Eneste norske fond med Temu-aksjer

2 months ago 30


Tross uttalelse om at «alt er galt med Temu», eier to KLP-fond aksjer i den kinesiske shoppingplattformen.

KLPs Kiran Aziz har omtalt Temu som en sterk kandidat til verdens verste selskap. Fondsforvalteren er likevel investert i billigplattformen. Foto: Siv Dolmen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

E24 har bedt analyseselskapet Morningstar om en oversikt over hvilke norske fond som har eierandeler i PDD Holdings.

Det kinesiske selskapet står bak Temu, shoppingplattformen som har tatt verden med storm gjennom svært lave priser på alle slags produkter.

Oversikten per 31.12.2024 viser to Storebrand-fond og to KLP-fond. Storebrand opplyser imidlertid at de kuttet ut Temu på tampen av fjoråret. Det gjorde de på grunn av risiko tilknyttet produktsikkerhet og tvangsarbeid.

Det er dermed kun KLP som fremdeles sitter på eierposisjoner i Temu.

De hadde ved utgangen av fjoråret en markedsverdi på 171 millioner kroner, viser oversikten.

«Verdens verste selskap»

«Dette er en sterk kandidat til prisen for verdens verste selskap».

Slik avsluttet Kiran Aziz, leder for ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning, en E24-kronikk i fjor høst. «Alt er galt med Temu», var overskriften.

Så hvorfor har to KLP-fondto KLP-fondDet gjelder fondene «Fremvoksende Markeder Flerfaktor» og «Fremvoksende Markeder Indeks». PDD Holdings i porteføljen?

– KLP er som en indeksforvalter investert i mange tusen selskaper, inkludert Temu. De har en oppsiktsvekkende forretningsmodell, men det er tilfelle for veldig mange selskaper. Og så er spørsmålet alltid hvor man trekker grensen for hva som er uakseptabelt for oss å investere i, sier Aziz til E24.

Hun sier at i motsetning til mange andre kapitalforvaltere, så er det ikke sånn at KLP velger bare å selge seg ut av et selskap.

– Hvis vi ekskluderer et selskap, så setter vi dem i praksis på en svarteliste. Da skal vi gi en grundig og offentlig begrunnelse på hvorfor.

Ønsker å påvirke som eier

På KLPs fondssider står det at selskapet «stiller krav til at selskapene har en bærekraftig utvikling som er i tråd med internasjonale normer og kundenes forventninger til oss som forvalter».

Det enkleste hadde vært å selge seg ut av alt man ikke liker, forklarer Aziz.

– Men vi er fortsatt investert i mange problematiske selskaper. Så ser vi om vi heller kan påvirke som eier.

Aziz sier KLP har forsøkt å etablere en dialog med Temu-eieren, som de vil følge opp.

– Hvis vi ikke tror vi kan påvirke, og vi mener det er uakseptabel høy risiko knyttet til selskapet, så kan vi ekskludere.

– Mener dere det er mulig å påvirke PDD Holdings til mer bærekraftig drift?

– Jeg tenker at det er noe grunnleggende galt med selskapet, men ja, det er jo det vi prøver å gjøre – eksempelvis når jeg har skrevet i E24.

Kiran Aziz mener regulering gjennom EU er veien å gå for å få bukt med problematiske selskaper. Foto: Siv Dolmen

– Du omtaler dette som en sterk kandidat til verdens verste selskap. Da høres det ut som noe man kunne ekskludert?

– Ja, det er absolutt noe som vi kan vurdere.

– Har dere tatt en fersk vurdering av selskapet?

– Vi vurderer selskaper basert på deres eksponering for risiko om det er brudd med våre retningslinjer. Og så er litt av formålet med at vi er bredt investert, å prøve å stå i en del av problemstillingene og samtidig sette dem på dagsordenen.

– Hva tenker dere om å være eneste norske aktør som eier aksjer i Temu-eieren?

– Vi må kunne stå for de investeringene vi har, og så må andre svare for sine investeringer.

To bekymringer

Storebrand kjøpte seg inn i PDD Holdings for første gang i 2019, opplyser investeringsdirektør Bård Bringedal.

I løpet av fjerde kvartal i fjor solgte de seg imidlertid helt ut. E24 har fått tilsendt teksten som begrunner dette, som om ikke lenge vil bli publisert i deres neste utgave av «Sustainability Investment Review».

Der går det frem at Storebrand har to hovedbekymringer rundt Temus drift:

  • Risiko knyttet til produktsikkerhet som anses som svært alvorlige og systematiske, ettersom mange typer produkter i ulike deler av verden har vist seg å være farlige.
  • Risiko for tilknytning til tvangsarbeid i den kinesiske regionen Xinjiang, ettersom selskapet henter produkter fra området.

Krever at leverandører droppes

Når det gjelder produktsikkerhet hevder Temu at de følger relevante forskrifter og nøye sjekker selgere for å sikre kvalitet.

«Likevel har flere dokumenterte tilfeller vist at produkter solgt på plattformen inneholder ulovlige og/eller giftige kjemikalier som er kjent for å være svært skadelige for mennesker, eller har feil som kan føre til elektrisk støt eller brann», skriver Storebrand.

Investeringsdirektør Bård Bringedal i Storebrand. Foto: Kristian S. Moen / Storebrand

Undersøkelser har blant annet avdekket at mange leker ikke oppfyller EUs sikkerhetsstandarder.

Når det gjelder risikoen for tvangsarbeid, skriver Storebrand at de krever at PDD Holdings og Temu avslutter samarbeid med leverandører som opererer i Xinjiang.

«Til tross for at vi gjentatte ganger har forsøkt å kontakte PDD Holdings/Temu for å diskutere våre bekymringer, har selskapet unnlatt å svare på våre henvendelser», skriver de.

Dermed er selskapet ekskludert fra Storebrands porteføljer.

E24 har kontaktet Temus PR-byrå i Norden om saken. De sier at «dette er Storebrands beslutning, så det er ikke så mye å svare på her».

Read Entire Article