– USAs tilbaketrekning fra globale helseinitiativer setter millioner av liv i fare, sier professor i smittevern, Jörn Klein.
Han er en av flere i Helse-Norge som nå roper et varsko mot utviklingen i USA.
I løpet av få uker har Trump-administrasjonen trukket USA ut av Verdens helseorganisasjon og gått til masseoppsigelser i det amerikanske smittevernbyrået CDC.
Jörn Klein er professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge.
Foto: Universitetet i Sørøst-NorgeKutt i amerikansk bistand har gitt dramatiske konsekvenser verden over. Livreddende tiltak mot sykdommer som tuberkulose, malaria, hiv og andre sykdommer har stanset opp.
All støtte til biomedisinsk forskning er lagt på is. I tillegg har masseoppsigelsene rammet sentrale kontorer som håndterer det massive fugleinfluensautbruddet i USA.
– Ved en ny pandemi kan vi oppleve forsinket varsling og utfordringer med vaksineforsyning. USA har vært en sentral aktør i global helseberedskap, og et svekket engasjement vil også gjøre oss mer sårbare, sier Klein.
– Kan eskalere til en global krise
Smittevernprofessoren er svært bekymret for hva som kan skje med fugleinfluensautbruddet i USA.
– Med en helsepolitikk som undergraver vitenskap og internasjonalt samarbeid, vil USA være dårlig rustet til å håndtere en mutasjon som kan smitte mennesker effektivt. Uten rask respons, informasjonsdeling og vaksineutvikling, øker risikoen for at et utbrudd eskalerer til en global krise, sier Klein.
Også ved Folkehelseinstituttet følges utviklingen med en viss uro.
Fungerende områdedirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.
Foto: Tor Erik Schrøder– Det globale smittevernet er et samarbeid. Hvis en hjørnestein som USA faller bort, og ingen andre overtar deres rolle, blir smittevernet svekket, sier fungerende områdedirektør Preben Aavitsland ved FHI.
Nylig beordret en føderal dommer Trump-administrasjonen til å midlertidig oppheve den tre uker lange stansen i finansiering av bistand i utlandet
– Det er mulig endringene ikke blir permanente når regjeringen har vurdert situasjonen og Kongressen og rettsvesenet har sagt sitt, sier Aavitsland.
I forrige uke kom FHI med en ny risikovurdering om fugleinfluensa. Den konkluderer med at de omfattende utbruddene av i USA, kan øke risikoen for at viruset etter hvert blir smittsomt mellom mennesker.
– Viruset er fortsatt best tilpasset fugl, så på kort sikt er det liten risiko for smitte mellom mennesker. På lengre sikt er vi bekymret for at den omfattende smitten mellom melkekyr kan bidra til at viruset blir smittsomt også mellom mennesker, sier Aavitsland.
– Sprer desinformasjon
– Jeg er bekymret. Fugleinfluensa har lenge vært en mulig pandemitrussel, og USA er nå episenter for et stort utbrudd, sier fastlege Espen Folmo i Drammen.
Nylig delte han sin bekymring i et innlegg på sosiale medier.
Fastlege Espen Folmo er bekymret for at USA svekker pandemiberedskapen.
Foto: Privat– Under covid-19-pandemien så vi hvor viktig det var med tidlig informasjon og internasjonalt samarbeid. Hvis USA nå svekker sin rolle i globalt smittevern, blir det vanskeligere å oppdage, forstå og bekjempe en ny pandemi i tide, sier Folmo.
Han er svært skeptisk til den nye helseministeren i USA.
– At Robert F. Kennedy Jr. blir helseminister i USA er bekymringsfullt. Han er en av verdens mest profilerte vaksinemotstandere og har spredt feilinformasjon om vaksiner i flere tiår, sier Folmo.
Han frykter utnevnelsen av Kennedy vil føre til økt vaksineskepsis.
– Det kan føre til nye utbrudd av sykdommer som meslinger, polio og influensa, sier fastlegen.
Smittevernprofessor Jörn Klein mener Kennedy kan reversere tiår med folkehelsefremskritt.
– Å ha en helseminister som sprer desinformasjon om vaksiner og sykdomsforebygging er en trussel mot folkehelsen, både i USA og globalt, mener Klein.
Publisert 17.02.2025, kl. 15.02