Fornybarkrangel felte Sp midt i fornybarkonferanse

3 months ago 17


Midtveis i Paretos fornybarkonferanse gikk Sp av etter krangel om blant annet fornybardirektivet. – Saken er altfor dårlig å gå på, sier Pareto-topp.

Fornybardirektør Lars Ove Skorpen i Pareto Securities. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Da energiminister Terje Aasland (Ap) avlyste sitt oppmøte på Paretos fornybarkonferanse torsdag, tenkte mange at en regjeringskrise var nær.

Omtrent midtveis i konferansen ble det klart at Senterpartiet forlater regjeringen.

– Der smalt det, sier Paretos fornybardirektør Lars Ove Skorpen til E24.

– Det er ikke på noen veldig god sak, men likevel kanskje ikke overraskende, sier han.

Ap skal ha forsøkt å bli enige med Sp, men det partiet la på bordet var ikke nok, ifølge statsminister Jonas Gahr Støre.

Les på E24+

Slik blir du rik i 2025

– Altfor dårlig å gå på

Sp forlater regjeringen etter å ha nektet å godta EU-regler som Norge er forpliktet til å ta inn i norsk lov etter EØS-avtalen.

I første omgang krevde Ap at Sp skulle godta fornybardirektivet, bygningsenergidirektivet og energieffektiviseringsdirektivet, mens noen andre og mer omstridte regler skulle ligge inntil videre.

– Det er for lite. Dette er ikke noe som endrer veldig mye, sier Skorpen.

– Senterpartiet sier at dette bare er begynnelsen?

– Da får de heller ta det andre når det kommer, i stedet for å gå ut nå, sier han.

– Noen vil kanskje være så slemme og si at nå er de på fem prosent og nære sperregrensen, og ser kanskje en politisk oppside når det gjelder valget i høst, og at de kan gå ut på en god sak for sine velgere. Men jeg synes saken er altfor dårlig å gå på, sier Skorpen.

Han mener likevel at det har ligget i kortene at Sp ville gå.

– Frontene så veldig steile ut.

Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sammen med partifelle Marit Arnstad på Stortinget torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Har ligget i kortene

– Det har jo ligget i kortene at dette kunne bli alternativet, så direkte overrasket er jeg ikke, sier Knut Vassbotn i havvindutbyggeren Deep Sea Offshore.

Bransjen venter nå på at regjeringen skal tildele havvindområder i Utsira Nord-området utenfor Vestlandet.

– Vi har vært veldig glade for at det har vært politisk flertall på begge sider av den politiske midtstreken for det vi holder på med, som er havvind, sier han.

– At Ap fortsetter og at vi beholder en støttende energiminister, det tror jeg vil være bra for fremdriften. Jeg tror vi har en brukbar sjanse for å få til noe før sommeren, sier Vassbotn.

Les også

Vil bryte eget strømløfte: – Tror vi kan finne en god løsning

Det gjenstår mange diskusjoner innen havvind, blant annet om hvordan støtten skal fordeles. Vassbotn håper det kommer en plan for hvordan Norge skal få bygget ut de første fem gigawattene med havvind.

– Så får vi ta det som kommer etterpå.

Knut Vassbotn

Deep Wind Offshore

– Blir litt uforutsigbart

Kraftsektorens bransjeorganisasjoner er ikke overrasket over Senterpartiet-exiten, men lurer på hva dette vil få å si for norsk energipolitikk.

– Det blir litt uforutsigbart, sier daglig leder Knut Lockert i Distriktsenergi.

Han er ikke overrasket over utfallet, etter at statsminister Jonas Gahr Støre i forrige uke gikk hardt ut til støtte for samarbeidet med EU i energipolitikken.

– Jeg er litt usikker på hva dette betyr for energipolitikken. Men nå vil jo disse tre direktivene som har ligget på bordet bli vedtatt, det er ganske åpenbart, sier Lockert.

Knut Lockert

daglig leder i bransjeorganisasjonen Distriktsenergi

Han er spent på hva som skjer med andre spørsmål i energipolitikken, som ikke har vært like omstridte som EUs fjerde energimarkedspakke. Noen av disse kan kanskje gå gjennom i Stortinget, tror han.

– Blant disse er fritak for merverdiavgift i nettleien. Dette kan kanskje åpne for at man kan få gjennom noen saker som ikke er så kontroversielle. Det står i programmet til Senterpartiet, sier han.

– Men de må også utfordres på hva det betyr å ta kontroll over kraften. Det er ikke bare å spille opp det uten å sette hele EØS-avtalen i spill, og uten å ha en plan for å få det til. Etter dette så har EU-problematikken kommet inn som en viktig sak i valgkampen, sier han.

Les også

Kraftkrangelen: Slik vil partiene «ta kontroll»

Ønsker energiplan

Samfunnsbedriftene Energi og IKT mener at Arbeiderpartiet nå må gjennomføre hele EUs fjerde energimarkedspakke, nå som Sp er ute av regjering.

De ønsker også at Ap skal fjerne merverdiavgiften på nettleie for å senke folks strømkostnader.

I tillegg krever organisasjonen en nasjonal energiplan, som skal sikre sammenheng mellom kraftbehov og investeringer i kraft og nett.

«Det vil være bra for å sikre konkurransedyktige priser for industri og næringsliv, bidra i omlegging til en grønn industri, og sikre at Norge når sine klimamål», skriver Samfunnsbedriftene Energi og IKT i en melding torsdag.

Les også

Vil bryte eget strømløfte: – Tror vi kan finne en god løsning

Read Entire Article