«Folk i Norge må åpne øynene»

2 months ago 23


I høst raste debatten om kommentaren «Stem Frp» i mediene. Flere måneder senere er det fortsatt spor av trenden i sosiale medier.

Mange mener at oppfordringen blir brukt rasistisk i kommentarfelt – blant andre ungdomspartiledere, medieforskeren Steffen Krüger og kjente tiktokere.

Fremskrittspartiet har kritisert både mediene og motstanderne for å drive med konspirasjonsteorier og synsing. Men én gruppe har ikke kommet skikkelig til orde.

Vi har fått svar fra over 100 av dem som skriver «Stem Frp».

Dette er «Stem Frp»-debatten:

  • I september skrev VG om fenomenet «Stem Frp» for første gang. Medieforsker Steffen Krüger sa at når folk skriver «Stem Frp» i kommentarfelt i sosiale medier, er det ikke nødvendigvis bare for å oppfordre folk til å stemme.
  • Krüger mener oppfordringen er en såkalt «hundefløyte»: – Den er ment for å si noe kritisk og fordømmende om utlendinger, uten å si det rett ut, ifølge Krüger.
  • – Det brukes unektelig også på en svært rasistisk måte, uttalte Unge Høyre-leder Ola Svenneby uken etter i VG. Det utløste sterke reaksjoner hos Jon Helgheim (Frp), som kalte kritikken «spekulativt og konspiratorisk».
  • Kort tid etter uttalte en rekke ungdomspartilederne at de var enige med Ola Svenneby, og det førte til enda mer kritikk fra Frp.
  • «Stem Frp» skapte stor debatt i norske medier. Både unge og VG-kommentator Astrid Meland tok til orde.

I samarbeid med Faktisk.no kan VG presentere en kartlegging av 2,6 millioner kommentarer for å finne ut hva som utløste «Stem Frp»-trenden.

I Norge finnes nærmere 1,3 millioner TikTok-kontoer, ifølge Ipsos. Vi har valgt ut 147 kontoer som grunnlag for kartleggingen, blant dem kontoene til noen av landets fremste influencere, politikere og mediepersonligheter. Målet har vært å sikre et bredt utvalg i datamaterialet.

Slik er utvalget gjennomført

Unge flerkulturelle nordmenn har tidligere fortalt VG at de opplever oftere å få kommentarfeltet sitt fylt med «Stem Frp».

Derfor har vi fordelt de 147 kontoene i kategorier: Minoritets- eller majoritets­befolkning.

Et av hovedmålene er å undersøke om påstanden stemmer.

Hovedfunnet er tydelig:

+40 %

TikTok-brukere med flerkulturell eller fleretnisk bakgrunn vil statistisk sett få 40 % flere «Stem Frp»-kommentarer enn brukere med etnisk norsk bakgrunn.

Se mer på Faktisk.no

Mellom januar 2023 og november 2024 ble det lagt igjen 2,6 millioner kommentarer under 49.428 norske TikTok-videoer.

Tidslinjen viser at det var nærmest ingen «Stem Frp»-kommentarer i 2023 og starten av 2024, før det smått dukket opp i slutten av april i fjor.

I juli ser vi plutselig en kraftig vekst av «Stem Frp» over noen få dager.

Og vi har funnet utslagsdagen for trenden:

3. juli kommer en
av verdens største
youtubere til Oslo.

19 år gamle Darren Jason Watkins Jr. går under kallenavnene IShowSpeed og Speed. Norgesbesøket skal han strømme direkte, akkurat slik han har gjort i en rekke andre land.

Unge fans møter opp midt i Oslo sentrum. Mange av dem tilsynelatende med innvandrerbakgrunn.

Det oppstår kaotiske tilstander i gatene. Noen hopper på biler. Andre kaster seg over youtuberen.

Den direktesendte folkemassen gjør mange inntrykk på seerne. Snart florerer kommentarfeltet med rasisme og hat mot innvandring og innvandrerungdom, noe VG omtalte i sommer.

Dagen etter besøket, 4. juli, kommer det første store utslaget på VGs tidslinje.

«Stem Frp» skyter til værs.

  • Minst 348 kommentarer blir lagt igjen i 52 kommentarfelt på TikTok.

Av alle kommentarene vi har analysert, inneholder 10.035 av dem frasen «Stem Frp» minst én gang. Kommentarene er fordelt på 2.300 forskjellige videoer – noe som vil si at kommentarene er stort sett samlet på et mindre antall videoer.

Etter at IShowSpeed var i Oslo, har minoritetspersoner på TikTok altså fått 40 prosent flere «Stem Frp»-kommentarer enn majoritetspersoner – til tross for at de har færre følgere og har publisert færre videoer.

I undersøkelsen har vi tatt i bruk Monte Carlo-simulering, og resultatet viser at en minoritetsperson statistisk sett får betydelig flere «Stem Frp»-kommentarer enn de andre kontoene.

Stort sett handler videoene som får «Stem Frp»-kommentarene, om Frp eller politikk. Særlig «innvandringspolitikk» er for mange ofte hovedtriggeren. Mer om det senere.

Men flere av videoene handler også om ting som ikke er knyttet til politisk diskurs.

I en TV 2-video på TikTok der en ung meningsbærer forsvarer ungdommene som inntok gatene under youtuber-besøket, blir det lagt igjen 94 «Stem Frp»-kommentarer.

Det er også vanlig at «Stem Frp»-kommentarene får hundrevis og tusenvis av hjerter, sammenlignbart med likes.

Det er uten tvil TikTok-kontoene til norske nyhetsmedier som får denne kommentaren oftest – særlig TV 2, Adresseavisen, Dagbladet og VG.

Gjennom sommeren og høsten svinger trenden:

De største utslagene med «Stem Frp»

300 200 100 Juni - Desember 2024 Juni - Desember 2024 16. aug Første medieomtale av «Stem Frp» 7. okt Statsbudsjett og pro-palestinsk demonstrasjon 28. sept VGs sak om «Stem Frp» 13. nov VG-video om Frp- måling 4. juli 2024 Dagen etter IShowSpeed i Oslo 348 288 228 171 217 300 200 100 Juni - Desember 2024 16. aug Første medieomtale av «Stem Frp» 7. okt Statsbudsjett og pro-palestinsk demonstrasjon 28. sept VGs sak om «Stem Frp» 13. nov VG-video om Frp- måling 4. juli 2024 Dagen etter IShowSpeed i Oslo 348 288 228 171 217

Se mer på Faktisk.no

Fra januar 2023 til november 2024 har minst 4575 unike brukernavn etterlatt «Stem Frp» i kommentarfeltet til én eller flere av de 147 profilene vi har analysert.

  • På det meste har én bruker skrevet «Stem Frp» 161 ganger på 28 videoer.
  • På annenplass har en annen kommentert 88 ganger på åtte ulike videoer.

De aller fleste av brukerne har kommentert «Stem Frp» én gang, ifølge våre data.

Bevegelsene til noen av de mer aktive brukerne viser at de reposter innhold som «Norge for nordmenn»-memes og «Save Europe»-memes. Flere deler og sprer også hverandres videoer.

De ivrigste videredeler også en betydelig andel med Frp-innhold.

Foto: Xueqi Pang, VG

Ekstremismeforskeren
har sine teorier om
«Stem Frp»-trenden.

Birgitte P. Haanshuus, som jobber ved Senter for ekstremismeforskning, er blitt forelagt funnene fra kartleggingen til VG og Faktisk.no.

– På den ene siden kan «Stem Frp» bare bety en oppfordring om å stemme Frp, men i denne konteksten – som viser en reaksjon på at ungdom med minoritetsbakgrunn tilsynelatende får skylden for kaoset – kan budskapet «Stem Frp» ha en litt annen betydning, mener Haanshuus.

– Da kan vi tolke det spesifikt som en støtte til Frps strenge innvandringspolitikk. Så istedenfor å si «ha dem ut», sier de bare «Stem Frp».

Men hvem er de som kommenterer?

I utvalget til VG og Faktisk.no er det minst 300 TikTok-brukere som har kommentert «Stem Frp» fem ganger eller mer.

VG sendte i januar og februar 2025 henvendelser til alle kontoene som fortsatt er aktive.

Over 100 av dem har svart i varierende grad på våre spørsmål om blant annet alder, kjønn, politisk bakgrunn og politiske preferanser.

Svarene deres tilsier at de ivrigste er unge menn i tenårene eller 20-årene.

Dette er hva de har oppgitt:

  • 95 brukere sier de er mann og seks sier de er kvinne.
  • Alderen varierer mellom 14 og 71 år. Den gjennomsnittlige alderen til dem som har svart er nesten 24 år, og medianalderen er 20 år. Men det mest vanlige svaret fra dem vi har spurt, er at de er 16 år gamle.
  • 62 personer oppgir at de har stemt eller stemmer Frp, mens 26 sier de ikke har gjort det.
  • 16 av de som har svart oss, sier at de er medlem av Frp eller Fpu.

VG har ikke kunnet verifisere identiteten til alle som har svart.

Disse spørsmålene har vi stilt:

  • Hvorfor du skriver «Stem Frp», under hvilke videoer du gjør det på og hva du legger i det?
  • Hvor gammel er du?
  • Hvilket kjønn er du?
  • Har du stemt på Frp i valg eller skolevalg?
  • Er du medlem av Frp eller Fpu?

Flere har svart utdypende på spørsmål om hvorfor de skriver «Stem Frp» i kommentarfelt. Noen oppgir også hvilken mening de legger i det.

En 23 år gammel mann sier:

«Folk i Norge må åpne øynene for hvilken dårlig politikk som blir ført av de med makt nå.»

Et stort flertall av de som har svart VG, opplyser at de støtter Fremskrittspartiet og gir særlig støtte til partiets innvandringspolitikk.

En annen, som oppgir at han er en mann på 30 år, skriver:

«Er lei av innvandringen som Norge har latt få skli helt ut.»

Videoer som viser eller handler om innvandrere og integrering i negativ kontekst er for mange en hovedtrigger for at de legger igjen «Stem Frp».

En som oppgir å være en 19 år gammel mann, forklarer det slik:

«Kommenterer ofte 'stem frp' under videoer med muslimer i Norge som ikke oppfører seg.»

Forsker Haanshuus sier at hun kjenner igjen retorikken fra sin forskning på ytre høyre i sosiale medier.

– Ting sies ikke eksplisitt, men mellom linjene, ved bruk av humor og kodeord, eller insinuasjoner om at innvandrere og folk med minoritetsbakgrunn har skylden for det som er galt i samfunnet. «Stem Frp»-trenden minner om den type retorikk.

Hun mener dette kan skape en følelse av utenforskap.

Bilde av Birgitte P. HaanshuusBirgitte P. Haanshuus

Ekstremistforsker

– Forskning har vist at opplevelser med hatytringer kan gjøre at minoriteter føler seg ekskludert, at de ikke føler seg hjemme i det norske samfunnet, selv om de er født her. De får en indirekte beskjed om at de ikke hører til. Det er et demokratisk problem hvis slike «kampanjer» i sosiale medier gjør at folk med minoritetsbakgrunn ikke vil delta i den offentlige debatten, fordi de vet reaksjonene kommer.

– Er «Stem Frp» blitt en hatytring?

– Nei, det vil jeg ikke si. Sylvi Listhaug har selvsagt lov til å gå på talerstolen og si «Stem Frp» uten at det er noe problematisk. Men i en bestemt kontekst, slik som her, kan det absolutt tolkes at det ligger noe mer bak, svarer Birgitte P. Haanshuus.

VG har en rekke ganger siden januar forsøkt å få Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug og ungdomspartileder Simen Velle i tale.

Men de ønsker ikke å møte VG til intervju – og viser til Frps assisterende generalsekretær Helge Fossum.

Velle har tidligere sagt:

– Hvis du er en rasist, og du vil få gjennomført rasistisk politikk i Norge, så er ikke det forenlig med «Stem Frp».

Bilde av Helge FossumHelge Fossum

Ass. generalsekretær i Frp

VG har fremlagt undersøkelsen og påstandene for Fossum.

– Dersom du er rasist og vil få gjennomført rasistisk politikk i Norge, er ikke Frp partiet for deg. Vi tar sterkt avstand fra forskjellsbehandling av mennesker basert på kjønn, religion, legning eller etnisk opprinnelse, sier Frp-talsmannen til VG.

– Selvsagt har Frp og de som støtter vår politikk, i alle år oppfordret folk til å stemme Frp. Det er det åpenbart at vi også vil gjøre fremover, i likhet med alle andre partier.

Oppsummert

Dette er våre tre hovedfunn i «Stem Frp»-undersøkelsen i samarbeid med Faktisk.no:

  • Tiktokere med flerkulturell/fleretnisk bakgrunn har 40 prosent større sannsynlighet for å få «Stem Frp»-kommentarer på sine videoer.
  • Den største utslagsdagen for «Stem Frp»-kommentarer kom etter youtuberen IShowSpeeds Norge-besøk.
  • Meningen bak kommentaren er mangfoldig, ifølge over 100 brukere VG spurte. Men flere mener innvandring er en hovedtrigger for at de la igjen kommentaren.

Frp tar avstand fra rasistisk bruk av «Stem Frp»-slagordet.

Les Faktisk.nos versjon og metodeutredning av samarbeidet her.

Tips meg

Bilde av Xueqi Pang

Journalist og fotograf

Jeg er opptatt av saker som engasjerer unge. Skriver mest om flerkulturell identitet, samfunn, popkultur og trender. Du når meg på e-post. Tips meg gjerne.

Read Entire Article