Forsinket omstilling kan gi dyr olje

3 months ago 15


En forsinkelse i det grønne skiftet vil kreve økte olje- og gassinvesteringer og gi dyrere olje, ifølge Wood Mackenzie.

Dette er en oljerigg ved Huntington Beach i California. Foto: Mike Blake / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Verdens energibruk endres ikke i tråd med målene i klimaavtalen fra Paris, påpeker analytikerne i Wood Mackenzie.

De har regnet på konsekvensene av en forsinkelse på fem år i energiomstillingen, sammenlignet med det selskapet selv har lagt til grunn i sine analyser så langt.

En slik utsettelse vil kunne øke presset og kostnadene i oljebransjen og føre til høyere oljepriser, skriver Wood Mackenzie i et notat.

«Wood Mackenzies oljeleveransemodell anslår at nordsjøoljen Brent stiger til over 100 dollar fatetover 100 dollar fatetdette gjelder oljeprisen målt i 2024-dollar på 2030-tallet i et scenario med en forsinket omstilling», skriver selskapet.

«Den faller mot 90 dollar fatet innen 2050, og ligger rundt 20 dollar fatet høyere enn i vårt basisscenario i hele perioden», skriver selskapet, som leverer tall og data om energimarkedet.

Utviklingen i energiprisene vil imidlertid også avhenge mye av hvordan Opec og Russland vil oppføre seg, påpeker selskapet.

Slik anslår analytikerne i Wood Mackenzie utviklingen i olje- og gassetterspørselen i sitt basisscenario (svart linje), kontra et scenario med fem års forsinkelse i energiomstillingen (blå linje). Det grå feltet viser anslaget for hva som skjer med global produksjon hvis det ikke investeres noe, og det naturlige fallet i produksjon fra feltene får gå sin gang. Foto: Wood Mackenzie

Fem prosent mer olje og gass

Selskapets hovedscenario er at forbruket av olje og andre væsker topper seg på rundt 106 millioner fat per dag tidlig på 2030-tallet, og at gassen når en topp på 440 milliarder kubikkfot per dag på starten av 2040-tallet.

I det forsinkede scenarioet er disse toppene utsatt med fem år, noe som vil kreve seks prosent mer olje og tre prosent mer gass frem mot 2050 enn i selskapets basisscenario.

– Det er ikke så vanskelig for bransjen å møte økt etterspørsel på kort sikt, for det er masse kapasitet, sier Fraser McKay, leder for oppstrømsanalyse i Wood Mackenzie.

– Men å skulle forsyne sterkere etterspørsel i lengre tid, det er mer å be om. En femårig utsettelse ville kreve økte volumer som tilsvarer oljen fra ett ekstra Permian-område i USA og gassen fra et Haynesville-område i tillegg til Australia, sier Angus Rodger, leder for oppstrømsanalyse i Asia-Stillehavsregionen og Midtøsten i Wood Mackenzie.

Fraser McKay i Wood Mackenzie. Foto: Wood Mackenzie

Krever enorme tilleggsinvesteringer

Det å forsyne verden med all denne ekstra fossile energien vil kreve store investeringer i oljebransjen.

Wood Mackenzie anslår et behov for 30 prosent høyere investeringer.

De årlige investeringene i selskapets basisscenario er ventet på 507 milliarder dollar, mens en forsinket omstilling ville kreve investeringer på 659 milliarder dollar i året, anslår de.

En forsinket omstilling vil totalt kreve investeringer i olje- og gassbransjen på 17.000 milliarder dollar (194.000 milliarder kroner) frem mot 2050, i stedet for 13.000 milliarder dollar i basisscenarioet, anslår selskapet.

Dette vil også øke presset på leverandørkjedene, som allerede leverer nær full kapasitet, og kan sende kostnadene oppover, ifølge Wood Mackenzie.

– Prisene selskapene planlegger ut fra vil øke hvis det blir bedre utsikter i markedene, med økt tro på langsiktig etterspørsel. I en slik situasjon ville man trolig tolerere høyere enhetskostnader og balansepriserbalansepriserprisen som trengs for at et felt skal være lønnsomt, medregnet en viss avkastning. For eksempel har Aker BP anslått at Yggdrasil-feltet har en balansepris før skatt på 48 dollar fatet, sier McKay.

Det er blant annet begrenset kapasitet innen produksjon på dypt vann offshore, påpeker Wood Mackenzie. Det vil ta tid å skaffe flere rigger, og økt etterspørsel kan skape utfordringer, mener de.

«Forsinkelser, kostnadssprekker og inflasjon ville vise seg raskt og bite hardt», skriver selskapet.

Slik illustrerer Wood Mackenzie nivået på leverandørindustriens investeringer i egen virksomhet de siste årene. Foto: Wood Mackenzie

Økte kostnader

Det grønne skiftet er under press i flere land. Fossil energi er fortsatt langt billigere enn mange grønne alternativer.

Samtidig har høyere renter har gjort finansieringen av grønne prosjekter dyrere, og inflasjon øker kostnadene både for grønne og fossile prosjekter.

Grønne satsinger møter også sterk konkurranse fra land som har lagt til rette for utvikling av ny, grønn industri, som Kina og USA.

I Norge har det for eksempel vært forsinkelser i store hydrogenprosjekter, flere planlagte batterifabrikker er utsatt eller droppet, og Norges klimamål for 2030 ligger ikke engang til å nås i 2040.

Wood Mackenzie anslår at de årlige investeringene i det grønne skiftet må om lag dobles til 3.500 milliarder dollar (nær 40.000 milliarder kroner) for å klare å omstille verden i tråd med målene i klimaavtalen fra Paris.

Verden ligger an til 2,5 graders temperaturøkning, ifølge Wood Mackenzie. I det forsinkede scenarioet anslås global oppvarming til å øke med tre grader, noe som ifølge FN vil skade globale økosystemer.

I Paris ble verden enige om å begrense global oppvarming til 1,5 grader over førindustrielt nivå i år 2100.

Read Entire Article