Elever som ikke bruker KI risikerer dårligere karakterer

2 months ago 14


10.-klassingene Eilev E. Hovengen og Kristian Gabrielsen har engelsktime. De har matet KI-en med hver sin selvskrevne tekst.

Jeg fikk litt på «spelling», litt sånn punktum, og forskjellige temaer jeg burde skrevet mer om, sier Hovengen. Mens Gabrielsen sier han fikk tilbakemeldinger på struktur og organisering av teksten.

Kristian Gabrielsen og Eilev E. Hovengen bruker KI på sine PCer når de skriver oppgave på Rødsberg skole i Halden

NYTTIG: 10.-klassingene Eilev E. Hovengen og Kristian Gabrielsen føler seg heldige som er i den klassen som får eksperimentere med KI.

Foto: Tore Linvollen / NRK

Klasse 10E ved Rødsberg skole i Halden deltar i et forskningsprosjekt. Professor Irina Engeness ved Høgskolen i Østfold prøver å finne ut om de kan skrive bedre tekster med hjelp fra kunstig intelligens.

Det går ut på å utvikle kunstig intelligens som kan hjelpe elevene å skrive gode tekster.

Tre skoler i Halden deltar i prosjektet. Hver skole har en eksperimentell klasse og en sammenligningsklasse.

Portrett av forsker ved HiØ, Irina Engeness

FORSKER PÅ KI I SKOLEN: Irina Engeness er både oppmuntret og entusiastisk om resultatene av forskningsprosjektet som nå nærmer seg slutten.

Foto: Tore Linvollen / NRK

Det er ikke elevene selv som prompter KI-en. KI-en de tester brukes som et pedagogisk verktøy. Den er ferdig programmert til å gi tilbakemeldinger på det elevene dømmes på språk, innhold og struktur.

KI-en gir mer fullstendige tilbakemeldinger enn det læreren klarer i en klasse med 30 elever, synes de to 10.-klassingene.

– Det er jo kommet for å bli. Da kan vi heller lære oss å bruke det på riktig måte, mener Gabrielsen.

Får bedre karakterer

KI er som å få en personlig assistent som også er læreren din. Hvis du bruker det riktig, kan den gjøre oppgaven din bedre. Den hjelper oss ikke bare med å skrive, men også struktur og analyse blir bedre.

Det sier Morten Goodwin, professor i KI ved Universitetet i Agder. Han frykter et digitalt skille mellom de som bruker KI og de som ikke gjør det.

Morten Goodwin er professor i kunstig intelligens ved Universitetet i Agder.

FRYKTER DIGITALT SKILLE: Professor i KI, Morten Goodwin, oppfordrer elever til å lære seg å bruke kunstig intelligens.

Foto: Victoria Marie Nordahl / NRK

Det er ikke så mye forskning på det ennå. Men anekdotisk ser vi det allerede. De som bruker det legger lista høyere for gode karakterer, fordi de klarer å prosessere mye større mengder data og ikke minst skrive bedre tekster. Å ikke tillate bruk av KI, er som å si at du må skrive for hånd.

Professor ved Institutt for pedagogikk ved Universitetet i Oslo, Anders Mørch, er enig.

Det er en tendens til at de som har skjønt hvordan man bruker KI riktig får bedre karakterer. Svakere studenter sliter derimot med å integrere KI-generert innhold i sine oppgaver.

Mørch mener studenter må lære seg KI, fordi de vil trenge det i arbeidslivet.

Vil KI erstatte læreren?

Et par-tre runder med omskrivning og flikking med KI-en, og teksten blir mye bedre. Forskjellen mellom første og siste utkast er mye tydeligere for de som bruker KI enn de som ikke gjør det, erfarer professor Engeness.

Hva tror du det kommer av?

Jo, det betyr at tilbakemeldingene som de får fra KI-en er nyttige. De er mer spissede og tilpasset hver enkelt elev og tekst. Og elevene bruker dem godt for å forbedre tekstene sine. Dermed får de ofte bedre karakterer, sier Engeness.

– Men betyr ikke dette at læreren står i fare for å bli erstattet av KI?

– Absolutt ikke! KI er med på å forsterke lærerrollen, ikke erstatte den. Vi bruker den som et verktøy for å gi gode tilbakemeldinger til elever, så de kan produsere bedre tekster og ikke minst lære mer, sier lærer i forsøksklassen ved Rødsberg skole, Fitor Quranolli.

Klasse 10E på Rødsberg skole i Halden sitter og jobber ved pultene sine i klasserommet.

EKSPERIMENTELL KLASSE: Fitor Quranolli er lærer for klasse 10E ved Rødsberg skole i Halden. Klassen tester KI som læringsverktøy i skolen.

Foto: Tore Linvollen / NRK

Mange professorer opplever at de får mer tid til å hjelpe studenter med faglig analyse når KI gjør jobben med å luke bort skrivefeil og å skrive godt.

Unngå juks

En undersøkelse fra Utdanningsnytt viser at seks av ti lærere har avslørt elever for KI-juks.

KI-ekspertene sier de som blir tatt for juks med KI, er de som ikke har skjønt hvordan man bruker det riktig.

– Du må be KI-en hjelpe deg, ikke om å gjøre oppgaven for deg. Det er lett å kortslutte tankeprosessen når man har KI. Man må ikke droppe å kvalitetssikre og kritisk gjennomgå de forslagene og rådene den kommer med, sier Goodwin.

Engeness er enig, og presiserer at KI ikke skal brukes til å gjøre jobben for elevene.

– Hvis man bruker KI for å produsere tekst som skal leveres til læreren, så er det juks. Men hvis man skriver tekst selv og bruker KI som et veiledende verktøy, da er det ikke juks, men et støtteverktøy i skriveprosessen og læringsprosessen også.

Klasse 10E ved Rødsberg skole i Halden tester KI for bedre læring

KI SOM LÆRINGSVERKTØY: Klasse 10E gjør det bedre enn andre klasser med KI.

Foto: Tore Linvollen / NRK

Lærere må lære elevene å bruke KI

Også de som underviser må lære seg å bruke KI, slik at de kan lære elevene å bruke det på en konstruktiv måte.

Mørch ved UiO advarer om at tekster laget av generativ KI ikke kan spores tilbake til kilden.

Noen tror de ikke lenger trenger å lete opp kilder og skrive selv for å lære. Dermed blir det enda viktigere enn før og fokusere på disse grunnleggende ferdighetene i utdanningen.

Det er kommet retningslinjer fra EU og nasjonale retningslinjer er på vei. Disse må skoler og universiteter sette seg inn i, mener Mørch.

Publisert 03.03.2025, kl. 20.12

Read Entire Article