– Vi må være forberedt på at økningene i tollsatsene mot Norge vil bli gjennomført, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap)
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Trump har varslet at tollsatsene gjeninnføres 9. juli, og truer Japan med høyere toll.
- Kun Storbritannia og Kina har inngått handelsavtaler med USA under Trumps «tollpause».
- Forhandlinger pågår med flere land, men usikkerhet råder om utfallet.
- Selv om tollsatsene blir stående på dagens nivå, har økningen i den effektive tollsatsen likevel vært «eksepsjonelt kraftig», ifølge sjeføkonom Kjersti Haugland.
- Sjeføkonom i Eika, Jan Ludvig Andreassen, sier amerikanske børser er sårbare for nye fall.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
9. juli gjeninnføres tollsatsene, skal vi tro Trump.
– Jeg tenker ikke på pausen, sa presidenten da han tirsdag ble spurt om han vil forlenge forhandlingsperioden, ifølge Bloomberg.
– Jeg kommer til å skrive brev til mange land.
Les på E24+
Ekspertene: Dette er mine «gullaksjer»
– En eksepsjonelt kraftig økning
– For å gjenta det åpenbare, det er stor usikkerhet knyttet til hva som er neste trekk fra Trump, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Carnegie.
Meglerhuset har i sine prognoser gått ut i fra at tollsatsene blir værende omtrent på dagens nivå, altså det såkalte «pause-nivået».
– Men Kina får nok en høyere sats, kanskje rundt 55 prosent. Så skal vi heller ikke glemme at det allerede er innført høyere tollsatser på blant annet stål, aluminium og biler/bildeler.
Haugland venter også at Trump vil innføre høyere tollsatser på enkelte kritiske varer der Trump er opptatt av.
– Vi vurderer det sånn at Trump egentlig har levert på valgkampløftene sine på nivået der han ligger nå.
Den gjennomsnittlige effektive tollsatsen på varer inn til USA er nå på 15 prosent, opp fra 2,5 prosent ved årsskiftet, ifølge sjeføkonomens tall.
– Det er en eksepsjonelt kraftig økning. Vi er tilbake på nivået fra mellomkrigstiden.
Få avtaler
Det er ikke mange land som har inngått handelsavtaler med USA mens Trumps tollpause har pågått.
Da en avtale mellom Storbritannia og USA ble inngått i begynnelsen av mai, sa Trump at den var den første i en serie handelsavtaler med andre land. Siden har president Trump varslet at USA har landet en avtale med Vietnam.
De omtales begge som «brede rammeverk» av Bloomberg. Ifølge nyhetsbyrået etterlater avtalene flere uløste spørsmål og detaljer som må forhandles om på et senere tidspunkt.
E24 har stilt regjeringen spørsmål om hva som er siste status på tollsats mot norske varer fra 9. juli og hva den siste dialogen mellom norske og amerikanske myndigheter er.
– Vi har tett dialog med amerikanske myndigheter på flere nivåer. Vårt mål er å styrke det økonomiske samarbeidet med USA og å unngå ytterligere tolløkninger, skriver næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).
– Vi skal bruke tiden godt fram til 9. juli, men vi må være forberedt på at økningene i tollsatsene mot Norge vil bli gjennomført.
Næringsministeren var i USA i juni.
– Vi skal også fortsette å ha god og tett kontakt med EU og våre europeiske naboer. Vi er opptatt av at Norge ikke rammes av EUs beskyttelsestiltak. Det er viktig for Norge å opptre i tråd med våre WTO-forpliktelser, sikre det gode forholdet til EU og forpliktelsene gjennom EØS-avtalen.
90-dagerspausen som ble innført 9. april, kom på plass etter en uke med kraftige børsfall og et rentebyks på amerikanske amerikanske statsobligasjoner, som gjør det dyrere for USA å betjene sitt voksende gjeldsberg.
– Får vi en ny runde med børsras og stigende renter?
– Bakgrunnsteppet når vi går inn i andre halvår, er at børsene er unormalt dyre. Særlig den amerikanske. Det gjør den sårbar for nye fall, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika.
Han sier det store spørsmålet, er hvor mye tollsatsene vil ramme amerikanske forbrukere.
– Det er den største risikoen når det gjelder amerikansk økonomi. Når forbrukerne ikke bruker penger, kommer det «profit warningsprofit warningsen advarsel til investorer om fremtidig inntektsfall» på børsen.
Pågående forhandlinger
USA forhandler nå om avtaler med blant annet India, Japan og EU.
Tirsdag sa Trump at han trodde det var mulig å lande en avtale med India, som ifølge presidenten var klare til å senke tollsatsene på amerikanske produkter, skriver Reuters.
Samtalene med Japan har derimot gått i stå. Trump er misfornøyd med at japanerne ikke vil kjøpe amerikansk ris og har truet med å øke tollsatsenøke tollsatsenJapan fikk 2. april en tollsats på 24 prosent. Trump har antydet at denne kan stige til 30 eller 35 prosent, ifølge Reuters. på varer fra Japan.
– Vi har forhandlet med Japan. Jeg er ikke sikker på om vi kommer til å inngå en avtale. Jeg tviler, har presidenten uttalt.
EU skal være klare til å akseptere en universell tollsats på 10 prosent, men forsøker å få gjennom reduserte satser på blant annet legemidler, alkohol, databrikker og fly, ifølge Bloomberg.
I tillegg pågår det forhandlinger med Canada, Indonesia, Sør-Korea og Thailand.
– Kan bli et antiklimaks
Nå nærmer tollfristen seg med stormskritt. Andreassen mener mye av effekten allerede har slått inn.
– Dollaren er ned 10 prosent og veksten i amerikansk økonomi er allerede kraftig redusert, sier han.
Eika-økonomen viser til at landene behandles veldig ulikt.
– Alt dette her er vel egentlig unødvendig. Tollsatser er sand i maskineriet. De fleste land har erkjent at det ikke er noen vits å komme med gjengjeldelsestoll. Om amerikanerne skyter seg i beinet, trenger ikke de å gjøre det.
Haugland venter støy.
– Trump vil nok ha mest mulig ut av forhandlingene. Vi skal heller ikke utelukke at at tollsatsene blir gjeninnført, for så å trekkes tilbake, sier hun, men utelukker heller ikke at den nye tolldagen kan bli et antiklimaks.
– Hvis man i dagene før får beskjed om at forhandlingene går bra, kan 9. juli også bli en «non-eventnon-eventen ikke-hendelse».
Tollsatsene handler mest sannsynlig om forhandlinger, ifølge Haugland.
– Men det er ikke sikkert. Samtidig er nok heller ikke i Trumps interesse å bremse aktiviteten i amerikansk økonomi mer enn nødvendig.