Gjennom en årrekke har den New York-baserte skulptøren Kathleen Ryan kretset om mat som råtner.
Med intrikate og krevende håndverksteknikker gjenskaper hun mugne frukter med ulike materialer.
Her skimrer det i alt fra perlemor, månestein, kvarts, ametyst og ferskvannsperler, til enkle glassbiter og metallelementer.
Verkene hennes forener popkunstens forstørring av hverdagens trivielle objekter med det hollandske barokke stilleben.
MER EGG ENN DRUER: «Bacchante», (2017). En drueklase skapt av lakkerte betongballonger. Her tenker jeg faktisk mer på egg enn druer. Jeg får assosiasjonen til rogn, eller sånne klaser av egg som enkelte insekter legger.
Foto: kunstdok.noBANAL: «Daisy Chain» (2021). Denne synes jeg er ganske banal. Her forvandles ingenting. Riktignok har hun brukt en sil eller en slags luftventil som det gule i prestekragene, men dette gir ikke stort.
Foto: kunstdok.noIKKE SÆRLIG SPENNENDE: «Uten tittel» (2015). En lysekrone fylt med grønne undulatskulpturer. Jeg vet ikke hvor spennende denne er. Det handler nok litt om fordelingen av elementene, som blir veldig jevn. Det er like mye av alt alle steder, noe som gjør at vi taper den visuelle interessen. Det oppstår verken rytmer eller spenninger i sammenstillingene.
Foto: kunstdok.no
Glamour og forråtnelse
I sommer stiller denne feirede amerikanske samtidskunstneren ut på Kistefos-museet på Jevnaker. Utstillingen vises i den vakre industriarkitekturen i Nybruket galleri og tresliperiet.
Jeg vandrer omkring blant skulpturene og beundrer det imponerende, nitide håndverket.
Særlig fester jeg meg ved en stor skulptur av en råtten sitron.
Selv om overflaten glitrer og skinner av edelstener og perler, er det likevel en helt fascinerende naturtro gjengivelse av den oppløste stoffligheten i den råtne frukten.
Skallet er noen steder blitt inntørket og brunt, mens det andre steder er mykt av muggvekst.
STERK KOLORISME: «Bad Lemon» (2022). Det er en intensitet i utførelsen og en sterk kolorisme.
Foto: Photo by Jeff McLaneVRAKRESTER: «Bad Melon» (2020). Her har Ryan kombinert vrakrester av en gammel Airstream (en slags amerikansk campingvogn) med gjengivelsen av en råtten melon. Også her handler det om overforbruk og forfall, det luksuriøse og det hverdagslige.
Foto: Photo by Jeff McClaneGLORETE OG HARRY: «Hanging Fruit» 2018. Dette synes jeg er ganske banalt. Dette er koloristisk veldig lite subjektivt. Her blir frukten bare litt glorete og harry. Men når man ser nærmere, har fruktene pigger som kan gi assosiasjoner til virusfremstillinger.
Foto: kunstdok.noKONTRASTER: «Bad Cherries» (2021). Her ser vi enorme kirsebær i en stor gitterkasse. Hun har brukt fiskestenger til å illudere stilkene. Noen av bærene er fortsatt blanke og svulmende, og tilsynelatende fulle av saft og sødme, mens andre har skrumpet inn eller blitt myke og mugne. Det oppstår et vakkert koloristisk spill mellom den skimrende, røde kirsebærfargen, og den blekgrønne muggveksten, som også er iblandet en hvitbeige fargetone.
Foto: Lance Brewer / Kathleen Ryan
Men når jeg er ferdig med å la meg fascinere, tenker jeg: «Hva skal jeg egentlig med en slik hyperrealistisk og vakker fremstilling av en eldet sitron?»
Kanskje har jeg en nokså lik liggende hjemme under appelsinene i fruktfatet?
Interessante motsetninger
Det jeg tenker gjør dette til noe mer enn en imponerende virkelighetsrapport, er nettopp brytningen mellom den frapperende naturtro gjengivelsen, og det overraskende materialet.
Ut av noe skimrende, blinkende og glamorøst klarer hun å skildre forfall og forråtnelse.
Hun henter en intens skjønnhet ut av noe som i utgangspunktet er motbydelig.
FLOTT OG FORMSTERK: «Mother of Pearl» (2019). Denne er virkelig flott og formsterk, med det grove industrielle metallet spent opp mot perlemorkledningen i de konkave feltene. Her kan vi få assosiasjoner til prekolonial og afrikansk kunst med de rene, enkle, kraftfulle formene. Her er det fine formforskjeller, variasjon og gjentakelse. Den inviterer til assosiasjoner uten at den binder vår lesning. Dette er ikke noe industrielt objekt som Ryan har funnet, men en formgitt skulptur.
Foto: kunstdok.noELEGANT: «Caliper» (2017). Det samme gjelder denne. Dette kan se ut som et slags industrielt verktøy, men er en skulptur skapt av Ryan. Dette er formsterkt og uttrykksfullt med smale blader som bærer det som likner vanndråper. Den er symmetrisk og elegant med interessante materialmøter.
Foto: kunstdok.no
En annen spennende dobbelthet er opplevelsen av at skulpturen er figurativ og abstrakt på samme tid.
I tillegg til å «avbilde», undersøker hun også teksturer, fargeklanger, og formkvaliteter.
Ryan hjelper oss å gjenoppdage frukten: dens form, stofflighet og farge.
Da popkunstneren Claes Oldenburg skapte sine ikoniske gigantskulpturer av trivielle gjenstander, var det nettopp for å hjelpe publikum med å se hverdagstingene med nye øyne, enten det var en klesklype, en epleskrott eller en hamburger.
INTERESSANTE REFERANSER: «Satellite in Repose» (2018). En parabol med grå keramikkfugler. Her sitter fuglene på den ene siden, noe som skaper et brudd i symmetrien. Her er det flere interessante referanser. Dels er dette i seg selv et spennende objekt. Dette er hva Walter Benjamin ville kalt noe moderne utdatert; noe som i går var uttrykk for teknologisk nyvinning, som i dag ligger på historiens skraphaug. Mange vil kanskje tenke at det ligger en referanse til en veldig viktig scene i Hitchcocks «Birds» her, der kråkene samles i metallekestativet utenfor skolen og gjør seg klar til angrep.
Foto: kunstdok.noBOWLINGPERLER: «Pearls» (2017). Her stemmer hun hverdagsvirkeligheten opp mot det luksuriøse med bowlingperler. Kolorismen er ikke uinteressant, det er spennende at hun har klart å samle sammen så mange bowlingballer i såpass mange ulike rødtoner, men koloristisk kunne nok verket ha vunnet på et brudd. Uttrykket vipper mot det litt banale og søtladne.
Foto: kunstdok.no
Aldringens skjønnhet
Utstillingen favner også verk som ikke handler om mat og forråtnelse, som bowlingballer i rødtonenyanser som er blitt til et veldig perlekjede, eller et palmeblad i svart jern som likner en fuglevinge.
I alle verk kretser hun om overflod og sløsing, forbruk og dekadanse.
Jeg liker at prosjektet både er aktuelt og tidløst. For dette er ikke bare en polemisk kritikk av en virkelighet der vi hver eneste dag lar altfor mye god mat gå rett i søppelkassen.
Bakenfor det hele ligger en tematisering av livets flyktighet.
ENKELT OG FINT: «Caprice» (2016). Igjen er det bowlingballen som er blitt til en perle. Her i en skål som må sees som en abstraksjon av et muslingskjell. Dette er enkelt og fint. Her er det et spill med ulike størrelser: Vi har den store og den lille sirkelen, og den enda mindre kulen. Det oppstår rytmer og formreflekser gjennom gjentakelse og variasjon.
Foto: Photo by Jeff McLaneREFERANSER TIL JESUS OG LUKSUS: «Wisp» (2017). Denne skulpturen ser ut som en futuristisk tolkning av en fugls bevegelse. Ikke ett vingeslag, men mange. Men i virkeligheten er det et palmeblad. Her ligger det både religiøse referanser til Jesus Kristus og påskeevangeliet, men også til luksus og det gode liv i sydligere strøk i skyggen av en palme.
Foto: Photo by Jeff McLane
Å finne frem til skjønnheten i forfallet kan kanskje også tolkes som et kritisk innspill til hvor fanatisk opptatt vi er av å utsette aldring – at vi for enhver pris må fjerne alle spor av år som har gått.
Vi er opplært til å tenke at skjønnhet er ensbetydende med ungdom. Vi har bestemt oss for at rynker, så vel som mugg, er noe stygt og ekkelt.
Under overflaten lurer dødsangsten hos oss alle sammen.
Et eldre menneske er en dødspåminnelse like effektiv som en visnende blomst eller en overmoden frukt. Derfor vil vi bare se på det som er nytt og ungt, og som bærer fremtiden i seg.
Jeg liker at Ryan går motstrøms og løfter frem aldring og forfall som noe vakkert og verdifullt.
Publisert 05.05.2025, kl. 22.22