Norsk selvbilde krasjer med realitetene.
Lina Strandvåg Nagell
Deputy Director & Head of Policy, Bellona Europa
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
E24s faste spaltister skriver jevnlig og gir uttrykk for sine egne holdninger.
Det er skrevet mye om nasjonal eksepsjonalisme, spesielt med tanke på USA. Det er tanken om at et land er definert som noe særskilt, annerledes, spesielt og ikke utsatt for de samme realiteter som andre. Kanskje er landet rett og slett litt bedre?
Det høres nok kjent ut, det er tross alt typisk norsk å være eksepsjonell.
Det er flere steder hvor denne norske egendefinerte eksepsjonalismen krasjer med andre lands inntrykk. Et av disse stedene er Brussel.
Det har sjelden blitt illustrert bedre enn av en litt irritert EU-kommissær Dan Jørgensen under pressekonferansen for EUs nye energiplan 26. februar. Jørgensen la engasjert frem en ny plan for rimeligere energi i EU, en plan som skal definere mye av arbeidet de neste 5 årene, redusere avhengighet av fossil kraft og bygge ut mer bærekraftig energi. Norske medlemmer av pressekorpset spurte utelukkende hvordan dette påvirker Norge, som seg tross alt hør og bør for et norsk publikum. Kontrasten til hvordan spørsmålene ble oppfattet, var slående.
Vi virker rett og slett litt utafor, for det handler faktisk ikke om oss.
Og dess mindre avhengig Europa blir av norsk gass, dess mindre makt og relevans vil vi få. Er vi klare for denne nye virkeligheten? Verdensbildet er nemlig i ferd med å tvinge Norge til å se seg selv i speilet, lenge før vi trodde det skulle bli nødvendig.
Det burde, etter årevis med skriverier og reportasjer, ikke komme overraskende på noen at Norge oppfattes som selvsentrert, privilegert og noe arrogant i europeisk sammenheng. Det passer dårlig med det norske selvbildet å bli beskrevet med ord vi selv forbinder mer med USA, vår allierte over dammen med en forkjærlighet for røde hatter, kapitalisme og Fox News.
Samtidig vil tvilen rundt hvorvidt USA er en allierte Europa kan stole på, tvinge nordmenn til å ta stilling til en ny virkelighet.
Er vi så blendet av vårt eget selvbilde som eksepsjonelle at det påvirker vår vurderingsevne?
Selv om handelskrig kanskje er å ta vel hardt i, er Norge godt vant med forhandlinger om toll. Det er et av områdene hvor vi har bestemt oss for at det tross alt er best å «stå alene» (utenfor EUs tollunion). Er det en beslutning som holder i den nye geopolitiske virkeligheten vi befinner oss i? Norge er ved et veiskille.
Det er krig i Europa og handelskrig. Vi har politiske strømninger på vei som får det til å gå kaldt nedover ryggen på de fleste. Til og med – eller kanskje spesielt – Norge må ta tyren ved hornene. Vi må realitetskonfronteres med begrensningene ved å «stå på egne ben». Vi må tørre å vurdere vårt eget selvbilde opp mot realitetene vi befinner oss i.
Debatten om vår rolle i en ny verden må tas seriøst, det inkluderer en informert debatt om norsk EU-medlemskap.
Les på E24+
Kommentar: Den nye nei-siden
Viktigst av alt: Vi må øke kunnskapsnivået om hva EU er og ikke er.
Uten en informert debatt vil en eventuell folkeavstemning være verdiløs for å faktisk sjekke pulsen på hva befolkningen vil, og kan resultere i en beslutning som setter oss på feil kurs.
Det er rett og slett feigt av de norske politikerne som fortsetter å holde en diskusjon om norsk medlemskap i EU på armlengdes avstand.
Det viser lite tillit til norske velgere, og for stor tro på illusjonen om at Norge er annerledes, rett og slett eksepsjonelt.
Vi må ha en plan for hvordan vi skal takle tiden som kommer. For til tross for oljerikdom og velstand, er vi en liten fisk i en stor dam. For å sitere EU-kommissær Jørgensen fra den 26. februar da han høflig påpekte at han respekterte ønsket om å identifisere påvirkningen på Norge, men likevel slo fast: « ... jeg snakket om en europeisk løsning».
Dette er E24s faste spaltister
Alle spaltene kan leses her.
Sophia Adampour
Sophia Adampour er grunnlegger av teknologihuben Verse. Skriver først og fremst om teknologi.
Ine Marie Eriksen Søreide
Leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité (Høyre). Tidligere forsvarsminister og utenriksminister.
Carine Smith Ihenacho
Direktør for eierskap og etterlevelse, Norges Bank Investment Management, populært kalt Oljefondet.
Espen Barth Eide
Utenriksminister (Ap). Tidligere klima- og miljøminister.
Ishita Barua
Lege med PhD i AI i medisin, forfatter og gründer i Livv Health
Asle Toje
Utenrikspolitisk kommentator og forsker.
Mathias Fischer
Daglig leder i Initiativ Vest. Tidligere journalist og politiker.
Lina Strandvåg Nagell
Leder for Prosjekter og EU-Politikk ved Bellonas Brussel-kontor. Skriver spalten Fra Brussel om hva som skjer i unionen.
George Riekeles
Assisterende direktør ved den Brussel-baserte tenketanken European Policy Center (EPC). Før dette var han blant annet diplomatisk rådgiver for EUs sjefforhandler under Brexit. Skriver spalten Fra Brussel om hva som skjer i unionen.
Johan Andresen
Styreleder og investor i Ferd-konsernet, med et ekstra engasjement for sosialt entreprenørskap.
Bettina Banoun
Advokat, dr.juris. og partner i Wiersholm. Også medlem av Skatteutvalget.