Utviklingen har roet seg etter en sterk start på 2025. I Oslo falt prisene for andre måned på rad.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Boligprisene i Norge steg med 0,2 prosent i april, viser boligprisstatistikken til Eiendom Norge.
Justert for sesongvariasjoner var prisene ned 0,2 prosent forrige måned.
– Den moderate boligprisutviklingen fra mars fortsatte i april og det er særlig svakt i Oslo og Drammen, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.
Så langt i år har boligprisene steget 6,7 prosent her til lands.
Les på E24+
Kontraktflipperens beste tips: – Aldri vært større risiko
Økonomer og meglertopper har spådd en flatere prisutvikling i april og frem mot sommeren, mer i tråd med normalen. Det etter kraftig oppgang tidlig i 2025.
Prisfall i Oslo
Mens det var en relativt flat utvikling for boligprisene generelt, var det tydelig nedgang i hovedstaden.
Boligprisene i Oslo falt med 0,8 prosent i april. Sesongjustert var prisene her ned 0,6 prosent. I mars var det også nedgang i Oslo.
For andre store byer var utviklingen slik:
- I Bergen falt prisene med 0,5 prosent
- I Trondheim steg prisene med 0,7 prosent
- I Stavanger steg prisene med 0,1 prosent
- I Kristiansand steg prisene med 0,1 prosent
- I Tromsø steg prisene med 0,2 prosent
– Det er også i april store forskjeller i boligprisutviklingen, og som i mars var det særlig svakt i Oslo og Akershus. Det sterke markedet i Stavanger og Rogaland fortsetter, mens veksten i Bergen avtar ytterligere, sier Lauridsen.
Stavanger-området har hatt størst prisvekst så langt i år, med en oppgang på 11,1 prosent. Romerike har samtidig hatt den svakeste utviklingen med oppgang på 4,4 prosent.
Venter boligprisfall i høst
Seniorstrateg i Nordea, Sara Midtgaard, sier at tallene for april kom inn litt lavere enn normalt.
Forklaringen mener hun er at folk nå venter at renten vil ligge på samme nivå i ett år fremover i tid. I tillegg kom påsken noe senere i år enn normalt. Nordeas egne prognoser viser ingen rentekutt i år.
– Hvis det kuttes i september kan det stimulere noe, sier hun.
Sara Midtgaard
Seniorstrateg i Nordea
Hun tror boligprisene fremover vil følge normale sesongmønstre, og at den ekstraordinære oppgangen er bak oss. Det vanlige er at boligprisene stiger mest i starten av året, for deretter å flater mer ut og så falle mot slutten av året.
– Jeg tror det blir trenden fremover. At boligprisene følger normale sesongmønstre. Det innebærer et normalt boligprisfall til høsten, sier hun.
Historisk ligger et slikt fall i området tre til fire prosent, ifølge Midtgaard.
Norges Bank ventet at boligprisene skulle stige 0,6 prosent i april. Men strategen tror ikke rentebanen endres noe særlig av den grunn.
– Det var en ganske mye sterkere boligprisvekst enn fasiten. Selv med differansen tror jeg ikke det får store innvirkninger på rentebanen. Grunnen er at igangsettinger har tatt seg ganske mye opp, og at boliginvesteringer vil ta seg ganske mye opp i år.
– Demper boligprisveksten
Makroøkonom i Handelsbanken, Karine Alsvik, sier at de fremover venter uendret sesongjustert boligprisvekst i mai.
– Færre rentekutt demper den forventede boligprisveksten, men samtidig så er det sterke drivkrefter i boligmarkedet som taler for positiv boligprisvekst fremover.
– Lønnsveksten har vært høy i flere år og ventes å bli høy også i år. Kombinert med at prisveksten har kommet en del ned fra toppen gir det positiv kjøpekraftsutvikling for husholdningene, sier hun.
Ikke rentekutt
2025 åpnet med svært kraftig boligprisvekst både i januar og februar. Men i mars roet ting seg til en mer vanlig oppgang 0,4 prosent i mars.
Rentekutt som uteblir er en av årsakene til at prisutviklingen har roet seg, mener økonomene.
I mars endte Norges Bank med å droppe kutt et tidligere varslet kutt. Sentralbanken signaliserte samtidig at de tror på to rentekutt i år, som er færre enn tidligere anslag.
Det er ikke ventet noe kutt på rentemøtet torsdag denne uken.
Den sterke starten på 2025 ble av økonomene knyttet til håp om rentekutt, som ville betydd billigere boliglån, og at utlånsreglene ble myket opp slik at folk har mulighet til å låne mer. I tillegg kommer faktorer som høy lønnsvekst, lav arbeidsledighet, lite boligbygging og tro på boligprisvekst fremover blant folk.
Vårslipp
Våren og forsommeren er høysesong i boligmarkedet. Mange boliger legges ut for salg i det såkalte vårslippet. Flere boliger på markedet kan bidra til å dempe prispress.
Eiendom Norge påpeker at både antall solgt boliger og antallet som har blitt lagt ut i år er svært høyt, med et salgsvolum som er høyere enn i det forrige rekordåret 2021.
– Så langt i 2025 har det vært et rekordvolum i bruktboligmarkedet. Og omsetningsvolumet fortsetter å stige i april, og det til tross for påsken, som normalt gir lavere aktivitet, i sin helhet var i april.
Så langt i år er det solgt 36.432 boliger i Norge, 18,6 prosent flere enn på samme tid i fjor.