– Hvis Trump tar ferie, kan kronen holde seg, sier seniorstrateg.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 30 minutter siden
Kortversjonen
- Den norske kronen har svekket seg mot flere valutaer etter USAs tollsjokk, men markedet roet seg noe etter en delvis tollreduksjon av Trump.
- Likevel gir amerikansk uforutsigbarhet potensial for betydelige markedssvingninger.
- Reisemål som Mexico, Tyrkia og USA har blitt rimeligere for nordmenn det siste året, til tross for en generell kronesvekkelse.
- Svenskekronen og euroen har styrket seg mot den norske kronen.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Etter å ha styrket seg kraftig i mars, har kronen svekket seg igjen etter tollsjokket fra USA 2. april. Siden da er indeksen I44, som måler kronens styrke mot Norges 44 viktigste handelspartnere, ned 4,78 prosent.
Samtidig har flere reisemål, blant annet USA, Mexico og Tyrkia, blitt billigere det siste året.
Se hele oversikten i tabellen lenger ned i saken (2 sider).
Les på E24+
Trump kan få én seier
– Litt beroligende
– De svingningene vi har sett i kronekursen den siste tiden, har vært de største siden coronapandemien, sier Dane Cekov, seniorstrateg for renter og valuta i Sparebank 1 Markets.
Han sier at markedet har roet seg noe, og ser ut til å ha fordøyd status quostatus quoTrump innførte en 90-dagers tollpause torsdag i forrige uke. Da ble tollsatsen på importvarer fra de fleste land senket til 10 prosent. i handelskrigen enn så lenge.
– Det er litt beroligende for markedene at Trump nå har trukket tilbake en del av tollsatsene. Samtidig vil det nok fortsatt være svingninger, men de vil kanskje ikke være like store som dem vi har sett i det siste.
Uforutsigbarheten fra USA gjør likevel at større bevegelser ikke kan utelukkes.
– Et innlegg på Truth Social kan snu opp ned på hele markedet. Men hvis Trump tar ferie, vil kronen kunne holde seg der den er i dag, sier Cekov.
Samtidig er påsken en av periodene på året da kronekursen historisk sett har gjort det dårlig, ifølge strategen.
– Tynn likviditet i markedet gjør at små handler kan gi større utslag. Men dette kan gå begge veier, avhengig av om nyhetene er positive eller negative.
Landene markert i grønt med prosentendringer i minus har valutaer den norske kronen har styrket seg mot det siste året:
Velger tradisjonelle reisemål
20 prosent av de som planlegger påskeferie i år, oppgir at årets ferie går utenlands, ifølge Virke.
– Vi velger tradisjonsrikt når vi reiser til utlandet i påskeferien. Det er Spania som er mest populært, og 20 prosent av de som tilbringer påskeferien i utlandet, planlegger å dra dit. Så følger Sverige (13 prosent) og Danmark og Italia (begge 12 prosent).
Det sa Jessica Bollnert, fungerende bransjedirektør for Reiseliv i Virke, da hovedorganisasjonen la frem sin reiseundersøkelse for påsken i siste halvdel av mars.
De tradisjonsrike valgene er blitt dyrere enn for ett år siden, viser E24s gjennomgang av valutakurser.
Basert på Norges Banks valutaindekser, som er midtkursermidtkursermidtpunktet mellom kjøps- og salgskursen i internbankmarkedet på et gitt tidspunkt, har kronen svekket seg 4,15 prosent mot euroen det siste året. Det er også blitt dyrere å reise til Sverige (8,01 prosent) og Danmark (4,05 prosent).
Sterkere svenskekrone
Cekov trekker også frem at euroen er blitt dyrere. Torsdag er det rentemøte i Den europeiske sentralbanken (ESB), og det er bredt forventet at banken setter ned styringsrenten med 0,25 prosentpoeng.
– Hvis det kommer nyheter om at ESB er mer eller mindre ferdige med rentekuttene nå, kan nok euroen styrke seg noe, sier seniorstrategen.
Han peker på at rentedifferansen mot andre land periodevis får betydning for valutamarkedet og kronen.
– Men det er veldig variert hva som er driverne.
– Hvorfor har svenskekronen fått en såpass stor oppsving mot den norske?
– Noe av det er nok optimismen som kom i etterkant av forsvarspakkene i Europa. Sverige har heller ingen oljesektor, sier Cekov.
Han peker på at selv om Norge har dobbelt så høy rente som Sverige, er det bare den norske kronen som påvirkes av svekket oljepris.
– Svensk økonomi er også mer diversifisert, og ligner mer på Europas enn den norske, sier Cekov.
Billigere i USA
Selv om det er blitt dyrere å feriere i de fleste europeiske land, er det likevel flere reisemål som er blitt billigere det siste året.
Særlig valutaene i Mexico (20,52 prosent), Tyrkia (16,48 prosent) og Brasil (14,25 prosent) har svekket seg kraftig mot den norske kronen. Et nærmere alternativ er Albania (5,10 prosent), som flere av de store reiseoperatørene flyr til.
USA (1,51 prosent) er også blitt noe billigere. Dollaren var rekorddyr på nyåret da kursen kom opp i 11,46 kroner, men har nå svekket seg målt mot samme periode i fjor.
Cekov ser ikke bort fra at dollaren kan svekke seg ytterligere i tiden som kommer.
– Selv om kronen holder seg på den svake siden mot euro, kan man se en bedring mot dollar. Dollaren er fortsatt sterk i et historisk perspektiv.
– Ofte blir det påpekt at en svekking av dollaren er positivt for den norske kronen. Kan det føre til at kronen styrker seg?
– Denne dollarsvekkelsen er ganske annerledes. Den skyldes svakere utsikter i USA. Alt annet likt vil nok en svakere dollar være bedre for kronen enn det motsatte, men det er nok heller euro, yen og franc som vil tjene på dette, sier Cekov.
Søker trygghet
Markedet har strømmet til såkalte «trygge havner» som gull og sveitsiske franc etter markedsuroen de siste ukene. Unntaket er amerikanske statsobligasjoneramerikanske statsobligasjonerrentepapir, der investor låner penger til den amerikanske staten i et gitt antall år og mottar renter på lånet, som ofte har vært regnet som noe av det mest sikre man kan sette pengene sine i.
I forrige uke steg renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid, samtidig som dollaren svekket seg.
– Hvis det begynner å sås tvil om USAs statsfinanser, kan kanskje Norge også skinne litt etter hvert. Men problemet til den norske kronen, er at den ikke regnes som noen trygg havn, sier Cekov.