i 2028. Så da har jeg lyst til å prøve å komme meg dit. Trene som en gærning til det. Men hvis ikke, så kanskje gå litt mer trenerveien, fordi jeg trives med å dele løpeglede. Gi av det jeg har lært alle disse årene, til andre, svarer Vråle.
HENTER PIGGSKO: Vråle har tatt turen opp i loftsboden og hentet ned piggskoene igjen. Nå venter snart hareoppdrag.
Foto: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen / NRK– Veldig viktig og bra
Tina Engseth, førsteamanuensis ved UiT i Alta, hyller Vråles åpenhet.
– Det er bra at sånne historier kommer frem, og at utøverne sjøl tar initiativ til å sette søkelys på både menstruasjonssyklus og hormonell prevensjon.
EKSPERT: Tina Engseth.
Foto: Universitetet i TromsøEngseth har forsket på hvordan menstruasjonssyklus og bruk av hormonelle prevensjonsmidler påvirker trening og prestasjon, og hun er tydelig på at det ikke er «rett frem».
– Vi har veldig mange ulike opplevelser, og det å vise at man har individuelle opplevelser knyttet til både plager rundt syklus eller til bivirkninger med hormonell prevensjon, er med og bidrar på å gi større forståelse, forteller Engseth, og legger til:
– Og ikke minst fører enkelthistorier og åpenhet til at vi blir vant til at dette er en tematikk som bør inn i treningshverdagen for toppidrettsutøvere.
Hun får støtte fra Øyvind Sandbakk, sportsdirektør ved Norges Toppidrettsgymnas og professor ved Norges arktiske universitet (UiT).
– Kvinnehelse generelt og i idrettssammenheng er temaer som det har vært forsket lite på, snakket lite om, og som i mange tilfeller har vært litt tabu. Så det at folk er åpne om det og løfter det opp, synes jeg er veldig viktig og bra, sier han.
Sandbakk forteller at det er i ferd med å bli gode fagmiljøer knyttet til menstruasjon, prevensjon og andre kvinnehelseutfordringer i idretten, men at temaet hormonprevensjon er komplekst, fordi det påvirker brukeren individuelt.
– Når du skal innta et kunstig preparat, så vil det interagere med den normale syklusen din. Og når da ulike kvinner har en litt ulik hormonprofil i utgangspunktet, så vil effekten være litt forskjellig, forklarer han.
Hylles av Skarstein: – Burde sett slike videoer oftere 00:55
Publisert 01.05.2025, kl. 14.30