Låtskriverne Lasse Nymann og Linda Dale vant i fjor. De tar gjerne toppturen en gang til. I kveld har de nytt håp som låtskrivere for Kypros.
Rena Tirsdag 13. mai kl. 14:59– Det har vært litt av en reise, smiler Lasse Nymann.
VG møter ham og Linda Dale under en låtskrivercamp
i The Woods på Rena, rett nord for Elverum.Skal du følge på kveldens semifinale? Se VGs stemmeskjema her.
Snart ett år har gått siden de utgjorde halvparten av låtskriverteamet som førte til at sveitsiske Nemo gikk helt til topps i Eurovision Song Contest (ESC).
– Å gå ned trappen fra Green Room og opp på en av verdens største scener, foran over 160 millioner mennesker fordi vi vant Eurovision for 30 sekunder siden, var 100 prosent surrealistisk! Telefonen dagen derpå stoppet ikke å ringe, og flere videoer jeg la ut på sosiale medier gikk viralt. Det var mange muligheter som åpnet seg fra ett sekund til et annet, sier Lasse Nymann om sitt hittil mest livsdefinerende øyeblikk.
Les også: Norske Lasse skrev vinnersangen i Eurovision: – I ekstase
Her inne, langt inne i de dype skogene i Innlandet, har Carl-Henrik Wahl drevet låtskrivercamper - sammen med Jonas Holteberg Jensen - siden 2009 i sin fars ombygde hus, de siste seks årene har han rendyrket Eurovision-profilen.
– Vi hadde lyst til å lage en kreativ møteplass som var litt utenfor byen. Vi har jo fleipet med at Rena er akkurat så langt unna storbyen at du finner fred og ro, men du mister ikke trua på livet, humrer han.
– Likevel er det mange som ringer når de passerer Elverum og det er slutt på gatelyktene. Vi tror vi har kjørt feil, sier de da.
Carl Henrik Wahl har du nok sett før, om du følger Eurovision sånn noenlunde jevnt, iallfall en gang i året. For fire år siden satt han i et av The Woods´ mange studioer og lekte seg med både hooks
og toplines sammen med en tidligere Idol-artist og en verdensberømt boyband-artist.Sammen skrev de «Give The Wolf A Banana», Gaute Ormåsen og Ben Adams kalte seg Subwoolfer og som Keith og Jim «kidnappet» de Wahl - under navnet DJ Astronaut - til rollen som oversetter i forbindelse med duoens intergalaktiske landing under ESC i Torino i 2022.
Her etter at Subwoolfer gikk videre til finalen i 2022:
– 33 låter i nasjonale og internasjonale finaler har adresse Rena og The Woods, forteller Wahl med synlig stolthet.
– Vi hadde tre bidrag i årets norske MGP-finale som ble til her; Nora Foss al-Jabri, LLL og Ladybug.
I fjor ble den irske låtskriveren Larissa Tormey koblet til et norsk artist-/låtskriverteam i The Woods, deriblant Emmy Kristine Guttulsrud Kristiansen med artistnavnet EMMY.
Resultatet, «Laika Party», gikk helt til topps i den nasjonale finalen i Irland. Dermed blir det norsk representasjon også for Irland under ESC i Basel.
Du vil vite navnene til alle, sier du? OK! Foran fra venstre: Elsbeth Rehder, Bjørn Olav Hartvigsen, Celine Helgemo, Eitan Snyder og Larissa Tormey. Bak fra venstre: Diana Sturza, Line-Mathilde Espeseth, Stanley Fernandez, Oscar Mathisen, Martin Diesen, Kjersti Sleveland, Henning Olerud, Christine Ekeberg, Morten Franck, Alan Roy Scott, Remy Borsboom, JMI, Gustav Fredholm, Carl-Henrik Wahl, Greg K, Steven Rodriguez, Christopher Archer, Emma Gale, Ola Frøyen, Kathe Northrop, Jonas Jensen og Daniel Anonescu. Foto: Mattis Sandblad / VG
The Woods-sjef Carl-Henrik Wahl. Foto: Mattis Sandblad / VG
Fra venstre Lasse Nymann (vant hele ESC i fjor med Sveits), Eitan Snyder fra Nashville og Celine Helgemo. Sistnevnte vant MGP Junior og MGP Junior Nordic i 2007 med «Bæstevænna» - skrevet til bestevenninnen Astrid Smeplass. Foto: Mattis Sandblad / VG
Fra venstre Emma Gale som representerer Kroatia og «Poison Cake» i Basel i år, Remy Borboom fra Nederland og Bjørn Olav Hartvigsen som mange vil huske fra fjorårets «The Voice». Foto: Mattis Sandblad / VG
Fra venstre rumenske Diana Sturza, Ola Frøyen, Kate Northrop som representerte Latvia i Malmö i fjor og Morten Franck. Sistnevnte er manager for EMMY og representerer Irland i Basel i år. Foto: Mattis Sandblad / VG
Tarjei Strøm tok over ansvaret for utvelgelsen av låter til Melodi Grand Prix etter Stig Karlsen som sluttet for å bli PR-sjef for Norges første kvinnelige astronaut, Jannicke Mikkelsen. Foto: Mattis Sandblad / VG
Fra venstre: Carl-Henrik Wahl, som representerte Norge med Subwoolfer i Torino i 2022, Christopher Archer og Larissa Tormey som representerer Irland i Basel i år. Foto: Mattis Sandblad / VG
Du vil vite navnene til alle, sier du? OK! Foran fra venstre: Elsbeth Rehder, Bjørn Olav Hartvigsen, Celine Helgemo, Eitan Snyder og Larissa Tormey. Bak fra venstre: Diana Sturza, Line-Mathilde Espeseth, Stanley Fernandez, Oscar Mathisen, Martin Diesen, Kjersti Sleveland, Henning Olerud, Christine Ekeberg, Morten Franck, Alan Roy Scott, Remy Borsboom, JMI, Gustav Fredholm, Carl-Henrik Wahl, Greg K, Steven Rodriguez, Christopher Archer, Emma Gale, Ola Frøyen, Kathe Northrop, Jonas Jensen og Daniel Anonescu. Foto: Mattis Sandblad / VG
Å vinne en nasjonal finale gjør navnet ditt naturlig nok mer aktuelt i ESC-sammenheng. Å vinne hele ESC sprenger enda flere dører.
– «The Code» ble en døråpner for å få jobbe med store og respekterte aktører – noe som har vært en drøm helt siden jeg startet karrieren min som låtskriver og produsent, sier Lasse Nymann
- Har du jobbet noe med Nemo i etterkant?
- Ja, vi skrev og jobbet på flere låter etter at vi skrev «The Code», så får vi se hva som skjer...
Selv om det ble jobbet med «The Code» også på Rena i fjor, var det i Zürich, på en lignende låtskrivercamp, at Linda og Lasse møtte Nemo første gang. Da hadde de to allerede jobbet sammen ved et par anledninger.
– Jeg elsker å jobbe med Lasse. Jeg synes vi har god energi, og jeg kan si rett ut hva jeg mener, og han tar det på alvor, sier Linda Dale.
– Det er jo en stor del av låtskriving, at man lytter til hverandre og prioriterer. Der mener jeg vi har et veldig tillitsfullt samarbeid når vi er i studio sammen. Det meste er uuttalt og intuitivt, mener hun.
– «The Code» har knyttet oss mer sammen, og vi har fått en bekreftelse på at når vi jobber sammen, så funker ting. Så da er det ingen grunn til å stoppe. Det har vel egentlig bare blitt et mer solid samarbeid.
I år står Linda og Lasse - og MGP- kjenning Elsie Bay - bak det kypriotiske bidraget «Shh» med Theo Evan.
Sulten på en gjentagelse?
– Å ja!
Blant de meritterte låtskriverne som lusker hemmelighetsfulle rundt i korridorene i The Woods før de låser seg inn i de små studioene med sine musikalske ideer, går også en tungt tatovert - og nyansatt - MGP-general i NRK, Tarjei Strøm.
Hva han ser etter?
– Nei, det kan du jo spørre alle om her, det vet man jo ikke før man finner det. Men på et sånt sted som dette her så finner man det litt lettere, for det er så mye kompetanse. Alle som kommer har jo en veldig tydelig forståelse av både hva MGP og ESC er, sier Strøm.
Men selvfølgelig ser Tarjei Strøm etter potensielle vinnere. MGP 2026 blir det første året hvor han er ansvarlig for utvelgelsen, etter at mangeårig MGP-sjef Stig Karlsen takket for seg for å håndtere PRen for Norges første kvinnelige astronaut, Jannicke Mikkelsen.
Og det er noe han gjerne vil bevare i sitt første bidrag til MGP neste år.
– Norsk særpreg. Vi hadde jo Gåte i fjor, og i år har vi Kyle sitt mellomparti, sier Strøm om Kyle Alessandros overgang i «Lighter» som inneholder både norsk langeleik og det beslektede instrumentet salterion.
Les også: Emmy skal representere Irland i Eurovision med «Laika Party»
– Det tror jeg faktisk ikke alle har fått med seg, men ja - det er noe jeg spesifikt har oppfordret å ta hensyn til; hva er det som skiller oss, som gjør at vi markerer oss også på den store europeiske scenen? sier han og minner om Norges to siste seiere i ESC.
– Både Secret Garden og Alexander Rybak var folketonebaserte, uten å være folkemusikk.
Publisert: 13.05.25 kl. 14:59Oppdatert: 13.05.25 kl. 14:59Slå på mørk modus i artikler
Logg inn for å lese og kommentere - helt gratis!