Følger opp sjakk-krimsuksessen. Anmeldelse: Johan Høst: «Alt på spill»

8 hours ago 6


Johan Høst, eller Høstmælingen som han egentlig heter, er tilbake etter knalldebuten i 2022. Johan Høst, eller Høstmælingen som han egentlig heter, er tilbake etter knalldebuten i 2022.

Johan Høst følger opp sjokkdebuten «En nasjon i sjakk» med en cyberkrim, men det er ikke så lett å gjøre digital kriminalitet om til levende spenning.

Tirsdag 13. mai kl. 06:45

Krimforfatteren Johan Høst debuterte med et brak i 2022.

Boken «En nasjon i sjakk» sto til terningkast 6, ifølge undertegnede, og imponerte med drivende handling, gode persontegninger og språklig teknikk.

Les VGs anmeldelse her: For et sjokk av en sjakkbok!

I oppfølgeren «Alt på spill» skal vi til en onlineverden med profesjonelle gamere, enorme bitcoinverdier og kyniske kriminelle.

I jakten på digitale verdier spares det ikke på noenting, heller ikke menneskeliv.

BOKANMELDELSE

«Alt på spill»

Forfatter: Johan Høst

Forlag: Vigmostad og Bjørke

Sjanger: Krim

Sider: 367

Pris: 399

En gamergjeng, fysisk spredt over Sverige og Norge, skal møtes på datatreffet The Gathering i Hamar påsken 2024.

Men før vi kommer så langt, møter en av dem en voldsom skjebne, og en annen blir kidnappet. Kidnappingsofferet er datteren til den sykmeldte politimannen Anton Block, en kjenning fra «En nasjon i sjakk». 

Slik får Block et personlig motiv for å finne gjerningsmennene - en av selve urtematikkene i krimlitteraturen.

Imens er Blocks kompanjong Björk Jónsdottir involvert i en større PST-operasjon som skal stanse den mystiske gruppen Epsilon. En gjeng datakriminelle er nemlig i ferd med å stikke av med deler av Oljefondet!

Da må de først få tilgang til den unike koden som kan frigjøre midlene. Mon tro om ikke trusselen mot de unge gamerne og jakten på kryptoformuen har en sammenheng.

Politiaksjonen mot Epsilon og Anton Blocks jakt på kidnapperne løper parallelt. Block får ureglementert hjelp fra Björk, og i tillegg samler han to andre skikkelser fra forrige bok.

Muskelbunten Tom og datanerden Sven skal hjelpe ham med å finne datteren og stoppe gjerningsmannene. Det samme skal IP, Ingrid Petrine Grønn, som har unik innsikt i både datakriminalitet og kryptoverdenen.

I bakgrunnen vaker finansminister Viktor Frøysland, som drevet av personlige og politiske motiver med jevne mellomrom legger seg opp i politiets etterforskning.

En av forfatterens styrker er å tegne gode og effektive personportretter.

 Hallgeir Vågenes / VGFoto: Hallgeir Vågenes / VG

Men det blir en litt kronglete handling, med flere tidslinjer og kryssende spor. Det tar også ganske lang tid før det blir noe virkelig action.

En menneskejakt i Elverumstraktene og fatale stup fra Mjøsbrua er gode tilslag, men det vil seg liksom ikke helt med spenningsnivået ellers.

Det blir for mye preik, et gjennomgående problem i norsk krim.

Karakterene i boken prater for mye med både seg selv og andre, og handler desto mindre. Dialogbasert spenning er en krevende øvelse som de færreste behersker.

Også når det ikke snakkes, dras tempoet ned. Det blir rett og slett for mange ord og for lange setninger. Resultatet på setningsnivå blir tungt og omstendelig, og intensiteten er et knepp for lavt det meste av tiden.

Det er nok lettere å skrive engasjerende om helt konkrete, håndfaste ting og hendelser enn om noe såpass abstrakt og upersonlig som cyberkriminalitet, bitcoinverdier, trojanere og skins.

Men Johan Høst sørger i det minste for at de gode kreftene ser ut til å vinne til slutt.

Boken har et slags etterord der forfatteren taler varmt om nødvendigheten av å satse på fusjonsenergi for å redde planeten vår fra overoppheting.

Det er et politisk manifest som ville gjort seg bedre som aviskronikk enn som del av en krimbok.

Read Entire Article