«Er jeg den neste?»

2 months ago 16


Donald Trump har bare vært president i én måned, men har rukket å snu verden på hodet flere ganger. Trumps og Elon Musks utrenskninger i myndighetsapparatet sjokker selv de mest erfarne.

USA er på vei bort fra demokratiet, advarer Bernie Sanders til VG.

– Vi ser at USA blir mer og mer autoritært. Presidenten ønsker mer makt til seg selv, og han beveger oss vekk fra vår demokratiske grunnmur, sier senatoren fra Vermont.

Han er USAs mest profilerte liberale politiker og i opposisjon til det meste. Men nå virker han en blanding av skremt og sint der han står foran oss i maktens korridorer i Washington D.C.

83-åringen har nettopp kommet ut av nok en avstemning i Senatet over Trumps ministre, og nok en gang har bare én eneste republikaner sagt imot sjefens kontroversielle valg.

– Problemet her i USA er at vi ser en oppblomstring av et oligarki. Regjeringen styres av veldig, veldig rike mennesker. Og lederen av oligarkiet er Elon Musk. Han blir bare rikere og mektigere, sier Sanders.

– Hele byen er redde

De siste ukene har Trump og hans nye administrasjon utløst et politisk jordskjelv i USA – og i verden.

Leste du? Han sier han var Musks nære venn. Nå advarer han

Relasjonen til EU og Nato stilles på sin største prøve, migranter kastes ut, asylsøkere får ikke komme inn, Canada og Grønland trues med overtagelse og fiender straffes med tollmur.

Men ikke noe annet sted merkes jordskjelvet bedre enn i episenteret Washington D.C.

VG har søkt svar på hva det er som egentlig skjer på innsiden av maktens sirkler og på tvers av det politiske spekteret – og blant dem som rammes.

– Hele byen er redde, sier en USAID-ansatt til VG.

Vi møtes innerst i hjørnet på en kafé. Han våger ikke å stå frem med navn eller bilde i avisen. Inntil nylig hadde han det han kaller drømmejobben i USAs bistandsdirektorat. Så troppet Musks unge menn fra effektiviseringskontoret DOGE opp og permitterte de ansatte. All bistand fra USA ble fryst.

– Alle tenkte bare «WTF». Kontoret ble tømt for folk. På jobbtelefonen fikk jeg beskjed om at jeg ble «deaktivert». Vi fikk forbud om å snakke med noen utenfor USAID. Alle vet at vi kan bli straffet.

Mannen sier at det var et sjokk. Alle visste at Trump var ute etter å barbere byråkratiet, men få trodde at USAID skulle tas, og i alle fall ikke på denne måten.

Bryter munnkurven: –⁠ Tusenvis vil dø

Utenfor USAID sine kontorer på Pennsylvania avenue, samme gate som Det hvite hus, er skiltet blitt dekket til med gaffatape og svarte søppelsekker. Romdelere bak vinduene blokkerer for alt innsyn og leiekontrakten er sagt opp.

– Poenget er å skape usikkerhet. Ingen vet hva neste mål er. Folk spør seg: «Er jeg den neste?»

Føler seg overvåket

Siden Trump ble president 20. januar har hele byen føltes annerledes, sier han. Nervøs, forsiktig, som om folk ser seg over skulderen.

All kommunikasjon foregår plutselig på den dobbeltkrypterte meldingstjenesten Signal, som ikke eies av Meta, og mange i DC-området prøver å komme seg ut av leiekontrakter.

– Alle er redde for å miste jobben, og det føles som om vi blir overvåket. Det er en «big brother is watching you»-følelse, sier den USAID-ansatte.

En politibil står utenfor den amerikanske statens HR-kontor, men ellers er det ingenting som tyder på at dette er DOGEs hovedkvarter. Her har Musk og hans team med unge ingeniører fra Tesla og X plassert seg strategisk, med tilgang til alle interne systemer og oversikt over føderalt ansatte.

Det var herfra det gikk ut e-post til 2,3 millioner offentlig ansatte med tilbud om sluttpakke.

DOGE skal ha infiltrert hvert enkelt departement i byen. Offentlig ansatte forteller at det plutselig dukket opp Tesla-er på parkeringsplassen.

Selv har Musk nærmest flyttet inn i det staselige Eisenhower-bygget, som ligger rett over gaten fra Det hvite hus. Han har selv sagt at han sover på kontoret sitt her.

Herfra har han under ett minutts gange til Det ovale kontor, og er allerede bak sikkerhetssperringene.

«Den dype staten»

– Elon Musk og DOGE avdekker all korrupsjonen i byråkratiet, sier republikaner og Wisconsin-senator Ron Johnsen til VG.

Han er en trofast støttespiller til Trump, har tidligere gått etter politiske motstandere og hevdet at 2020-valget var stjålet. Nå skal han lede en underkomité i Senatet med ansvar å granske regjeringens økonomi og effektivitet.

– Er det Musk gjør nødvendig, og er det lovlig?

– Absolutt. Presidenten ble valgt på å love dette. De prøver å avsløre hemmelighetene til den dype staten. Byråkratiet opererer uten ansvar og vil ikke dele informasjon med oss i Kongressen, svarer Johnsen.

Kennedy og kvinnene: Slik vil de skape helserevolusjon

– Hva er den dype staten, egentlig?

– Det er det vedvarende byråkratiet, som stort sett består av folk fra venstresiden. De ser på alle presidenter som omskiftelige, og at de er de egentlige myndighetene. De gjør alt de kan for å undergrave og sabotere når det er en republikansk president, mener Johnsen.

Nå er Musk USAs redningsmann, ifølge senatoren.

– Du kan ikke finne en bedre person til å gjøre dette enn Elon Musk. Han er et geni. Han vet akkurat hvordan han skviser ineffektivitet ut av enhver prosess.

Få oversikt: VGs egen «Trump tracker»

Kalles statskupp

At amerikanske myndigheter sløser med penger og at byråkratiet har est ut, er det flere i Washington D.C. som er enig i.

Men måten Musk og Trump nå går etter offentlige institusjoner, får sterk kritikk. Noen sammenligner det med et statskupp.

– Jeg støtter at de sparker folk, krymper byråkratiet og får ned offentlige kostnader. Men måten de gjør det på kan være ulovlig, sier Alex Nowrasteh.

Han er ekspert på økonomi og sosialpolitikk ved den konservative tenketanken Cato institute, og er nærmest en av arkitektene bak DOGE å regne.

I årevis har han forsket på effektivisering, og i desember ga han ut en artikkel om hvordan DOGE kunne slanke byråkratiet. Kilder i DOGE fikk denne, og skal ha satt pris på ideene, ifølge eksperten.

– Noen av dem er allerede blitt lovendringer, som å slutte med kvotering basert på rase til offentlige stillinger. Det var en stor seier, mener Nowrasteh til VG.

Selv kaller han seg «klassisk liberalist», og støtter hverken republikanerne eller demokratene.

Han mener Musk selger inn kuttene som et angrep på woke, ved å trekke frem eksempler på at myndighetene skal ha brukt hundretusener på en transopera i Sør-Amerika.

– Det er uærlig populisme. USA har et budsjettunderskudd på to billioner dollar. Det er mye sløseri. Helsesektoren og forsvar er størst, sier Nowrasteh.

Han mener de virkelige kuttene må tas av kostbare tjenester mange er avhengige av og støtter, som Medicare og Social Security.

– Konstitusjonell krise

Nå møter Trump-administrasjonen motstand i rettsapparatet, der organisasjoner og advokater motsetter seg nedstengingen av USAID og en rekke andre av Trumps direktiver.

Men vil han lytte?

– Det som skjer er bekymringsfullt. Dersom ikke Trump følger beslutningene til rettsapparatet, bryter det ut en konstitusjonell krise i USA. Det har vi ikke hatt siden borgerkrigen på 1860-tallet, sier Nowrasteh.

– Hva skjer da?

– Da må Trump bli ført for riksrett og avsatt.

Ingen andre presidenter har kommet med så mange ordrer på så kort tid. Her er en oversikt over noe av det Trump har sagt og gjort:

Bryske svar fra demokratene

Hvem skal gå imot Trump og Musk?

Det spør flere i USA seg nå. Republikanerne har flertall i begge de lovgivende kamrene i Kongressen, og konservative dommere er i flertall i Høyesterett.

Det demokratiske partiet kritiseres for å være svake og usynlige i møte med Trump. I Senatet stiller VG dette spørsmålet til senatorene som representerer demokratene. Det er ikke populært.

– Hva mener du? Vi er her og jobber, svarer Georgia-senator Raphael Warnock bryskt.

Han fortsetter forbi oss for å ta heisen i Senatet.

– Hvem er partiets presidentkandidat i 2028? spør VG.

Senatoren bare ler oppgitt.

– Hvor er Kamala Harris?

Heisen lukker seg.

Tammy Duckworth, senator fra Illinois, er ikke like irritert.

– Vi kjemper hver dag, svarer hun på VGs spørsmål om hvor demokratene er.

– Det er åpenbart at Elon Musk er den nye presidenten i USA, uten å ha blitt valgt. Vi skal utfordre tilgangen hans for hvert steg vi kan.

– Hva tror du planen deres er?

– Jeg tror de prøver å distrahere oss alle, mens Musk gjør så mye skade han kan for å berede grunnen for at han personlig kan tjene masse penger, og for at det blir skatteletter for milliardærer på bekostning av middelklasse-amerikanere, svarer Duckworth.

Stenges ute

I Det hvite hus er det blitt helg etter en produktiv og – i fleres øyne – turbulent uke, og president Trump skal fly sørover til sol og varme i Florida. VG har fått presseakkreditering for dagen, og kommer rett inn i et drama på presserommet i West Wing.

Det er nettopp blitt kjent at Trump utestenger nyhetsbyrået AP på ubestemt tid fra Det ovale kontor og presidentflyet fordi de ikke vil skrive «Amerika-golfen».

På vei over gressplenen stanser Trump opp ett sekund. Han snur seg mot fotografene og knytter neven. Alltid klar for kamp.

Så går han videre, uten å svare på spørsmål.

Bilde av VGs team i Washington D.C.VGs team i Washington D.C.

Fotograf Thomas Nilsson og USA-korrespondent Ingeborg Huse Amundsen

Read Entire Article