Foreldre fortviler – dropper barnetog

23 hours ago 3


Kortversjonen

  • Fire skoler i Grimstad dropper barnetoget grunnet at lærerne ikke får betalt for å delta.
  • Foreldre må nå følge barn i toget selv, noe som vekker reaksjoner.
  • FAU-leder Matthias Böttcher mener dette rammer sårbare barn hardest.
  • Ordfører Beate Skretting sier loven ikke krever lærere i toget.

Nasjonaldagen nærmer seg, og for de minste venter feiring med barnetog. Men ikke for alle.

Kommunestyret i Grimstad vedtok før jul flere kutt i alle sektorer. Blant dem ble det bestemt å kutte overtidsbetalingen til lærerne for å gå i 17. mai-tog.

Det er dermed opp til foreldrene å følge barna dersom de ønsker å gå i tog.

Det var Grimstad Adressetidende som omtalte saken først.

Flere foreldre har reagert på at de nå har alt ansvaret for barnetoget, og de fire skolene Eide, Fjære barneskole, Fevik og Grimstad ungdomsskole har kommet frem til at de må droppe barnetoget i sentrum i år.

Matthias Böttcher er leder av kommunalt foreldreutvalg i Grimstad, FAU-leder og har tre barn på Eide skole. Han forteller at for flere skoler er det umulig å gjennomføre barnetoget uten lærerne.

– Da jeg hørte at lærerne ikke skal gå i toget tenkte jeg at det var spikeren i kisten for 17. mai-toget som vi kjenner det.

Hvordan organiseres barnetoget i din kommune? Vi hører gjerne fra deg! Kontakt meg på kaja@vg.no.

– Veldig synd

Linn Therese Bjugan har to barn på Fevik skole i fjerde og sjette klasse. Etter et par år uten barnetog på grunn av corona-tiltak synes hun det er synd at toget igjen står i fare.

– Jeg tenker at det er veldig synd. Min eldste gikk ikke i tog under corona, og nå blir det også muligens et opphold. Dette er viktige år, og da ender hun opp med ikke å ha den nasjonale stoltheten, eller vanen med å gå i tog med seg i sekken sin.

 PrivatLinn Therese Bjugan synes det er viktig å skape en god feiring for barna. Foto: Privat

Det er viktig med trygge voksne på en sånn dag, sier Bjugan. Hun tror det riktige er at elevene får lov å sammen med lærerne, som vet hva alle har behov for.

– Det er noe med tilhørighet til klassen, miljøet å gå sammen med, at du ser at denne læreren går for meg. Det er fint.

Stort ansvar for foreldrene

Det står ikke på frivilligheten til foreldrene, forteller Matthias Böttcher:

– Tilbakemeldingen fra flere foreldre vi har snakket med at de gjerne kunne gå, men at de ikke følte seg komfortable med ansvaret. Det er et ganske stort ansvar som plutselig ble lempet over på foreldrene.

 PrivatMatthias Böttcher er bekymret for fremtiden til barnetoget. Foto: Privat

Vil ramme de sårbare barna

Trebarnsfaren sier flere var bekymret for hvilke konsekvenser det vil få for elever som ikke har ressurser rundt seg. Han mener kuttet vil ramme de mest sårbare barna.

– Uansett hvordan vi hiver oss rundt, så vil det bli mest utfordrende for barna som ikke har de ressursene rundt seg. Lærerne kjenner også alle elevene, men det gjør ikke foreldrene.

Ikke lovpålagt å ha lærere i toget

Forslaget til innsparing ved å ikke betale overtid til lærerne ved deltagelse i 17. mai-toget kom opp som et innspill fra skolelederne under budsjettprosessen i fjor, forteller ordfører i Grimstad Beate Skretting.

– Det er ikke lovpålagt at man skal ha lærere i toget, og vi har i alle år praktisert at det er frivillig for lærere å gå. Så dette er noe man har tenkt at kan prioriteres ned i forhold til andre ting.

Bilde av Ordfører i Grimstad, Beate Skretting Ordfører i Grimstad, Beate Skretting

Flere skoler skal gå

Skretting sier at flere andre kommuner velger å gjøre det samme, og løser det med at foresatte følger barna i barnetoget.

– Vi tenker at den timen som barnetoget tar, kan gjennomføres uten at lærerne behøver å være med barna og ungdommene våre.

Har dere forståelse for at det kan være vanskelig for foreldrene å organisere det?

– Nei, jeg tror dette skal la seg gjøre på en veldig fin måte. Mange skoler har valgt å gå, og det viktigste for oss er at vi skal feire nasjonaldagen med ungene i sentrum slik vi alltid har gjort.

 PrivatOrdfører Beate Skretting håper at alle som vil får til å gå i barnetoget. Foto: Privat

Matthias Böttcher har forståelse for at kommunen må kutte enkelte steder, men håper at de vil prioritere annerledes i fremtiden.

– Vi er alle enige om at det burde være et tog i Grimstad. Det er veldig viktig, og jeg tenker at det er veldig uheldig å kutte akkurat der.

Stor usikkerhet

Linn Therese Bjugan vet fortsatt ikke om barna skal gå i barnetoget i år. Hun opplever at det har vært stor usikkerhet knyttet til hva som egentlig skjer, og hvordan skolene skal klare å organisere et eventuelt barnetog.

– Nå ender det litt i et vakuum hvor alle blir usikre, og det smitter også over på barna som trenger den forutsigbarheten. Hva skjer, skal jeg gå, skal jeg ikke gå. Hvis ikke vennene deres skal gå, vil ikke de heller.

 PrivatLinn Therese Bjugan håper på en feiring der alle kan bli med. Foto: Privat

Tobarnsmoren håper også at kommunen snur neste år. Hun ønsker at hennes barn skal få de samme opplevelsene hun selv hadde som liten.

– I en tid som nå trenger vi en arena hvor alle kan delta, som 17. mai tross alt er. Da må vi organisere det på en måte hvor alle kan bli med.

Det er ikke bare tobeinte som sier nei til 17. mai-tog. Her får kronprinsfamiliens hund Molly Fiskebolle rett og slett nok under fjorårets 17. mai-tog forbi Skaugum:

Read Entire Article