Høyre-leder Erna Solberg mener fallet som er ventet i norsk gassproduksjon tilsvarer å stenge all tysk kjernekraft én gang til. – Det er faktisk alvor nå.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Erna Solberg advarer om at et forventet norsk gassfall frem mot 2029 tilsvarer å stenge ned hele den tyske kjernekraftindustrien, målt i energimengde.
- Hun mener Norge bør lyse ut 26. konsesjonsrunde på sokkelen, i håp om å gjøre nye funn som kan sikre fremtidige energileveranser til Europa.
- Støre-regjeringens budsjettpartner SV har blokkert utlysningen av 26. runde. KrF og Venstre kan potensielt gjøre det samme i en eventuell ny borgerlig regjering.
- Høyre-lederen inviterer Senterpartiet til å gå sammen med Høyre og Frp om å sikre flertall i Stortinget for å lyse ut 26. runde.
- Sp har ennå ikke diskutert saken i partiets organer.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Torsdag er olje- og gassbransjen samlet på Offshore Norges årskonferanse på Tjuvholmen i Oslo.
Høyre-leder Erna Solberg mener den geopolitiske situasjonen tilsier at Norge må produsere mer gass for å kunne sikre energileveranser til nære allierte i Europa.
– Det er faktisk alvor nå. Norge må stille opp. Vi må rett og slett steppe opp for Europa, også på energisiden, sier Solberg fra scenen.
Les også
Rekord for norsk gass
Gassfall tilsvarer tysk kjernekraft
Norge sender hvert år gass tilsvarende nesten 1.300 terawattimer til Europa. Det ble satt ny rekord i gassproduksjonen i 2024.
Solberg kommer med en advarsel: frem mot 2029 venter Sokkeldirektoratet et fall på over 10 prosent10 prosentfra 2,13 millioner fat oljeekvivalenter per dag i 2024 til 1,91 millioner fat oljeeekvivalenter per dag i 2029 i norsk gassproduksjon.
– Det tilsvarer å stenge ned litt mer enn hele den tyske kjernekraften da de bestemte seg for å stenge den ned i 2011, sier Solberg.
– Det vil ha en betydning for Europa, sier Høyre-lederen.
Fallet i norsk gassproduksjon vil tilsvare over 100 terawattimer, som er på linje med tysk kjernekraftproduksjon da denne var på topp, ifølge Høyre-lederen.
Les også
Rekord for norsk gass
Vil lyse ut 26. runde
Høyre-lederen mener svaret er å sette i gang den 26. ordinære konsesjonsrunden på sokkelen. Denne er utsatt ut denne stortingsperioden, etter en avtale mellom Støre-regjeringen og budsjettpartner SV.
– Vi har ikke hatt stor nok leteaktivitet. Derfor mener vi at det er viktig at vi lyser ut 26. konsesjonsrunde, og at selskapene også leter, sier Solberg til E24.
Hun vil ikke umiddelbart bla opp statlige milliarder i nye skatterabatter eller andre støtteordninger.
– Jeg tror ikke det for øyeblikket er behov for incentiver. Det vi skal bygge ut er lønnsom produksjon, sier hun.
Det beste Norge kan håpe på er at nye funn kan bremse den ventede nedgangen i gassproduksjonen, sier Solberg.
– Du stopper ikke fallet, men du kan stoppe et ytterligere fall, sier hun.
– En utfordring
Så langt ligger hverken Høyre eller Ap an til å kunne få flertall i regjering for å gjennomføre 26. konsesjonsrunde og tråkke på gassen.
Årsaken er at mulige regjeringspartier og budsjettpartnere står i veien, SV på rødgrønn side og Venstre og KrF på borgerlig side.
– Det er en utfordring, sier Solberg fra scenen.
Etter talen spør E24 hvordan Solberg skal overtale KrF og Venstre til å godta nye runder på sokkelen.
– Vi får se da, hvordan det blir når vi kommer til endepunktet, sier hun.
Hun utelukker ikke at V og KrF kan overtales, men vil ikke si hva hun kan ha å tilby dem i bytte for å støtte 26. konsesjonsrunde.
Sp har ikke tatt stilling
Fra scenen kommer Solberg også med en invitasjon til Senterpartiet. Hvis de går sammen med Høyre og Frp, er det politisk flertall for 26. konsesjonsrunde.
– Det ligger et forslag fra oss i Stortinget, sier Solberg.
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier at partiet i utgangspunktet er for 26. konsesjonsrunde, men at stortingsgruppen så langt ikke har tatt stilling til Høyres forslag.
– Det må behandles i partiets organer, sier Vedum.
– Hva tenker du om at gassproduksjonen skal falle?
– Det er også en langsiktig næring. Derfor er det viktig at man hele tiden får tilgang til nye arealer, sier Vedum.
Uenige om elektrifisering
Frp og Høyre ønsker begge full gass på norsk sokkel, men de to mulige regjeringspartnerne er uenige om bruk av kraft fra land på olje- og gassplattformer.
Frp ønsker blant annet å droppe elektrifiseringen av Equinors gassanlegg på Melkøya, og er skeptisk til andre elektrifiseringsprosjekter.
– Det er heller en oppskrift på hvordan man skremmer bort kapital heller enn å trekke til oss kapital, sier Solberg fra scenen.
– Ønsker vi at produksjonen av norsk olje og gass fremdeles skal være grønnest i verden, da dropper vi ikke viktige klimatiltak i dag, sier hun.