Gradert dokument: Forsvarssjefen vil ha Bodø som ny Nato-base

1 month ago 16


Kampen om flere hundre arbeidsplasser tilspisser seg.

En ny Nato-base skal etableres i Norge. Basen heter CAOC, og er et luftkommandosenter som skal kunne lede Nato-operasjoner fra Europa.

Allerede er det to slike baser i Spania og i Tyskland. Etter innlemmingen av Finland og Sverige i Nato, ble det klart at Nato ønsket et kommandosenter nærmere nordområdene.

Valget falt til slutt på Norge.

Tidligere har det blitt avslørt at Luftforsvaret anbefaler at kommandosenteret skal legges til Rygge ved Moss.

Reitan utenfor Bodø er det andre reelle alternativet.

Nå kan NRK avsløre at forsvarssjef Eirik Kristoffersen anbefaler at dette anlegget legges til FOH sitt fjellanlegg på Reitan i Bodø.

Vaktrommet ho Forsvaret på Reitan

Vaktrommet hos Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan i Bodø. Det er her Forsvarssjefen ønsker å legge CAOC som blir Natos nordligste luftkommandosenter i Europa.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Dette kommer fram i et gradert dokument som NRK har fått tilgang til. Anbefalingen er datert 6. mars 2025.

«Forsvarssjefen anser både Rygge og Reitan som gode lokasjoner for Nato CAOC i Norge som begge oppfyller Nato sine krav på en god måte. Begge lokasjoner tilbyr ulike muligheter for Forsvaret som kan vektes ulikt. Anbefalingen holder derfor begge lokasjonene åpne», står det i dokumentet, før det konkluderes:

«Jeg vektlegger evnen til å lede operasjoner fra nord og kraftsamling rundt Bodø som region for ledelse av egne og allierte styrker. Etablering av CAOC ivaretar også oppgradering av FOH. Etter en totalvurdering anbefaler jeg at Nato CAOC etableres på Reitan, Bodø».

Anerkjenner fordel i ansettelser

I dokumentet bekreftes Luftforsvarets innstilling for å velge Rygge på Østlandet.

Dette begrunnes både med at anlegget på Rygge allerede har en synergi med Luftforsvarets våpenskole og Luftforsvarsstaben. Men også at det er lettere å rekruttere arbeidskraft til basen, spesielt fra utlandet.

Forsvarssjefen skriver derimot at et CAOC til Reitan vil kunne ha god tilknytning til Luftforsvarets kontroll- og varslingssenter, som ligger på Sørreisa i Troms.

Han skriver at operasjonen på Sørreisa beholdes, men at 40 årsverk flyttes fra Sørreisa til Bodø for å bli en del av CAOC og JAOC.

På den måten vil forsvaret kunne rendyrke utdanning i sør og operative avdelinger i nord. CAOC til Reitan vil gjøre bodøregionen til et hovedsete for kommando og kontroll, står det i dokumentet.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Foto: Alf Simensen / NRK

Rygge billigst – Reitan «best»

Et slikt anlegg blir ikke spesielt billig. Ifølge papirene vil Reitan utenfor Bodø være hakket mer kostbart enn på Rygge.

Rygge: 3,685 milliarder

Reitan (Bodø): 4,080 milliarder

Men da er kostnadene for å utvide og oppgradere FOH sine lokaler inne på fjellet på Reitan inkludert. Dette vil koste om lag 1,5 milliarder kroner alene.

Det skrives i dokumentet at Forsvarsbygg legger til grunn at Natos investeringsprogram NSIP, har potensial til å fullfinansiere en etablering av CAOC på Rygge, men ikke alle kostnadene på renoveringen i fjellet på Reitan.

Derfor vil det være rundt 30 prosent dyrere å bygge i nord enn i sør.

Å få på plass et CAOC så fort som mulig er en stor prioritet for Nato og for Forsvaret.

Derfor anbefales det å legge et midlertidig CAOC i et fjellanlegg ved Bodø flystasjon.

Anlegget heter 1210, og anbefales å bruke som et midlertidig anlegg uansett hvilket alternativ som velges som permanent løsning.

Bildekollasje av to fjellanlegg

NRK har tidligere skrevet om fjellanlegget 1210 som har blitt foreslått som et midlertidig luftkommandosenter mens det permanente blir bygget.

Foto: Forsvaret

Rehabiliteringen av dette anlegget vil koste om lag 600 millioner, og i dokumentet poengteres det at anlegget vil kunne gjenbrukes i ettertid til allierte øvelser.

I tillegg til at FOH ligger i Bodø, ligger også Cyberforsvaret på Reitan med 90 ansatte. Det står i dokumentet at å legge basen til Reitan er den foretrukne løsningen for dem.

Ordføreren har engasjert seg

Et fullt operativt CAOC skal etter planen stå ferdig i 2027, mens den permanente luftkommandoen skal være ferdig i 2029.

Ordfører i Bodø, Odd Emil Ingebrigtsen, har lenge jobbet hardt for å prøve å overbevise de som bestemmer om at byen hans er best egnet.

– Vi mener det er helt naturlig at et sånt senter hører hjemme i nord og tilknyttet FOH, sa han da han var i Belgia for å prøve å slå av en prat med den nye Nato-sjefen, sa han til NRK i fjor.

Publisert 03.04.2025, kl. 09.39

Read Entire Article