Kortversjonen
- Regjeringen foreslår at husholdninger kan velge ny fast pris på 50 øre/kWh inkl. moms fra 1. oktober. 40 øre uten moms.
- Strømselskapenes påslag og månedsavgifter vil fortsatt gjelde.
- Regjeringen utelukker ikke makspåslag på sikt.
- Forslaget kritiseres av Frp.
- SV vil ha et statlig strømsalgselskap.
- Fornybar Norge mener forslaget kan ha potensielle negative effekter.
Dagen etter at Sp gikk ut av regjering, foreslo den rene Ap-regjeringen at husholdninger og hytteeiere senest 1. oktober skal kunne velge mellom dagens strømstøtte og en ny fast pris på 50 øre/kWh inklusiv moms.
Men nesten alle som selger strøm har enten et påslag på selve strømmen eller en månedsavgift. Eller begge deler.
– I tillegg til Norgespris
– Husholdningene må fremdeles ha en strømavtale med et strømsalgselskap. Har du en strømavtale med påslag eller valgfrie tillegg, så må du fortsatt betale dette i tillegg til Norgespris. Norgespris blir en finansieringsordning på linje med strømstøtten, skriver statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) i Energidepartementet i en e-post til VG via kommunikasjonsavdelingen.
– Vil det innføres en begrensning på hvor stort påslag strømsalgselskapene kan ta?
– Strømavtalene er ikke en del av arbeidet med Norgespris. Det er altså ikke noe vi ser på i denne prosessen. Jeg vil imidlertid ikke utelukke at det på sikt kan bli aktuelt med et makspåslag. Men vårt utgangspunkt er at det vil fortsatt være konkurranse i markedet for strømavtaler. Det betyr at strømsalgselskapene fortsatt kan konkurrere om å tilby lavest mulig pris, både på strøm og påslag.
Det finnes noen ytterst få selskaper som opererer med negativt påslag, men etter en viss periode går man da over på en annen avtale. Andre har null i påslag, men en månedsavgift på 39 eller 49 kroner.
Tar man en titt på Forbrukerrådets oversikt over strømavtaler, finner du selskaper som har totale påslag – inkludert eventuell månedsavgift – på alt fra minus 1,3 øre til 17,92 øre per kWh. Dette påslaget, som altså varierer ut fra hvilket strømsalgselskap du har, legges på Norgesprisen på 50 øre kWh inkludert moms.
I tillegg kommer nettleie, Enova-avgift og elavgift. Som det også er moms på.
Slik forstår du strømregningen din – se video:
Vil ha statlig strømsalgselskap
SV mener tiden er inne for å opprette et statlig strømsalgselskap som skal stå for innkjøp og salg av strøm og tilby fastpris til både forbrukere og næringsliv.
– Gjerne til Norgespris. Vi tenker at det statlige strømsalgselskapet skal forhandle frem avtaler direkte med kraftprodusentene og så selge kraften videre uten profitt til kunden, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken til VG.
Han mener strømsalgselskapene kun er et fordyrende mellomledd som lever av å tilby tjenester kundene, ifølge ham, egentlig ikke har behov for.
– La oss bli kvitt strømsalgselskapene og erstatte dem med et statlig selskap, sier Haltbrekken som er innstilt som nestleder i SV.
Han mener det også er en mulighet at nettselskapene kan gjøre jobben.
– Vi må finne ut hva som er enklest å gjøre.
Strømprisene har steget de siste dagene, og sist fredag mellom klokken 17 og 18 snuste den på 4 kroner per kWh i Sørvest-Norge (NO2). I den prisen er nettleie, avgifter og moms inkludert. Med strømstøtte, betalte du 158 øre/kWh den timen.
– Toppen av kransekaken
– Det var forventet at regjeringen kun presenterte toppen av kransekaken, sier Frps Marius Arion Nilsen og legger til at de har stilt en rekke spørsmål om den nye ordningen.
– Det virket ganske overilt og som om det handlet om å slå Sp med å komme ut med nye forslag. Det bærer dette preg av. Ikke minst adresserer ikke forslaget om Norgespris prissmitten fra Europa og det bidrar heller ikke med noe for næringslivet, sier han.
Hvilken type strømavtale vil du gå for hvis det blir Norgespris til høsten?aNorgesprisbDagens strømstøtteordningUten moms, er Norgespris 40 øre per kWh
Regjeringen har også foreslått å redusere merverdiavgiften på nettleien fra 25 til 15 prosent fra 1. juli. Planen er å avvikle momsen i neste stortingsperiode.
Les mer om regjeringens kraftpakke her.
– Nye medisiner har ofte bivirkninger
– Norgespris, slik det ser ut nå, er en alternativ strømstøtte. Du må ha en strømavtale i bånn, sier Aslak Øverås, informasjonssjef i Fornybar Norge som blant annet organiserer strømsalgselskapene, til VG.
– Vi forstår veldig godt at regjeringen har behov for å ta noen grep for å gjøre det mer forutsigbart for strømkundene, og tror det er bra om debatten blir litt roligere.
Men Øverås mener forslaget har en god del bivirkninger som Fornybar Norge nå prøver å sette seg inn i.
– Fastpris vil gjøre det mindre lønnsomt med ENØK-
tiltak og solkraft på eget tak, og det skaper en del trøbbel for fjernvarmeselskapene. Nye medisiner har ofte bivirkninger og så må man behandle dem på et vis, avslutter Øverås.