FN-rapport: En halv million i Gaza står i fare for å sulte i hjel

6 hours ago 3


 HAITHAM IMAD / EPA Foto: HAITHAM IMAD / EPA

Og hele befolkningen risikerer hungersnød. –⁠ Et levende helvete på jord, sier utviklingsminister Åsmund Grøver Aukrust (Ap).

Tirsdag 13. mai kl. 02:32

Kortversjonen

  • 2,1 millioner palestinere risikerer hungersnød, ifølge en ny rapport.
  • Matprisene har steget voldsomt, med hvetemel opp 3000 prosent.
  • Israel har blokkert all nødhjelp siden mars på grunn av konflikten.

– Det er helt grusomt, og veldig sterkt å få svart på hvitt, sier utviklingsministeren til VG.

Han understreker at situasjonen befolkningen på Gaza gjennomgår er «en hundre prosent menneskeskapt katastrofe».

– Det er umulig å se for seg lidelsene den palestinske sivilbefolkningen nå har gått gjennom. Det er veldig, veldig alvorlig lesning, og helt grusomt å tenke på de to millionene menneskelige skjebnene, sier han.

Bilde av Utviklingsminister Åsmund Grøver Aukrust (Ap)Utviklingsminister Åsmund Grøver Aukrust (Ap)

Foto: Tore Kristiansen / VG

Rapporten fra IPC viser at situasjonen har forverret seg dramatisk siden oktober i fjor.

Nå opplever 93 prosent av befolkningen i Gaza akutt matmangel, inkludert 244.000 mennesker – som opplever de mest alvorlige nivåene av matusikkerhet, ifølge Reuters.

🔴 #GazaStrip The Gaza Strip—approximately 2.1 million people—continues facing a critical risk of Famine following 19 months of conflict, mass displacement, and humanitarian aid blockade. 📉 Extreme hunger is deepening every day! ⚠️ 1 in every 5 people faces starvation between

– Får ikke slippe inn

– Norge har gått i front i denne saken, og vært et av de tydeligste landene helt fra første dag. Vi har sagt at krigen er ulovlig, at den må ta slutt og at humanitær hjelp må komme inn, sier han.

Ministeren er spesielt opprørt over at nødhjelp ikke slipper inn til befolkningen.

– Nødhjelp står jo klar på grensen, men får ikke slippe inn. Her brukes sult som et våpen mot den palestinske sivilbefolkningen, sier Aukrust.

 Mahmoud Issa / Reuters / NTBFoto: Mahmoud Issa / Reuters / NTB

– Når to millioner mennesker står på randen av stupet, er det tydelig at verdenssamfunnet har sviktet med å hjelpe en ekstremt sårbar befolkning.

– Norge har gått foran, og skal fortsette å gjøre det. Men dette er et levende helvete på jord som er en fullstendig menneskeskapt katastrofe, sier han.

Utviklingsministeren uttrykker også dyp bekymring for fremtiden, og påpeker at gjenoppbyggingen vil bli en enorm oppgave.

– En ting er bygningene og samfunnet som er rast sammen. Men hvordan bygger du opp to millioner mennesker som har gått gjennom det de har? Det er den store jobben. De kommer til å trenge hjelp veldig, veldig lenge, avslutter han.

 MOHAMMED SABER / EPA / NTBFoto: MOHAMMED SABER / EPA / NTB

Matprisene i området har skutt i været. Prisen på hvetemel har økt med 3000 prosent siden februar i deler av Gaza, melder Al Jazeera.

– Mange husholdninger tyr til ekstreme tiltak for å finne mat, inkludert tigging og innsamling av søppel for å selge for å kjøpe noe å spise, heter det i rapporten fra IPC.

Israel har blokkert all nødhjelp til Gaza siden begynnelsen av mars, noe som har ført til at matlagrene er tomme.

Ifølge WFP står over 116.000 tonn mathjelp – nok til å fø én million mennesker i opptil fire måneder – klare ved grenseovergangene.

 MOHAMMED SABER / EPA / NTBFoto: MOHAMMED SABER / EPA / NTB

Israelske myndigheter avviser at det er en sultkatastrofe i Gaza.

Talsperson David Mencer sier at «hungersnød aldri har skjedd på grunn av Israels innsats for å få inn mer hjelp», og gjentar Israels anklage om at Hamas har stjålet nødhjelp ment for sivile, skriver Reuters.

Hamas avviser disse anklagene og har i stedet anklaget Israel for å bruke sult som et våpen i krigen.

Krigen i Gaza ble utløst av Hamas-angrepet på Israel 7. oktober 2023, der rundt 1.200 mennesker ble drept og over 250 tatt som gisler. Israels militære kampanje har så langt drept 52.862 palestinere i Gaza, ifølge helsemyndighetene i Gaza, skriver BBC.

Read Entire Article