Generasjon bullshit

2 months ago 22


Den siste tiden har vi blitt servert en løgn: Hver generasjon må ledes og motiveres på sin egen unike måte. Det må vi slutte å tro på. Ellers vil vi bli husket som «Generasjon bullshit».

I arbeidslivet møtes folk i alle aldre. Lederes jobb er å sette tydelige mål, motivere ansatte og skape resultater. Det er krevende nok. Men nå har sjefene fått en ny byrde: Arbeidsplassen i 2025 består visstnok av ulike «arter» som må ledes helt forskjellig.

Babyboomere, generasjon X, generasjon Z, millennials og generasjon Alpha. Det er en jungel av begreper som nå skal hjelpe deg å forstå de ulike aldersgruppene som skal ledes.

Gen Z er visstnok skjøre skapninger som krever fleksible arbeidstider, trenger mer veiledning og har vesentlig lavere arbeidsmoral enn tidligere generasjoner.

Sannheten er at disse inndelingene stort sett bare er tull. Nå trenger vi en folkedugnad som kan pensjonere generasjonsmytene før de får enda bedre fotfeste.

Generasjonsløgnen

Bunnsolid forskning viser nemlig at forskjellene mellom generasjoner er mye mindre enn det utallige avisoverskrifter og influensere vil ha det til. Det er større variasjon innad blant 20-åringer eller 50-åringer enn mellom ulike generasjoner.

Med andre ord handler arbeidsverdier mer om livsfase, personlighet og erfaring enn om hvilket tiår du ble født. Å oppleve mening, respekt og muligheten til å påvirke egen arbeidshverdag er viktig for alle aldersgrupper. Både unge og eldre ønsker fleksibilitet i hverdagen.

Hvem sier vel nei til å kunne gå litt tidligere fra jobb en fredag for å unngå rushet eller hente i barnehagen? Og enten du er 25 eller 55, er det få som sier nei til hjemmekontor en regnværsdag. Det er ikke alderen som definerer oss. Folk er folk. Og folk er forskjellige – og samtidig nokså like.

Men hvorfor har disse løgnene fått slå rot, egentlig?

Salgbar overtro

Generasjonsmytene lever videre fordi de er både underholdende og lønnsomme. De fungerer som horoskoper: lettfordøyelige generaliseringer som gir en falsk følelse av innsikt. Mange synes det er gøy å lese horoskoper. Ikke fordi vi egentlig tror på dem – men tenk om noe likevel kanskje stemmer?

Vi lever godt på løgner – og horoskop kan i så måte gi en falsk følelse av retning og mening. Slik er det også med generasjonsmyten.

Kurs, bøker og seminarer florerer med råd om hvordan du best leder generasjon Z – og antagelig snart også Æ, Ø og Å. Men dette er ikke ledelse, det er big business. Og akkurat som med horoskoper, begynner vi etter hvert å tro på generasjonsmyten – selv om vi innerst inne vet at det er tull.

Vel, nå må vi slutte med det. Det gjelder både klikkåte journalister, som vet at dette selger selv om de skjønner at det er visvas og tullball, og «lederutviklere» og andre som tjener godt på å opprettholde løgnen.

Stereotypenes forbannelse

Generasjonsmytene skaper forventninger og fordommer som begrenser både ledere og ansatte. Tror du at eldre ikke takler teknologi? At unge mangler ansvarsfølelse? Da går du glipp av verdifulle ressurser.

Det finnes sekstiåringer med enorm KI-kompetanse som gjerne vil ha fleksitid. Og det er tjueåringer som elsker 9-16-jobb, og som aldri har programmert en kodelinje i sitt liv, men derimot elsker å lese bøker. Noen femtiåringer kommer kronisk for sent på jobb, mens noen ungdommer alltid er presise.

Ved å la generasjonsmyten bre om seg på arbeidsplasser konstruerer vi problemer som egentlig ikke finnes. Ikke bry deg så mye om fødselsåret til de ansatte. Det er ikke et godt styringsredskap.

Kaffe og skitprat er bedre enn bullshit

Derfor må du gjerne reise på kurs for å lære mer om «å lede generasjon Z» eller dra på foredrag om «millennials i det moderne arbeidsliv». Men du får mer effekt av å ta en prat med dine kollegaer og høre hva som opptar dem og hva de brenner for. Det gir bedre innsikt i hva som motiverer dem. Uavhengig av når de ble født.

Ikke bruk tid på å plassere dine kollegaer i «riktig generasjon» (eller stjernetegn). Bruk heller tid på å bli kjent med dem. Alder bør aldri være en fasit på hva folk kan bidra med eller hva du kan forvente av dem i arbeidslivet.

Så sett av mer tid til uformell prat i en hektisk hverdag – enten kollegaen din vil drikke energidrikk, kaffe eller fermentert kombucha mens dere prater. Og jeg tror du trygt kan velge å servere Vestlandslefse til kaffen. Det liker nesten alle.

Uansett når de ble født.

Publisert 15.02.2025, kl. 23.06

Read Entire Article