Foreslår 100 prosent skatt på spanske ferieboliger

3 months ago 25


Costa del Sol kan bli Costa del svindyrt for solglade turister hvis den spanske regjeringen nå får det som de vil.

Nå kan ferieboligen komme til å koste skjorten. Foto: Live Austgard / VG / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Statsminister i Spania, Pedro Sánchez, presenterte mandag en rekke tiltak for å dempe den pågående boligkrisen i Spania. Blant de mest oppsiktsvekkende forslagene er en skatt på 100 prosent på eiendomskjøp for ikke-EU-borgere bosatt utenfor EU.

Det skriver blant annet Financial Times.

Tiltaket er en del av en bredere plan for å håndtere utfordringene knyttet til høye boligpriser, som ifølge Sánchez har steget med 48 prosent det siste tiåret. Prisveksten har ført til økende misnøye blant spanjoler, som sliter med å finne rimelige boliger til både kjøp og leie.

– Ganske dramatisk

Hege Høyer Leivestad er førsteamanuensis i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo. Hun har Spania som forskningsfelt og følger spansk økonomi og politikk tett.

– Kan dette tiltaket ramme nordmenn med feriebolig i Spania?

– Tiltaket er å begrense kjøp av boliger av folk som ikke er registrert boende i Spania. Per nå gjelder forslaget en skatt for eiere som er registrert utenfor EU, altså «extracomunitarios». Slik jeg tolker det, så vil ikke EØS-borgere i utgangspunktet bli rammet av dette. Altså gjelder det ikke nordmenn, svarer Leivestad.

– Men, for det er et men her. De har regnet med at det var rundt 27.000 slike boliger som ble solgt til kjøpere utenfor EU i fjor. Så dette er ganske dramatisk. Det er enkelte grupper som rammes. For eksempel britene, som ikke lenger er medlem. Og derfor har nyheten slått hardt ned i både England og USA. Mange av disse boligene kjøpes av amerikanere og briter, legger hun til.

Hege Høyer Leivestad har Spania som forskningsfelt og har fulgt spansk økonomi og politikk i mange år. Foto: Privat

– Skaper uro i markedet

Forslaget har møtt skepsis. Antonio de la Fuente, administrerende direktør i eiendomsselskapet Colliers Spania, påpeker at de 27.000 boligene som årlig kjøpes av ikke-EU-borgere utgjør en liten andel av Spanias 29 millioner husholdninger, ifølge Financial Times.

I tillegg til eiendomsskatten foreslår regjeringen strengere regler for korttidsutleie, økt satsing på offentlig boligbygging og garantier for rimelige leieavtaler.

– Sanchez-regjeringen har hatt problemer å få lovforslag gjennom i kongressen. Boligplanene er intet unntak og det gjenstår å se hvorvidt regjeringen får dette gjennom kongressen. Blant partiene lenger ut på venstresiden er det også kritikk om at tiltakene ikke går langt nok, sier Leivestad.

– Uansett skaper mandagens nyheter stor uro i markedet, legger hun til.

Statsminister i Spania, Pedro Sánchez, foreslår en skatt på 100 prosent på eiendomskjøp for ikke-EU-borgere bosatt utenfor EU. Foto: Bård Ove Myhr / VG / NTB

– En av de aller heteste politiske sakene

Leivestad beskriver forslagene fra den spanske regjeringen som en kamp for å få kontroll over et boligmarked som er ute av kontroll.

– Som ellers i Europa, så blir lokalbefolkningen presset ut av byene på grunn av høye priser. Det er også en generell boligmangel. Problemene i boligmarkedet er en av de aller heteste politiske sakene i Spania, også blant unge velgere. Så dette er en del av en større politisk kamp, hvor også de konservative har lansert sine forslag til tiltak, forklarer hun.

Ifølge Leivestad har Spania bare rundt 2,5 prosent offentlige boliger.

– Disse tiltakene er rettet mot å sikre og øke andelen offentlige boliger, men det går også rett inn på å begrense andelen turistboliger. Vi snakker her om et av Europas største turistland.

Roberto Ortega er spansk EØS-advokat i Rede advokater. Foto: Privat

Roberto Ortega er EØS-advokat i advokatbyrået Rede.

Heller ikke han tror at tiltaket til president Sánchez vil bli en realitet, eller at det vil ramme nordmenn med feriebolig i Spania på noen måte.

– Det er for tidlig å si om forslaget om å doble eiendomstransaksjonsskatten for ikke-bosatte i Spania vil bli gjennomført. Uansett tviler jeg på at dette vil påvirke norske statsborgere. Som medlem av Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS) er Norge en del av det indre markedet sammen med EU-landene og underlagt de samme grunnleggende reglene, skriver han til E24.

– Disse reglene skal sikre fri bevegelse av personer, varer, tjenester og kapital innenfor det europeiske indre markedet, inkludert retten til fritt å velge bosted i ethvert land innenfor området. Enhver form for skattediskriminering mot norske statsborgere vil være i strid med disse prinsippene.

Read Entire Article