Til tross for politiske forskjeller, står Abid Raja og Himanshu Gulati sammen i bekymringen for spenningene mellom India og Pakistan.
Onsdag 7. mai kl. 21:50Kortversjonen
- Abid Raja fra Venstre og Himanshu Gulati fra Frp deler bekymring for spenningene mellom India og Pakistan.
- Raja og Gulati, med personlig bånd til henholdsvis Pakistan og India, håper på en diplomatisk løsning.
- De fordømmer terrorangrepet som kostet 26 liv og advarer mot videre eskalering.
- De ønsker at konflikten ikke skal påvirke forholdet mellom nordmenn med indisk og pakistansk bakgrunn.
– Dette er en veldig dramatisk utvikling mellom to atommakter. Vi håper begge to at både India og Pakistan kan bidra til å nedskalere konfliktnivået, sier Venstres Abid Raja.
Han møter VG sammen med Fremskrittspartiets Himanshu Gulati dagen etter at India gjennomførte angrep mot Pakistan.
De to stortingspolitikerne har begge personlige bånd til landene.
Raja har pakistanske foreldre, mens Gulati har indiske foreldre. Førstnevnte har også jobbet ved den norske ambassaden i India.
– Jeg forstår at mange er bekymret, også i Norge. Det er en konflikt mellom to atommakter, sier Gulati.
Dette er Kashmir-konflikten
- India og Pakistan har siden de ble selvstendige i 1947, vært i konflikt om regionen Kashmir. Striden utløste kriger i 1947, 1965 og 1999.
- India kontrollerer mesteparten av det omstridte området. Både i den indiske og den pakistanske delen har et stort flertall av innbyggerne historisk sett vært muslimer. Til sammen bor det drøyt 18 millioner mennesker i regionen.
- Siden 1989 har det pågått et opprør i den indiskstyrte delen av Kashmir som har kostet mer enn 47.000 mennesker livet. India har anklaget Pakistan for å støtte opprøret og drive egne leirer der opprørerne trenes opp.
- India og Pakistan ble i 2003 enige om en våpenhvile, men fredsprosessen har stått i stampe, særlig etter terrorangrepet i Mumbai i 2008, som pakistanske ekstremister har fått skylden for.
- I august 2019 opphevet den indiske regjeringen Kashmirs selvstyre og nedgraderte regionen fra delstat til to føderale territorier.
- De to atommaktene står mot hverandre på hver sin side av en militært kontrollert delelinje – den såkalte Line of Control (LOC).
- Kina har også territoriale krav i Kashmir. De kontrollerer det stort sett ubebodde området Aksai Chin. Grensen mellom India og Kina i området omtales gjerne som Line of Actual Control (LAC).
- I 2020 var det sammenstøt mellom kinesiske og indiske styrker i Galwan-dalen i Ladakh i Kashmir, og rundt 20 indiske soldater skal ha blitt drept.
- En FN-resolusjon fra 1948 fastslår at det skal holdes en folkeavstemning om Kashmirs fremtid, men det har ennå ikke skjedd.
- Under kolonitiden var Kashmir et delvis selvstyrt fyrstedømme under britisk overhøyhet, Jammu og Kashmir.
Begge fordømmer terrorangrepet som kostet 26 uskyldige turister livet, men understreker samtidig at videre opptrapping av konflikten ikke er løsningen.
– Vanvittig dramatiske konsekvenser
Raja uttrykker bekymring for at situasjonen kan eskalere ytterligere.
– Med den situasjonen vi har i dag, hvor begge to er atommakter, så håper jeg virkelig begge lands ledere og militære ser at en videre eskalering av denne konflikten kan få helt vanvittig dramatiske konsekvenser for begge land, sier han.
Han legger til at han håper begge land ser at det er i deres egen interesse å ikke eskalere konflikten.
Les også: Dette må du vite om forholdet mellom India og Pakistan
Til tross for at Pakistan har varslet «et kraftig svar» håper duoen likevel situasjonen kan roe seg.
Vil ikke ha konflikt i Norge
Både Raja og Gulati er opptatt av at konflikten mellom India og Pakistan ikke skal påvirke forholdet mellom nordmenn med bakgrunn fra de to landene.
– Vi er jo bekymret også for land-til-land-samarbeid, men også mellom ulike grupper. Det bor jo mange med indisk og pakistansk opphav her i Norge. Det har vært en god tone mellom oss, og det håper jeg fortsetter, sier Raja.
Gulati fremhever også viktigheten av dette.
– Det er et viktig budskap. Den konflikten som vi nå ser, må ikke smitte over til Norge. Stort sett lever folk med både indisk og pakistansk bakgrunn som gode venner her i Norge, sier han.
De to politikerne håper å kunne være et eksempel for andre nordmenn med bakgrunn fra de to landene.
– Vi er kompiser. Det er ikke vår etniske opphav som definerer vårt politiske uenighet, det er politiske partiprogram, sier Raja.
Se også:
– Utrolig vakkert
Begge politikerne har personlige erfaringer fra regionen. Raja har jobbet nær Kashmir på indisk side, mens Gulati har vært på skiferie i Kashmir.
– Kashmir er jo et utrolig vakkert område med mange turister. Det siste vi trenger, er mer konflikt der, sier Gulati.
Begge politikerne håper nå at det internasjonale samfunnet kan bidra til en diplomatisk løsning på konflikten.
– Vi skulle gjerne sett at det var fred der, og at Kashmir ville vært et yndet reisemål for hele verdens befolkning, også for nordmenn, avslutter Raja.
Også utenriksminsteren Espen Barth Eide er bekymret for situasjonen: