Fikk sykefraværet ned med egne grep: – Jeg kan jo ikke bare sitte hjemme

2 months ago 20


Denne uken kom Høyre-toppene på besøk til Meny for å høre hvordan bedriften hadde fått ned sykefraværet.

Høyres Henrik Asheim og Erna Solberg møter Irmelin Dalbakken i ferskvaredisken på Meny Lambertseter. Hun ble sykemeldt, men fant raskt tilbake til jobb mye takket være kjedens nye tiltak for å få ned sykefraværet, og dialog med kjøpmann Kristian Aamodt Grande (t.v.). Foto: David Bach, E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Irmelin Dalbakken jobbet i kassen på Meny Lambertseter, men hadde fått vondt i skulderen.

Hun gikk til legen for å få noe betennelsesdempende, forteller hun, men legen hadde andre planer.

– Da sa legen «jeg sykemelder deg, 100 prosent, sånn at sjefen skjønner at det er alvor».

Det kunne endt med at hun satt hjemme og så i veggen i fire uker, forteller Dalbakken. Men Meny har nylig utviklet et eget oppslagsverk for ledere og ansatte om hvordan man håndterer situasjoner som dette.

Les på E24+

Hjelperne som gir deg fart i karrieren

Dette var Høyres partileder Erna Solberg og nestleder Henrik Asheim på besøk for å høre mer om denne uken.

– Det er viktig at arbeidsgivere tilrettelegger for at folk kan være litt i jobb, selv om de er sykmeldt der det er mulig. Derfor er en absolutt hovedregel om gradert sykmelding viktig. Vi må få ned terskelen for å komme tilbake i jobb, sier Solberg.

– Særlig viktig er dette for mennesker med psykiske lidelser. For mange av de blir situasjonen verre av at de ikke er en del av det fellesskapet en jobb er.

– Må tenke nytt

Asheim og Solberg har tilsvarende planer for å få ned sykefraværet i Norge. De vil blant annet:

  • Gjøre gradert sykemeldinggradert sykemeldingVed gradert sykmelding utfører pasienten en del av sitt arbeid og får lønn for det. Det utbetales sykepenger for den resterende delen. til hovedregel.
  • Sette ned en sykefraværskommisjon.
  • Ha gjennomgang av takstsystemet for fastleger.
  • La staten betela mer for kortidsfraværet, mens arbeidsgiver tar større del av langtidsfraværet.

Samtidig vil Høyre få gjennomført en arbeidsreform av Nav.

– Det betyr at vi må tenke nytt om ytelsene våre. I dag må du være syk nok for å få inntektssikring. Vi må lage et system som gir folk trygghet for økonomien, men samtidig hjelp til å komme i arbeid og aktivitet, sier Solberg.

Henrik Asheim og Erna Solberg var på bedriftsbesøk denne uken. Her i samtale med HR-direktør Line Beate Jebsen i Meny. Kjøpmann Kristian Aamodt Grande ved Meny Lambertseter er også med. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Oppslagsverk

Høsten 2022 hadde butikkjeden et sykefravær på 7,4 prosent. De satte da i gang et prosjekt for å snu utviklingen. En innledende kartlegging avdekket blant annet at lederne ofte var redd for å trå feil i møte med sykemeldte ansatte.

HR-teamet fant også ut, i samarbeid med prosjektleder Anne Marte Sneve, at det var vanskelig å komme i dialog med fastlegene, og vanskelig å avklare situasjonen i langtidssykemeldinger.

De utviklet et konsept de kaller Helsemenyen, i samarbeid med Nav, fastlegene og bedriftshelsetjenesten. Nå er sykefraværet 5,9 prosent.

– Det som er viktig for Helsemenyen er at den er for både ansatte og ledere. Så den er for alle, sier Mona Simonsen.

Hun understreker at konseptet er et oppslagsverk fra A til Å.

Kjøpmann Kristian Aamodt Grande ved Meny Lambertseter, første nestleder Henrik Asheim i Høyre, HR-direktør Line Beate Jebsen i Meny og Høyre-leder Erna Solberg inspiserer frukt- og grønt-utvalget. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

– Med helsefremming, oppfølging av sykemeldte, trening, ergonomi, det er det meste. Du kan bare klikke deg på bokstaven, så er det guider og linker for hva du skal gjøre på hver bokstav. Her ligger også veiledningsfilmer hvor vi har intervjuet NAV, fastleger og bedriftshelsetjenesten.

Etter at kjeden vant en intern innovasjonspris i Norgesgruppen, har de begynt å dele metoden med de andre konkurrentene i konsernet. HR-direktør Line Beate Jebsen presenterte funnene for Høyre-toppene.

Hun understreket at konseptet er basert på dialog, respekt og likeverd.

– Det er kjempeviktig. Vi har et veldig godt forhold til konsernklubben vår, det er stor grad av tariffbundne butikker, sier Jebsen.

– Hva har det kostet? Eller hva har dere spart?

– Vi har spart noen millioner i sykepenger, som butikkene drar nytte av. Interne krefter har jobbet med dette, så det har ikke kostet så mye, så vi går i pluss, sier hun.

Les også

– Kunne ikke la det skure og gå

Tilbake for fullt

For Irmelin Dalbakken har det betydd mye mer. I stedet for å bli hundre prosent sykemeldt, tok hennes leder Kristian Aamodt Grande kontakt allerede dagen etter.

– Og da gikk vi gjennom denne lista, med alt som vi fant og kom på av arbeidsoppgaver i butikken. Bare det å telle varer, datosjekk, masse småting og større ting vi gikk gjennom, forteller hun.

– Da kunne jeg bare si «det kan jeg gjøre, det kan jeg ikke gjøre». Så jobbet jeg de fire ukene jeg var sykemeldt.

Det ga en mestringsfølelse at hun likevel kunne bidra med noe.

– Så jeg tror at om jeg ikke hadde fått det, så hadde jeg gått helt… Jeg hadde sikkert måtte blitt sykemeldt for å være psykisk syk da. Jeg kan jo ikke bare sitte hjemme i fire uker og ikke gjøre noe.

Irmelin Dalbakken, som jobber i ferskvare på Meny Lambertseter, møter Høyre-leder Erna Solberg for å snakke om grep for å få ned sykefraværet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

– Du sa jo til meg at du var veldig glad vi holdt deg i aktivitet, skyter kjøpmann Grande inn.

– Ja, absolutt! At jeg fikk være i aktivitet, fikk jobbe, fikk gjøre alt mulig. Og lært masse nytt, sier hun.

I dag jobber Dalbakken hundre prosent i ferskvaredisken og ser for seg en karriere der. Kjøpmann Grande sier han har følt seg mye tryggere på situasjoner som denne etter innføringen av konseptet.

– Jeg tror det enkle der er å vite hva man kan snakke om og ikke. Tidligere hadde jeg ikke den informasjonen. Bare den enkle terskelen å vite at dette kan man snakke om, gjør det mye enklere å komme i dialog, sier han.

– Så hvis det er som med Irmelin at man har en vond skulder og en lege som sier at du ikke kan jobbe, så er det veldig enkelt for meg å gå inn der og se etter hva man skal gjøre nå.

Kjøpmann Kristian Aamodt Grande ved Meny Lambertseter sier han føler seg mye tryggere i situasjoner som handler om sykemelding nå, etter at bedriften innførte sin egen «Helsemeny». Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Les også

Norge skiller seg ut: – Kan være syk og arbeidsledig

Read Entire Article