– Jeg har full forståelse for at Ukraina gjør det de må gjøre. Når det er sagt, så kjenner jeg jo på et ubehag når krigen kommer så fysisk nær som den gjør.
Det forteller Guro Brandshaug som er gruppeleder i Sør-Varanger Arbeiderparti.
I Sør-Varanger kommune og i Øst-Finnmark har jamming av GPS-signaler vært et problem, men etter at Russland gikk til fullskala invasjon av Ukraina har russiske militærbaser nær Norge blitt et mål for Ukraina.
– Høy spenning gir mindre forutsigbarhet og grobunn for misforståelser og utilsiktede hendelser. Ett angrep med en drone mot Sør-Varanger er ett for mye. Vi har ingen å miste. Så jeg kjenner jo på et ubehag og en sårbarhet når krigen flytter seg så nært, sier Brandshaug.
Gruppeleder i Sør-Varanger Ap, Guro Brandshaug, har stor tiltro til at norske myndigheter har kontroll på det som skjer ved den norsk-russiske grensen.
Foto: GYDA KATRINE HESLA / NRKForrige uke la Norges militære etterretningstjeneste fram sin trusselvurdering «Fokus 2025». I rapporten kommer det fram at Etterretningstjenesten (E-tjenesten) mener Ukraina vil videreføre sine angrep mot viktig militær infrastruktur dypt inn i Russland.
Et av målene som nevnes er flystasjon Olenja tilknyttet Nordflåten sørøst for Murmansk, som ligger 200 kilometer fra Kirkenes.
Russiske beskyttelsestiltak
I januar avdekket Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) alvorlige GPS-forstyrrelser i Øst-Finnmark, i lufthøyde ned til omkring 1370 meter over bakken.
Etterretningssjef Nils Andreas Stensønes opplyser at Russland har satt i gang flere beskyttelsestiltak mot Ukrainske droneangrep.
– E-tjenesten legger til grunn at GPS-forstyrrelsene som flytrafikken i Øst-Finnmark har opplevd de siste årene skyldes russiske beskyttelsestiltak mot våpensystemer, herunder droner, som benytter globale satellittnavigasjonssystemer (GNSS), sier Stensønes.
– Gjennom tre år med krig har Ukraina vist økende evne til å ramme mål dypt inn på russisk territorium, og russiske medier har gjentatte ganger rapportert om droneangrep mot Kolahalvøya de siste månedene.
Etterretningssjef Nils Andreas Stensønes opplyser at ukrainske angrep på russiske mål på Kolahalvøya er årsaken til at Norge merker mer GPS-jamming enn tidligere.
Foto: Siri Kvehaugen Saugstad / NRKNye undersøkelser i februar viser at spoofingen ikke skjer på bakkenivå.
– Våre målinger har ikke registrert manipulasjon av signaler (spoofing) på bakken, sier direktør i Nkom John Eivind Velure.
– Godt rustet
Nils Andreas Stensønes forsikrer at de ukrainske droneangrepene ikke vil ramme Norge.
– Vi ser det som svært lite sannsynlig at slike droneangrep kan ramme Norge, ei heller om posisjonsmanipulering av GPS kan lede droner over grensen, sier etterretningssjefen.
– E-tjenesten har god oversikt over norske nærområder og samarbeider godt med andre sikkerhetsmyndigheter, slik at Norge er godt rustet til å takle hendelser som kan true vår sikkerhet, fortsetter Stensønes.
Likevel viser krigen at droner kommer ut av kurs. Det er bare noen dager siden at to russiske droner eksploderte og falt ned i Ukrainas naboland Moldova. Årsaken er ikke kjent. Ingen ble skadet, melder The Kyiv Independent.
Vil ha informasjon om forstyrrelser
Siden spoofing-hendelsen i januar har Nkom økt tilstedeværelsen og kapasiteten med nye målestasjoner i Øst-Finnmark.
– Vi har allerede gjennomført første trinn med målinger på bakkeplan i Øst-Finnmark, og nå planlegger vi for trinn to med målinger fra helikopter, sier John Eivind Velure.
Ifølge Nkom så følges situasjonen i Øst-Finnmark tett opp av både norske luftfartsmyndigheter og politiet i Øst-Finnmark. I tillegg er RRB (Radio Regulation Board) og ITU (International Telecommunications Union) under FN koblet på internasjonalt.
Nkom ber også folk melde ifra om de opplever alvorlige GPS-forstyrrelser over tid.
Avdelingsdirektør i Nkom, John Eivind Velure, opplyser at deres målinger har ikke registrert manipulasjon av signaler (spoofing) på bakken i Øst-Finnmark.
Foto: Vetle Hjortland / NRK– Vi oppfordrer befolkningen til å varsle Nkom om vedvarende eller omfattende GPS-forstyrrelser i området, sier Velure.
Publisert 17.02.2025, kl. 17.48