Demokratene kaller Vance opptreden i München for hykleri

2 months ago 19


I en paneldebatt lørdag ettermiddag fortsetter tyske toppledere kritikken av USAs visepresident.

Forbundskansler Olaf Scholz er provosert over Vance sine anklager om at tyske ledere «sensurerer ytringsfriheten» og har etablert «brannmur» mot det ytterliggående høyrepartiet AfD, Alternativ for Tyskland.

Munich Security Conference 2025

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz kritiserte USA lørdag.

Foto: Reuters

– Det er upassende – spesielt blant venner og allierte, og det avviser vi kontant: Vi vil bestemme selv hva som skjer videre med vårt demokrati, sa Scholz, ifølge Reuters.

Trumps nye effektivitetssjef Elon Musk har tidligere dukket opp på storskjerm under et av partiets valgmøter:

– Vi vil ikke akseptere at utenforstående griper inn i vårt demokrati, i våre valg, i den demokratiske meningsdannelsen til fordel for dette partiet, sier Scholz.

– Hyklersk

En rekke demokratiske politikere er rystet over det visepresident J.D. Vance har uttalt på sikkerhetskonferansen i München. Flere mener uttalelsene hans er hyklerske.

– Jeg tror aldri at jeg har hørt en så hyklersk tale i hele mitt liv, sier Seth Moulton, til Politico.

En rekke amerikanske politikere har deltatt i en paneldebatt på sidelinjen av sikkerhetskonferansen i regi av blant andre Politico.

– For å være helt ærlig, midt i talen måtte jeg gå ut. Jeg ble lei meg på vegne av det europeiske kontinentet, sier demokraten Chrissy Houlahan til The Washington Post.

Drone Flights New Jersey

Senator Richard Blumenthal kritiserer visepresidentens opptreden i München.

Foto: AP

– Det var oppsiktsvekkende at visepresidenten feilet på å adressere de viktige bekymringene som europeerne har, sier den erfarne senatoren Richard Blumenthal.

Også enkelte amerikanske politikere fra Trumps eget parti som er til stede i München, er kritiske.

– Vance sa ingenting om Ukraina som er det alle på konferansen er mest opptatt av, sier John Cornyn som er en republikansk senator fra Texas.

Flere peker på det de mener er ironisk og hyklersk ved at Vance, som i likhet med Trump, aldri har anerkjent valgresultatet fra 2020, brukte talen til å kritisere valg på det europeiske kontinentet.

– Uakseptabelt av Vance

Reaksjonene fra amerikansk hold kommer etter sjokkartede reaksjoner fra europeiske ledere fredag kveld. Blant andre EUs utenrikssjef Kaja Kallas.

– Å høre på den talen, det er som de prøver å starte en krangel med oss og vi vil ikke starte en krangel med våre venner, sa Kallas.

Visepresident Vance trusselvurdering sjokkerte mange europeiske ledere.

– Det er ikke Russland, Kina eller en annen ekstern aktør. Jeg er bekymret for trusselen innad i Europa, sa Vance.

Sikkerhetskonferanse i München 2025

Visepresident J.D. Vance i München får kritikk for sin opptreden der.

Foto: NTB
  • Les også:

– Veiskille i amerikanske forhold til Europa

Stephen Collinson er seniorreporter for CNN i Washington og dekker Trump -administrasjonen og utenrikspolitikk.

Han mener Vance sin opptreden viser at det er en kløft mellom USA og Europa.

– Jeg tror vi har kommet til et veiskille i USAs forhold til Europa, sier Collinson til NRK.

Han mener det ikke lenger er gitt at USA kommer til å garantere for Europas sikkerhet lenger. Men Collinson tror ikke at Trump vil melde USA ut av Nato.

– Trump ligner mer på Xi og Putin

– Jeg tror på mange måter at dette er en president som har mye mer til felles med diktatorer som Xi Jinping av Kina og Vladimir Putin av Russland, sier Collinson til NRK.

Han mener det som har utspilt seg i München langt på vei viser dette. Collinson viser til at Trump kunngjorde at han hadde hatt en lang telefonsamtale med president Putin. Dette forårsaket en enorm motstand i Europa.

Collinson mener at det er en frykt hos mange i det republikanske partiet som kan minne om frykten mange har i autoritære stater.

– Folk som er uenige med Trump våger ikke å utfordre den mektige nye presidenten, for da kommer man til å miste jobben.

Tore Wig

Professor i statsvitenskap Tore Wig.

Foto: NRK

Professor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Tore Wig, er ikke overrasket over retorikken fra Trump og Vance.

– Splid mellom USA og Europa

– Det er eit tydelig signal om at USA er mindre vennligstilt overfor europeiske demokrati, sier Wig til NRK.

Han mener det er helt i tråd med den høyre-autoritære ideologien som Trump -administrasjonen står for. Det er en høyre-radikal regjering som viser en ganske fiendtlig holdning til liberale demokratiske partier og regjeringer i Europa.

Hva slags effekt tror du det kan få, når Trumps folk snakker om dette i Europa?

Det bidrar til å så splid mellom USA og Europa, og ødelegger det transatlantiske forholdet i veldig stor grad. Når Trump og Vance støtter disse partiene, så utfordrer de konsensusen som har eksistert i Europa siden andre verdenskrig.

Wig mener at Vance og Trump støtter en mindre partier på ytre høyre som står for noe helt annet enn det politiske systemet vi har i Europa i dag.

– Støtter ekstremister

Det som gjør at man er sjokkert, og som gjør at mange europeiske ledere reagerer, er at her støtter verdens mektigste land opp om ekstremister i Europa.

Hva tror du de håper å oppnå i Europa?

Jeg tror de ønsker at likesinnede partier skal vinne frem i Europa. Jeg tror de genuint ønsker at AFD skal komme i regjering i Tyskland, for eksempel.

Wig mener Trump og Vance ønsker at man skal få maktskifte i de europeiske stater, som reflekterer mer av deres høyreautoritære ideologi.

Yara arrangerer høstseminar

Ine Eriksen Søreide.

Foto: NTB

Det tror jeg helt åpenbart. Så de ønsker rett og slett et maktskifte i Europa, sier Wig.

– Urealistisk og feil å forhandle uten Ukraina

Ine Eriksen Søreide fra Høyre, leder Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Hun er på sikkerhetskonferansen i München, sammen med ledere og politikere fra hele verden.

Hun er blant dem som reagerer på signalene fra Trump.

– Både Ukraina og Europa må sitte ved forhandlingsbordet, sier Eriksen Søreide.

– Det å se for seg, som Trump og Putin nok gjør nå, at de to skal få til en fredsavtale uten at verken Ukraina eller Europa er til stede, er helt urealistisk og helt feil.

Den tidligere norske forsvars- og utenriksministeren sier at beskjeden på konferansen er at europeiske land må øke støtten til Ukraina, så de kan forhandle fra en posisjon av styrke.

Publisert 15.02.2025, kl. 17.12

Read Entire Article