Går etter Putins olje-flåte

10 hours ago 6


 Hallgeir Vågenes / VGJonas Gahr Støre og Keir Starmer møttes på det norske kystvaktskipet Jan Mayen i Oslo fredag ettermiddag. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Storbritannias statsminister Keir Starmer vil stoppe skyggeflåten av oljetankere som frakter russisk olje til verdensmarkedet. Men hans norske kollega Jonas Gahr Støre (Ap) medgir at det ikke er så lett.

Fredag 9. mai kl. 18:20

Kortversjonen

  • Storbritannias statsminister Keir Starmer vil stoppe oljetankere som frakter russisk olje.
  • Jonas Gahr Støre (Ap) sier Norge støtter dette, men at det er komplisert.
  • De møttes i Oslo med andre ledere fra Nord-Europa i JEF-forumet.
  • Starmer annonserte nye sanksjoner mot russisk oljeeksport for å øke presset på Putin.

De to regjeringssjefene møttes i Oslo fredag, sammen med åtte andre ledere fra Nord-Europa i samarbeidsforumet de kaller JEF, Joint Expeditionary Force.

De to landene samarbeider nå tettere militært enn noen gang tidligere, ifølge de to statsministrene.

– Storbritannia er kanskje vår beste venn, sa Støre da han tok imot Starmer på det tomme helikopterdekket på kystvaktskipet Jan Mayen i Oslo havn fredag ettermiddag.

Støre fortalte at de har brukt litt tid på fotball, snakket om Bodø-Glimts nederlag mot Tottenham. Støres favorittlag er som kjent Leeds, mens Starmer holder med Arsenal.

– Han gratulerte Leeds med opprykket, fortalte Støre stolt da møtet var over.

 Hallgeir Vågenes / VGHJERTELIG: Støre fortalte at han møtte Starmer første gang i 2017, og at de nå samarbeider tett. Den britiske statsministeren møtte også Støre i Bergen i desember. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

De hardeste sanksjonene

Med seg fra London hadde Starmer en ny pakke av sanksjoner mot 100 tankskip og deres eiere, en flåte som gjør det mulig for president Vladimir Putin å skaffe hard valuta til å fortsette krigen mot Ukraina.

Starmer sier at Storbritannia vil ramme Russlands skyggeflåte med de hardeste sanksjonene som er ment å øke presset mot Putin, og for å beskytte britisk og europeisk kritisk infrastruktur.

Britiske myndigheter anslår at skyggeflåten har fraktet olje verd 250 milliarder norske kroner fra Russland siden starten av 2024.

– Hvert skritt vi tar for å øke presset mot Russland og oppnå en rettferdig og varig fred i Ukraina, er nok et skritt mot sikkerhet og velstand i Storbritannia, sier Starmer.

 Lise Åserud / NTBJEF-MØTE: Jonas Gahr Støre samlet toppledere fra 10 land i Nord-Europa i Oslo fredag. Foto: Lise Åserud / NTB

Støre: Vanskelig tema

Britene har ikke konkretisert hva slags tiltak de nå vil sette inn mot den russisk-kontrollerte flåten.

– Det har vært en orientering fra Storbritannia, som har sanksjonert et antall fartøy. Vi er enige om å samarbeide, og det pågår et samarbeid for å få til mest mulig innramming av dette, som begrenser skyggeflåten, sier Støre til VG.

– Men det er et vanskelig tema fordi vi også ønsker at fartøy kan seile fritt, fortsetter han.

– Så det er vanskelig å finne tiltak?

– Dette er et eksempel på at det ikke finnes klare svar. Vi må jobbe sammen for å finne muligheter for å begrense denne trafikken. Vi må kunne sanksjonere enkeltfartøyer, navngi fartøyer og oppbringe fartøyer for kontroll, sier Støre.

– Det er stor vilje mellom landene i JEF til å samarbeide om dette, fortsetter han.

Les også: Toppmøte hos Støre: Ukraina tettere på nordeuropeisk forsvarssamarbeid

– Er det andre ideer på bordet for å begrense russisk energieksport?

– Et av dilemmaene i Europa er at mange land som kjøpte russisk gass i rør, nå kjøper flytende russisk gass fra skip. EU diskuterer nå hvordan de kan avslutte kjøp av russisk gass, sier Støre.

Den norske statsministeren sier at JEF-samarbeidet er viktig for Norge, et ubyråkratisk forum med ti land fra Nord-Europa. Neste gang er de møtes, er Finland vertskap.

 Hallgeir Vågenes / VGFORSVARSINDUSTRI: Keir Starmer hilste på toppsjefene i BAE, Charles Woodburn, i midten, og Kongsbergs toppsjef Geir Håøy. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Fregatt-prat

Den britiske statsministeren brukte en time ombord i den britiske fregatten St Albans, som også ligger til kai i Oslo. Der hilste han på britiske sjøfolk.

Der hilste Starmer på toppsjefen i Kongsberg-gruppen, Geir Håøy, og fikk informasjon om en samarbeidsavtale mellom Kongsberg og britiske våpenprodusenten BAE. Avtalen er imidlertid betinget av at Norge kjøper britiske fregatter.

Det skal avgjøres i løpet av få måneder, og fire land jobber nå hardt for å tilby Norge en ny generasjon fregatter: Storbritannia, Frankrike, Tyskland og USA.

Støre sier at den britiske statsministeren ikke tok fregatt-kjøpet om i det møtet som de to hadde på det norske kystvaktskipet.

Read Entire Article