– Formen og humøret er bra, sa Aleksandr Bolsjunov til NRK før rennet Südtirol Moonlight Classic i Seiser Alm og fortsatte:
– Har du blitt godt tatt imot?
– Selvsagt!
– Hva motiverer deg til opprettholde formen?
– Det er vanskelig, men det viktigste er at vi får være med i dette løpet. Vi fikk tillatelse av selveste (Donald) Trump, sa 28-åringen fleipete, men ville ikke svare konkret på om han er venn med Trump.
Bolsjunov viste trolig til samtalene mellom den amerikanske presidenten og Russlands president Vladimir Putin.
LENGE SIDEN SIST: Aleksandr Bolsjunov har vært svært lite tilgjengelig for norsk media siden verdenscup-nekten.
Foto: NTBMelding til Klæbo
Det er første gang han konkurrerer i Vest-Europa etter at Russland angrep Ukraina.
Fremdeles kan han ikke gå løp i regi av Det internasjonale skiforbundet (FIS) eller Ski Classics. Som en direkte følge av russernes krigføring mot Ukraina siden februar 2022, har også nasjonens idrettsutøvere vært utestengt fra de fleste internasjonale konkurransene.
Enkelte grener har dog åpnet opp for å konkurrere under nøytralt flagg, noe Bolsjunov stod under på startlistene til rennet i Seiser Alm.
– Alle utøvere i vårt kaliber er i verdenscupen nå, derfor går vi her, sier Bolsjunov.
– Savner du Klæbo? spurte VG.
– Han kan savne meg!
– Propaganda
Foran verdenscuphelga i Falun ble flere utøvere spurt hva de synes om at Bolsjunov igjen konkurrerer på europeisk jord.
– Uansett hvordan du vrir og vender på det, så henger politikk og idrett sammen. Jeg synes ikke man skal bruke idrett for å legitimere en pågående krig. Det er trist at idrettsutøvere kommer i klem. Bolsjunov har vært en av de beste de siste årene, og som man egentlig ønsker å se, men ikke slik situasjonen er nå. Det er på et vis propaganda, sier Svahn til NRK.
– Du tenker arrangøren ikke burde sluppet ham til?
– Jeg støtter FIS sitt valg om at det ikke skal være noen russiske utøvere på konkurransearenaene så lenge krigen pågår. Det er det man burde støtte, uansett hvem som er arrangør eller hvem som styrer.
KRITISK: Svenske Linn Svahn forstår lite av den russiske deltakelsen i «måneskinnsrennet».
Foto: Terje Pedersen / NTBSvahn får støtte av Even Northug:
– Vi vil vel alle at russerne skal konkurrere mot oss, men det må først skje litt ting i krigen. Hvis den tar slutt og ting ordner seg der, så vil de fleste at de skal tilbake. Vi trenger dem, sier trønderen.
– Hva sier du til de som mener at man bør skille idrett og politikk?
– I Norge er vi gode på det, men i Russland er de ikke så gode på det. Det er der det ligger, sier Northug og trekker frem at flere russiske utøvere har militære grader.
Det gjelder blant annet Bolsjunov, som ble forfremmet til kaptein i nasjonalgarden av Putin etter sine tre gull i OL i Beijing i 2022.
Italiensk stjerne ønsker russerne tilbake
Den italienske veteranen Federico Pellegrino er uenig med Svahn og Northug.
– Som jeg har sagt siden krigen brøt ut, så synes jeg utøvere fra alle land skal kunne konkurrere, for idrett må forene folk, sier Pellegrino.
34-åringen legger til at han forstår sikkerhetsrisikoen FIS må ta hensyn til dersom de tillater russiske utøvere å delta slik situasjonen er nå.
– Jeg håper krigen tar slutt så fort som mulig. Det vil da innebære at russerne igjen kan konkurrere i langrennsløypa, som helt sikkert vil gjøre nivået mye bedre enn nå, sier han.
LANGRENNSSTJERNE: Federico Pellegrino har blant annet syv mesterskapsmedaljer å vise til.
Foto: Geir Olsen / NTBPellegrinos trener på det italienske langrennslandslaget, tyske Markus Cramer, er enig med sin utøver.
Cramer trente russiske langrennsløpere fra 2010 og frem til 2022.
– Det ser ut som de har en liten mulighet til å være med i OL. De prøver derfor å være klare for det. For meg er det stor forskjell mellom sport og politikk. Jeg forstår den politiske siden av det, men jeg ser det fra et sportsperspektiv. Vi må skille mellom idrett og politikk. Jeg håper de kan delta i OL, sier Cramer.
Så du ønsker dem velkommen tilbake?
– Ja, så klart.
FIS-presidenten Johan Eliasch har også uttalt seg om situasjonen til NRK:
– Det er et vanskelig tema. Vi må ta mange ting i betraktning. Forhåpentligvis blir konflikten løst så fort som mulig. Det ville vært det beste for utøverne.
Forberedelser til nasjonalt mesterskap
Svenske SVT har snakket med arrangøren av Südtirol Moonlight Classic om Bolsjunovs deltakelse:
– Han spurte om han kunne delta. Vi sa ja til det. Hvert år har vi hatt russiske utøvere med og i år er intet unntak. De siste to årene har det også vært to-tre russere med, sier Martina Rier, sekretær i rennets organisasjonskomite og legger til:
– De fleste reaksjonene har vært gode. Fra deltakerne har vi ikke hørt om at det har vært noe problem. Vi arrangerer et idrettsarrangement, og er veldig nøytrale. Vi vil ikke ha politiske diskusjoner eller debatter. Dette rennet vil innebære rettferdighet og empati.
En av grunnene til at 28-åringen er nettopp i Italia, er et ønske om å gjøre seg kjent med området foran neste års OL i Cortina d'Ampezzo.
OL-KONGE: Aleksandr Bolsjunov tok totalt fem medaljer under vinter-OL i Beijing i 2022.
Foto: AFPNRK er kjent med at den russiske løperen har oppholdt seg i området i to uker sammen med familien sin.
Han er ikke den eneste russeren som har vært på samling. Trener Jegor Sorin bekrefter at han har hatt med seg yngre utøvere fra et rekrutteringslag til skidestinasjonen i Alpene.
Sorin sier de ble tatt godt imot av samtlige de møtte under oppholdet:
– Alle i Italia har vært veldig vennlige mot oss. Det var noe som faktisk overrasket meg, sier den tidligere skiløperen Sorin til NRK.
Tidligere denne uka bekreftet trener Jurij Borodavko til russiske Sport Djen za Dnjom at de har OL i tankene under Italia-oppholdet dreier seg om forberedelser til det russiske mesterskapet.
Publisert 13.02.2025, kl. 19.32 Oppdatert 13.02.2025, kl. 19.54