Siden starten av pandemien har koronaviruset forårsaket jevnlige smittebølger verden over. Til nå har viruset forårsaket store smitteutbrudd når kulda setter inn, men i år har den ventede vinterbølgen latt vente på seg.
Situasjonen har vært den samme i hele Europa, ifølge en rapport fra FHI.
– Den langvarige bølgen fra i høst ser fortsatt ut til å være på vei nedover, sier fungerende områdedirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.
Fungerende områdedirektør Preben Aavitsland i FHI.
Foto: Tor Erik SchrøderAkkurat denne bølgen, kan ha reddet mange fra å bli sengeliggende i jula. I en rapport om utsiktene for luftveissykdommer denne vinteren, peker FHI på at dette utbruddet gjorde mange nordmenn mer immune mot virusvariantene som sirkulerer nå.
I øyeblikket er det variantene KP. 3.1.1 og XEC som dominerer i Norge.
Foreløpig har det ikke dukket opp noen nye varianter noe sted i verden som vekker bekymring.
– Bølgene med covid-19 vil fortsette, men bli mindre merkbare fordi befolkningens grunnimmunitet gjør infeksjonene jevnt over mildere. Det betyr at mindre andeler av de smittede opplever alvorlig covid-19-sykdom, mens en større andel får infeksjon uten symptomer eller med bare forkjølelse, sier Aavitsland.
Hvor mange ganger har du testet positivt for korona?
Venter ny smittebølge
Det betyr ikke at faren er over. Dersom en ny og mer potent virusvariant dukker opp, kan korona gjøre et kraftig «comeback».
– Vi regner med en ny bølge av covid-19 på seinvinteren, sier Aavitsland.
Han peker på at immuniteten mot ny smitte svekkes i løpet av noen måneder etter forrige infeksjon eller vaksinasjon, eller når viruset får nye egenskaper. Dette kan føre at viruset får en ny oppblomstring.
– Nye bølger oppstår når en stor nok andel av befolkningen ikke lenger er immune mot å bli smittet, sier områdedirektøren.
Han mener bedre immunitet er den viktigste forklaringen på at smittebølgene er redusert i både hyppighet og størrelse.
– Er sykdommen i ferd med å bli endemisk?
– SARS-CoV-2 er allerede endemisk i den forstand at det alltid er her, og alltid vil være her. Befolkningsimmuniteten hindrer store bølger, og forekomsten er nokså forutsigbar. Det har vært klart siden 2020 at dette var framtida for dette viruset, sier Aavitsland.
Publisert 03.01.2025, kl. 11.35