Sliter du med å henge med? Her er alt du trenger å vite om siste utvikling.
Onsdag 19. februar kl. 13:041 Hva har Donald Trump sagt om krigen i Ukraina?
Donald Trump kom natt til onsdag med flere oppsiktsvekkende uttalelser om krigen i Ukraina. Han antydet feilaktig at det var Ukraina som startet krigen med Russland.
Trump sa blant annet:
– Du burde aldri ha startet det. Du kunne ha inngått en avtale, tilsynelatende med henvisning til Ukraina.
Han uttrykte også skuffelse over at Ukraina klager over å være utelatt fra fredssamtalene om sitt eget land.
Både politikere og eksperter var raskt ute med å fordømme Trumps uttalelser.
2 Hvordan har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj reagert på Trumps uttalelser?
Zelenskyj reagerte sterkt på Trumps uttalelser og sa at Trump lever i en «boble av russisk desinformasjon».
Han understreket at krigen ble startet av Russland og at Ukraina ikke kan «selge landet sitt» for å inngå en avtale.
Zelenskyj viste også til meningsmålinger som viser at han har støtte fra 58 prosent av ukrainerne, og han kritiserte USAs krav om tilbakebetaling av 500 milliarder dollar i mineraler som useriøst.
3 Hvordan reagerer Norge på Trumps uttalelser?
Både utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og Høyre-leder Erna Solberg har kritisert Trumps uttalelser.
– La meg være svært tydelig på dette: Krigen er ulovlig, og det er ingen tvil om at den ble startet av Russland, sier Eide.
Solberg kalte Trumps påstander «åpenbart helt feil» og understreket at Russland kan avslutte krigen når som helst ved å trekke seg ut av Ukraina.
4 Hva sier eksperter om Trumps uttalelser?
Flere eksperter har kritisert Trumps uttalelser.
– Utsagnet fra Trump er historieløst og fullstendig frakoblet virkeligheten.
– Trumps uttalelse synliggjør en sterk bias i russisk favør.
Professor Tormod Heier påpekte at det kunne vært mulig å unngå krigen dersom Russland-annekteringen av Krim-halvøya i 2014 hadde blitt håndtert annerledes.
Den britiske Sky News-korrespondenten James Matthews omtaler Trumps tale som «et farvel til Zelenskyj».
5 Hva skjer med fredssamtalene om Ukraina?
USA og Russland møttes nylig til samtaler om krigen i Saudi-Arabia, men hverken Ukraina eller europeiske land fikk delta. Dette har skapt reaksjoner, både fra europeiske ledere og Zelenskyj, som mener Ukraina må være med i forhandlinger om sitt eget land.
Utenriksminister Espen Barth Eide har flere ganger understreket at det er avgjørende at både Ukraina og Europa deltar i slike samtaler.
Les også: Derfor er Saudi-Arabia vertskap for toppmøte mellom USA og Russland
6 Hva sier Russland om situasjonen?
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har sagt at samtalene med USA i Saudi-Arabia var nyttige, og at det ble vist «stor interesse for å fjerne økonomiske hindringer».
Kreml har også uttalt at det er mulig at Trump og Putin vil møtes før februar er omme, men at forberedelsene til et slikt møte vil ta tid.
7 Hva gjør Europa i denne situasjonen?
Europeiske ledere holdt mandag krisemøte om situasjonen i Paris. Onsdag er det duket for nye krisemøter i Paris med flere europeiske ledere. Her er statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ventet å delta digitalt.
EUs utenrikssjef Kaja Kallas har advart mot å gå i det hun kaller en «russisk felle» og mener Europa må fokusere på å styrke Ukraina, både militært og politisk, for å sikre at de kan stå imot en dårlig fredsavtale.
Storbritannias statsminister, Keir Starmer, har åpnet for muligheten om å sende fredsstyrker til Ukraina. Støre har sagt at det er for tidlig for Norge å vurdere å sende styrker. Sverige og Danmark utelukker det ikke.
Flere europeiske land diskuterer nå militær opprustning. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har innkalt den danske regjeringen og politiske partier til et møte om dette.
8 Hvordan er situasjonen for Ukraina nå?
Zelenskyj sier at Ukrainas militære styrker er sterkere enn de var i begynnelsen av invasjonen, og at landet nå produserer 30 prosent av det de trenger selv. Han ønsker å få slutt på krigen i år, men understreker at ingen i Ukraina stoler på Russlands president Vladimir Putin.