«Dommedag» for Melkøya-elektrifisering

3 hours ago 5


 Ole Berg-Rusten / NTBELEKTRIFISERING: Equinors anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Stortinget samles tirsdag for å behandle elektrifiseringen av Melkøya.

Tirsdag 6. mai kl. 08:48

Støre-regjeringen ga i august 2023 tillatelse for å elektrifisere anlegget. Målet er å kutte klimagassutslipp. I etterkant har Senterpartiet snudd i sitt standpunkt.

Det har vært stor motstand mot elektrifiseringen, men opposisjonen har foreløpig ikke klart å enes om et alternativ som får flertall.

Stortingets behandling tirsdag ble betegnet som «dommedag» fra talerstolen på Frps landsmøte.

Frps Bengt Rune Strifeldt sa til NTB mandag at de jobber for å samle motstanderne om et kompromiss som gir flertall for å stoppe elektrifiseringen.

SV mener at Equinor må bygge et anlegg for karbonfangst og lagring (CCS), noe Frp er sterkt imot.

– Vi ønsker ikke å bruke opp mot 40 milliarder kroner av skattebetalernes penger på en løsning som vi ikke vet helt ennå om fungerer, sa Strifeldt til NTB.

Dette er Melkøya-saken

Dette handler det om

Equinor eier anlegget på Melkøya, der naturgass fra feltet Snøhvit prosesseres. De vil bytte ut den forurensende gasskraften som driver anlegget med strøm fra strømnettet.

Derfor er det kontroversielt

Elektrifiseringen vil legge beslag på betydelige mengder strøm: Equinor søkte om å få bruke inntil 3,6 terawattimer i året. Det krever også en storstilt utbygging av strømnett – som kan komme i konflikt med samisk reindrift.

Dette vedtok regjeringen

Regjeringen offentliggjorde i august at de godkjente Equinors planer om å elektrifisere Melkøya utenfor Hammerfest. De sa dette skulle gjøres med ny energiutbygging, for å unngå å legge beslag på strøm fra land. Foreløpig har ingen av de nye store kraftprosjektene blitt godkjent.

Dette mener partiene

Både Rødt, SV, MDG, KrF og Venstre har sagt at de vil droppe elektrifiseringen av Melkøya med strøm fra land – men at de vil at utslippene skal kuttes med karbonfangst- og lagring (CCS) i stedet. I tillegg har Frp og Senterpartiet sagt at de vil droppe elektrifiseringen.

Motstanderne frykter at det kan føre til kraftmangel og dyrere strøm.

– Jeg skal se på det forslaget fra Frp, men jeg frykter at det ikke fører til noen stopp i den massive nedbyggingen av naturen, har SVs nestleder Lars Haltbrekken uttalt til NTB.

Han sier samtidig at han er redd nye runder i regjeringen uansett kommer til å ende med elektrifisering av gassanlegget med vindkraft.

Rødt krevde full sal for voteringen, det vil si at alle representanter må møte og avgi sin stemme.

Dramatisk prosess

Melkøya-saken har tatt flere dramatiske vendinger:

  • Det var en av de vanskeligste sakene for Sp og Ap å bli enige om, da de satt i regjering sammen. Men de vedtok prosjektet, til stor protest internt i Sp.
  • Da regjeringen sprakk i to, åpnet det seg plutselig nye muligheter. Én av dem, var å danne et nytt flertall mot milliardprosjektet på Melkøya, som handler om å bytte ut den forurensende gasskraften som driver Equinors anlegg med strøm fra strømnettet.
  • I februar endte et flertall av partiene på Stortinget opp med å foreslå å droppe elektrifisering av Melkøya med strøm fra land, enten gjennom å foreslå bruk av CCS, eller å foreslå å stanse elektrifiseringen uansett. Også Sp gikk mot sitt tidligere vedtak.
  • Men partiene har ikke klart å samle seg om ett felles forslag de er enige om.
Publisert: 06.05.25 kl. 08:44Oppdatert: 06.05.25 kl. 08:48

Slå på mørk modus i artikler

Read Entire Article