Espen Barth Eide om USA: De brenner opp makt

3 months ago 19


 Fredrik Varfjell / NTBEspen Barth Eide er på sikkerhetskonferansen i München for 21. gang. Her er han på vei inn til Aps landsstyremøte i Bergen tidligere denne uken. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

USA setter en støkk i Europa på to viktige fronter: Det er overhengende fare for handelskrig, samtidig som fredsforhandlingene om Ukraina har fått en dårligst mulig start, ifølge den norske utenriksministeren.

Rapporterer fra München Fredag 14. februar kl. 05:21

Kortversjonen

  • Espen Barth Eide kritiserer USAs handelskrig og fredsforhandlingene om Ukraina.
  • Trump bruker toll «til alt», mener den norske utenriksministeren. – Alle kommer til å tape på handelskrig, sier han.
  • Han sier også at fredsforhandlingene om Ukraina har fått en dårlig start, og at NATO krever at Ukraina må delta.

Sent torsdag kveld i München er Espen Barth Eide (Ap) usedvanlig tydelig i sin Trump-kritikk.

– Det USA nå gjør, er en måte å brenne opp makt på, sier han til VG.

– Det er basert på en idé om at det å være tøff gir deg masse makt. Det som har gitt oss en fredelig verden, men også betydelig amerikansk innflytelse, blir nå skrudd av USA. Nå er det de i Washington som nærmest tar ut sikringene fra sikringsskapet, fortsetter han.

Les også: Erna ut mot Trump og USA: – Historisk feil

I 21 år har Espen Barth Eide vært fast gjest på sikkerhetskonferansen i München.

– Vi har snakket om fremvoksende trusler fra alternative makter som Taliban, Al Qaida og andre som har truet den liberale verdensorden. I år har vi en enda større utfordring, sier han.

Eide opplyser at han har en avtale om et kort møte med USAs nye utenriksminister Marco Rubio i løpet av konferansen.

 Matthias Schrader / AP / NTBUSAs visepresident JD Vance og kona Usha Vance er på sikkerhetskonferansen i München denne helgen. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB

– Bruker toll til alt

Torsdag kveld har USAs president Donald Trump kommet med nye trusler om gjensidig toll. Han vil også svare med toll på moms og andre avgifter som andre land legger på importerte, amerikanske varer.

– Trump har lagt seg på en linje hvor han bruker toll til alt. Men det er ikke forankret i noen økonomisk teori. Enhver økonom kan fortelle deg at det er amerikanske forbrukere som først betaler prisen, sier den norske utenriksministeren.

Les også: Forvirret? Trump-toll på 1–2–3

– Normalt er det litt rom for å bruke toll for å beskytte særlig utsatte industrier. Men nå skal han betale ned statsgjelden med tollinntekter. Det er hans idé at det skal finansiere den amerikanske staten og redusere skattene. Alle kommer til å tape på en handelskrig, legger han til.

Fem fra regjeringen

Barth Eide har selskap i München av statsminister Jonas Gahr Støre og flere andre statsråder: finansminister Jens Stoltenberg, forsvarsminister Tore O. Sandvik, og utviklingsminister Åsmund Aukrust.

Han sier at de vil bruke mer tid på EU enn på USA, fordi den norske direkte eksporten til USA er liten. Det er indirekte virkninger av toll mot EU som bekymrer mest. EU er Norges suverent største eksportmarked.

– Så det er ikke så mye poeng for oss å snakke med amerikanerne. Fordi det er ikke den direkte effekten vi er bekymret for. Det er den indirekte effekten, sier han.

Bryter enighet

– Og så kan fredsforhandlingene om Ukraina ha fått en dårlig start?

– Ja det vil jeg si. Trump og Putin skulle møtes og ta seg av dette på egen hånd.
Og så ringte Trump til Zelenskyj for å informere ham. Og da er jo Zelenskis veldig logiske svar at vi må være med, og han vil ikke akseptere en fredsavtale de ikke er med i. Og nå er det jo en unison melding fra alle europeiske land at det kan ikke skje på denne måten.

Nato-landene reagerte raskt og krevde at Ukraina og Europa må sitte ved bordet. Det har USA senere bekreftet.

Men USAs nye forsvarsminister Pete Hegseth sa i Brussel at Nato-medlemskap for Ukraina er uaktuelt som en del av en avtale. Og at Ukraina ikke kan få tilbake sine grenser fra før 2014.

Sier klart fra

– Har Donald Trump også gitt bort sentrale forhandlingskort om Ukraina til Putin?

– Ja. USA, Canada og Nato har hittil stått sammen om at man ikke skal forhandle om Ukraina uten Ukraina. Nå bryter USA ikke bare med den amerikanske linjen, men også med enigheten i Nato. Men vi andre har ikke tenkt å bryte med den linjen. De får nå et sjeldent omforent svar fra europeiske land og fra EU om at det der går ikke, sier han.

– Vil resten av Nato sette press på USA nå?

– Ja, men jeg oppfattet at Hegseth torsdag sier at ingenting egentlig er av bordet. Så amerikanerne har korrigert seg selv litt. Erfaringen er at det er best å svare respektfullt, men tydelig, slik Mexico og Canada gjorde mot tollmurer. Man legger seg ikke flat, men sier klart fra hvor man står. Jeg mener det kan ha den beste effekten, sier Eide.

Read Entire Article