Dette er HTS-leder al-Jolani

5 months ago 22


Kortversjonen

  • Abu Mohammad al-Jolani, lederen for Hayat Tahrir al-Sham (HTS), har ledet en offensiv som har styrtet Bashar al-Assads regime i Syria.
  • HTS har tatt kontroll over flere byer, inkludert Aleppo, Hama, Homs og hovedstaden Damaskus.
  • Al-Jolani har forsøkt å fremstå som mer moderat, men HTS er fortsatt klassifisert som en terrororganisasjon i Vesten.
  • Al-Jolani har bedt sine styrker om å opprettholde lov og orden i de befridde områdene.

– Fremtiden er vår, sier Abu Mohammad al-Jolani på syrisk TV etter at de har lyktes i å styrte diktatoren Bashar al-Assad.

Al-Jolani er lederen for gruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS).

HTS har vært hovedgruppen i opprørsstyrkene som i løpet av 10 dager har tatt kontroll over flere byer, inkludert Aleppo, Hama, Homs og til slutt den syriske hovedstaden Damaskus.

– Det er ikke rom for å snu, vi er bestemt for å fortsette på den veien vi startet på i 2011.

  • En syrisk opprørere tråkker på hodet til en ødelagt statue av Syrias tidligere president Hafez al-Assad i Damaskus. Foto: AP / NTB

En syrisk opprørere tråkker på hodet til en ødelagt statue av Syrias tidligere president Hafez al-Assad i Damaskus. Foto: AP / NTB

Ekstremistiske røtter

HTS har sine røtter i den syriske grenen av al-Qaida. Gruppen har i flere år inntatt en mer moderat posisjon for å nå sine mål, men eksperter har sine tvil om hvor troverdig forvandlingen er.

Da styrkene til al-Jolani tok seg inn i Damaskus natt til søndag, ga han dem ordre om å holde seg unna offentlige bygninger, og han forbød soldatene å skyte i været.

Opprørere med islamistgruppa Hayat Tahrir al-Sham (HTS) og under ledelse av Abu Mohammad al-Jolani grep natt til søndag makten i Syrias hovedstad Damaskus. Foto: AP / NTB

Tidligere denne uken da by etter by i rask rekkefølge falt til hans styrker i en uventet lynoffensiv, gjorde han det klart at målet var å styrte Syrias president Bashar al-Assad.

13 år etter at Assad med våpenmakt slo ned en fredelig, gryende demokratibevegelse og dermed utløste den brutale borgerkrigen i landet, bekreftes det nå at presidenten har flyktet og at Damaskus er «befridd for tyrannen».

Les også: Regimet i Syria har falt: – En gledens dag

Brått i søkelyset

I mange år holdt al-Jolani en lav profil.

Men brått var han i søkelyset, lot seg intervjue av internasjonale medier og kom med kunngjøringer som syrere over hele verden fikk med seg.

Kort etter at offensiven startet 27. november, dukket han opp i Aleppo etter at opprørerne hadde tatt kontroll over byen.

Da han onsdag besøkte det gamle citadellet i Aleppo, hadde han på seg en kakifarget skjorte da han vinket til folkemengden utenfor sin hvite bil.

 AP / NTBTidligere regjeringssoldater og statsansatte som ble tatt til fange da syriske opprørere rykket inn i Damaskus natt til søndag. Foto: AP / NTB

For flere år siden sluttet han å bruke turbanen som jihadistene brukte og begynte i stedet å kle seg i kakifarget uniform.

Siden han brøt med al-Qaida i 2016, har al-Jolani forsøkt å fremstå som mer moderat. Men HTS er fortsatt klassifisert som en terrororganisasjon i Vesten, og mistanken mot ham er fortsatt utbredt.

– Han er en pragmatisk radikaler. I 2014 var han på det mest radikale, sier ekspert på politisk islam Thomas Pierret, med referanse til perioden under borgerkrigen da forløperen til dagens HTS, Nusrafronten, var i krig med den ytterliggående islamistgruppen IS.

– Men siden har han dempet retorikken, sier Pierret.

Abu Mohammad al-Jolani

  • Født i 1982 og vokste opp i en velstående familie i det borgerlige strøket Mazzeh i Damaskus.
  • Han huskes som flink på skolen.
  • Under offensiven begynte han å bruke sitt egentlige navn, Ahmed al-Sharaa.
  • For tre år siden fortalte han den amerikanske TV-kanalen PBS at dekknavnet hans refererer til familiens bakgrunn på Golanhøydene, og han hevdet at bestefaren måtte flykte etter at Israel okkuperte området i 1967.

Ifølge Middle East Eye var det etter terrorangrepet mot USA 11. september 2001 at al-Jolani først ble opptatt av islamisme.

– Som en følge av beundringen for 9/11-angriperne begynte de første tegnene på jihadisme å vise seg i livet hans da han begynte å delta i hemmelige prekener og diskusjoner i marginaliserte nabolag i Damaskus, skriver nettavisen.

Sluttet seg til al-Qaida

Etter at USA invaderte Irak, forlot han Syria for å være med på kampen. Han sluttet seg til al-Qaida i Irak under Abu Musab al-Zarqawi og ble senere arrestert og fengslet i fem år.

I mars 2011, da opprøret mot Assad brøt ut, reiste han hjem til Syria og dannet Nusrafronten som den syriske grenen av al-Qaida.

I 2013 nektet han å sverge troskap til Abu Bakr al-Baghdadi, som senere ble emir i IS, og erklærte seg i stedet lojal mot Ayman al-Zawahri i al-Qaida.

 UGC / AP / NTBAbu Mohammad al-Jolani (t.h.), den gangen han ledet al-Qaidas avlegger i Syria, Nusrafronten. Foto: UGC / AP / NTB

Etter hvert fremsto han som en realpolitiker i egne og tilhengernes øyne, mens motstanderne betraktet ham som opportunist.

I mai 2015 gjorde han det klart at han i motsetning til IS ikke hadde noen planer om angrep mot Vesten, og han sa også at det ikke ville bli noen hevnangrep mot alawitt-minoriteten som Assads familie kommer fra, om Assad-regimet skulle falle.

Han kuttet også båndene til al-Qaida, med den begrunnelse at det ville frata Vesten all grunn til å angripe hans organisasjon. Pierret sier at han siden det har gjort det han kunne for å fremstå som en troverdig politiker.

Tok styring i Idlib

I januar 2017 samlet han rivaliserende islamistgrupper i det nordvestlige Syria under HTS og fikk dermed kontroll over de store delene av Idlib-provinsen som regimet i Damaskus ikke hadde kontroll over etter at borgerkrigen tok slutt.

I tiden etter utviklet HTS et sivilt styre og opprettet det som minnet om en statsadministrasjon i Idlib, der mange opprørere ble konsentrert da borgerkrigen tok en foreløpig slutt.

Samtidig ble rivaliserende grupper knust. Gjennom hele prosessen ble HTS anklaget både av lokalbefolkning og rettighetsgrupper for brutal undertrykking av alle som våget å protestere. FN klassifiserer noe av dette som krigsforbrytelser.

Trolig fordi al-Jolani er klar over frykten og hatet som hans organisasjon har utløst rundt omkring, lovte han innbyggerne i Aleppo, der det er en betydelig kristen minoritet, at ingen skal komme til skade under hans regime.

Han ba også sine styrker om å opprettholde lov og orden og sikkerheten i områdene de har befridd fra Assads regime.

– Jeg tenker det først og fremst er god styring. Jo mindre panikk som utløses lokalt og internasjonalt, og jo mer al-Jolani fremstår som en ansvarlig aktør fremfor en farlig jihadistisk ekstremist, desto lettere blir jobben hans. Om det er helt troverdig? Sikkert ikke, sier Aron Lund ved tenketanken Century International.

– Men det er det som er smart å si og gjøre akkurat nå.

Read Entire Article