Glimt-sjefen med tordentale til norske klubbledere

3 months ago 22


Kortversjonen

  • Bodø/Glimt kritiserer Vålerenga-sjefens uttalelser om VAR-debatten.
  • Frode Thomassen mener demokratiet i toppfotballen må respekteres og at klubbledere bør stå opp for sine meninger.
  • Bodø/Glimt snudde nylig til positivt for VAR på sitt årsmøte etter en massiv medlemsøkning.

– Graff sier at det er ulogisk og feil at fotballtinget skal stemme over VAR. Det er litt merkelig når det er Norsk Toppfotball som samlet har bedt om dette tidligere, sier Frode Thomassen til VG.

Bodø/Glimts daglige leder ser seg nødt til å reagere på Svein Graff uttalelser til VG i VAR-saken.

Vålerengas daglige leder uttalte at Norges Fotballforbund har satt seg i en vanskelig situasjon ved å legge VAR-spørsmålet til fotballtinget.

– Nå har demokratiet i toppfotballen talt og vi må respektere årsmøtevedtakene, sa Graff.

Der er Glimt-sjef Thomassen helt uenig.

– Med det aksjonsdemokratiet som klubbene er utsatt for, er det er mer riktig å si at det er prinsipielt feil og ulogisk at årsmøtene i de ulike klubbene skal bestemme en videreføring av VAR, sier Thomassen.

Spørsmål og sVar

Hva er VAR?

Video Assistant Referee (VAR) er et system som hjelper dommerne i fotball med å ta avgjørelser ved å se på videoopptak underveis i kampen.

Hvor lenge har det vært VAR i Norge?

2023-sesongen var den første med videodømming (VAR) i Eliteserien og cupfinalene.

Hvem bestemte at VAR skulle innføres?

Styret i Norges Fotballforbund (NFF) vedtok innføringen i november 2021. I forkant hadde rettighetshaver TV 2 tilbudt en VAR-løsning som en del av medieavtalen, og den sa toppklubbene ja til gjennom en avstemning i Norsk Toppfotball.

Hvorfor er VAR kontroversielt?

Noen fotballfans mener at VAR ødelegger spenningen og flyten i spillet ved å forårsake for mange avbrudd og at euforien på tribunen, spesielt ved scoringer, blir borte.

Hva sier dommerne?

Toppdommerne i Norge har hele tiden vært for VAR som hjelpemiddel. Dommersjef Terje Hauge – som er ansatt i NFF – fastslo etter debutsesongen i 2023 at «statistikken viser at vi har kommet bedre ut enn det kanskje fremstår for mange» og «vi har fått en langt mer rettferdig konkurranse med VAR som hjelpemiddel».

Hva skjer med VAR i norsk fotball?

Det er flertall for avvikling av VAR blant de 32 toppklubbene tilhørende NTF. På Fotballtinget 1.-2. mars stemmer så alle deltagende klubber rundt VAR-spørsmålet. I forkant vil NFFs styre komme med en innstilling til Fotballtinget.

Hva er forskjellen på NFF og NTF?

Norsk Toppfotball (NTF) er interesseorganisasjonen til de 32 toppklubbene på herresiden, tilhørende i Eliteserien og Obosligaen, som blant annet skal snakke klubbenes sak inn mot Norges Fotballforbund (NFF). Det er NFF som eier turneringene, som Eliteserien. Styret i NFF, ledet av fotballpresident Lise Klaveness, har anledning til å endre reglementet i turneringene. Det var denne rettigheten de benyttet seg av da VAR ble innført i 2021.

Glimt-sjefen sier at det i fjor sommer ble holdt en rekke møter mellom blant andre NTF og NFF som følge av alle aksjonene mot VAR. Vålerenga sa også den gang at de forventet at avstemmingen i NTF skulle være avgjørende.

– Basert på disse møtene ble det skissert en videre prosess hvor det både skulle settes ned et utvalg og NFF var tydelig på at saken ville bli behandlet på Fotballtinget i mars. NTF var med i disse prosessene nettopp for å skape klarhet omkring prosessene, sier Thomassen.

 MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅNFrode Thomassen sammen med fotballpresident Lise Klaveness under feiringen av seriegullet i desember. Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN

– Nå har hele Norsk Toppfotball brukt mye tid på å få etablert en prosess hvor nettopp Fotballtinget skulle ta den endelige avgjørelsen. Det å hevde nå at de ikke bør ta den endelige avgjørelsen må jo skyldes at man er redd for at tinget skal vedta noe annet enn de ønsker. I mitt hode blir det ulogisk å ta denne diskusjonen på ny, sier Glimt-sjefen.

Thomassen mener det er mer interessant å se på hvor få av klubbstyrene som har innstillt negativt til VAR. Slik VG har omtalt tidligere har de aller fleste styrene i norsk fotball innstilt på å beholde VAR, men blitt nedstemt av medlemmene.

– Klubblederne er bundet til masten med negativt vedtak på årsmøter, drevet frem av grupper som har tatt kontroll på årsmøtene, mens lederne i klubbene selv er uenige, sier Thomassen til VG.

– Debatten er så fattig. De fleste klubbene er låst og kan ikke mene noen ting, fortsetter han.

Bodø/Glimts ekstraordinære årsmøte snudde tirsdag fra negativt til positivt om VAR. Thomassen mener det nye årsmøtet i større grad reflekterte Glimts supportere - etter at over 2000 medlemmer meldte seg inn i fjor sommer.

Nå mener Glimt-sjefen at det er på tide at norske fotballedere står opp mot det han kaller aksjonsdemokrati.

– Jeg synes det var tøft det styret i Moss gjorde. De kunne ikke stå bak formuleringen som ble sendt inn. Jeg tror fotballedere må være ekstremt tydelige til å bruke stemmen sin, slik de var i Moss, sier Thomassen.

Sverige er en av få europeiske ligaer som ikke har VAR:

VG spør om det ikke er årsmøtets rolle å si sine meninger i viktige saker, all den tid norsk fotball er medlemsstyrt.

Thomassen mener årsmøtets rolle i all hovedsak bør være å velge et styre som skal ha beslutningsmyndighet mellom årsmøtene.

– Mener du at norske klubbledere bør gå imot årsmøtevedtakene?

– Jeg mener at norsk fotballedere bør uttrykke det de mener er best for norsk fotball, og da basert på et sunt og godt medlemsdemokrati. Det har vi ikke i dag i de fleste norske toppklubber. Her har supporterne tatt maktene ved å skaffe seg flertall på årsmøtene, og definerer hva klubbledere skal mene i alle sammenhenger.

– Hva er forskjellen på det du kaller aksjonsdemokratiet og den mobiliseringen som førte til at Glimt nå endte på for VAR?

Thomassen forteller hvordan klubben over en helg fikk 2000 nye medlemmer etter et rykte om at noen ville kaste ledelsen i klubben.

– De fleste av disse meldte seg ikke inn på grunn av VAR-saken, men for å støtte klubben, og være en motkraft mot den marginale grupperingen som hadde tatt makten på årsmøtet i 2024.

Bør man beholde VAR i norsk fotball? aJa, det blir mer rettferdig!bNei, få det bort!cDet må uansett bli mye bedre enn slik det funker i dag

Han gjentar flere ganger hvor spesielt det er at veldig få av de 32 klubbene har innstilt på å gå mot VAR. Han gjentar også Glimts styreleders påstand om at det er et fåtall personer som styrer flere av årsmøtevedtakene i forskjellige klubber.

Samtidig viser VGs Varometer at mange av de største klubbene i Norge, med størst oppmøte på årsmøtene, er de som har stemt mot VAR.

Før kampen mot Maccabi Tel Aviv spurte VG Glimt-trener Kjetil Knutsen om hans tanker rundt ordskiftet i VAR-spørsmålet.

Han var inne på noe av det samme som Thomassen.

– Hele fotballdemokratiet blir litt rart for meg. Det som blir stemt på i det årsmøtet viser at det er en tillit til de som jobber i Glimt. Vi får ikke påvirke vårt eget arbeidssted. Hvis du velger folk til å sitte i styret i en klubb så representerer de medlemmene. Sånn må demokratiet fungere, sier Knutsen.

Read Entire Article