Hardt ut mot Lundby-utspill: – Der synes jeg Maren bommer

2 months ago 16


– Nå er faktisk hoppsporten så syk at halve feltet bør diskes.

Det skrev Maren Lundby i en kommentarartikkel på NRK.no søndag, i kjølvannet av at landslagshopper Silje Opseth sto frem med vektutfordringer og vonde tanker.

– Der synes jeg Maren bommer, er Eirin Maria Kvandals klare svar.

– Jeg er åpen for å diskutere regelverket, men det er viktig å huske at vår idrett faktisk har et regelverk, i motsetning til andre idretter. Det er også to sider av en sak, fortsetter 23-åringen.

 pressetreff hopp kvinner

LAGVENNINNER: Kvandal og Lundby under VM i 2023.

Foto: NTB

Kvandal er blant gullfavorittene når det skal hoppes om VM-medaljer i Trondheim neste uke, og hun setter liten pris på at denne debatten dukker opp så tett opp mot sesongens store høydepunkt.

– Utover det synes jeg det er synd å ta denne debatten nå, rett før et VM på hjemmebane. Jeg ønsker å ha fokus på det sportslige og kommer ikke til å kommentere noe mer nå, sier hun, og legger til:

– Jeg tar gjerne denne diskusjonen etter sesongen, i rett fora.

Mener slanke kan diskrimineres

Lundby rykket ut i NRKs spalter med et forslag om å gjøre hoppsportens BMI-grense absolutt. Dagens regelverk tillater utøverne som har lavere BMI enn 21, å hoppe med kortere ski. Lundby foreslår at den muligheten fjernes, og at utøverne diskes i stedet.

– Akkurat nå er det slik at de utøverne som velger å kappe skiene, også i stor grad står i fare for å kappe helsa si i samme slengen, skrev Lundby i kommentaren.

Ett av flere argumenter var at hopperne måles til en kunstig høy BMI, fordi de registreres med lavere høyde enn de egentlig har. Det gjør at de i realiteten kan ha en BMI under 21, ifølge Lundby.

Her møter hun motstand av Kvandal:

– Det med høyden har vært et «problem» før, men nå har det kommet en ny målemetode som gjør at de fleste har et reelt høydemål, sier hun, og støttes av Halvor Egner Granerud.

Den tidligere sammenlagtvinneren av verdenscupen trekker dessuten frem følgende poeng:

– Jeg synes hun viser en viss manglende forståelse for de som er i motsatt ende av skalaen. Altså, det er utøvere som er naturlig slanke. Og det er utøvere som er naturlig litt tyngre. Og hvis man skal ha et regelverk som kun tilpasser seg de som er naturlig litt tyngre, så vil det være diskriminerende overfor de som er naturlig slankere, mener han.

– Den tause torturen

Ifølge Granerud er ikke konsekvensene av vekttyning et stort problem i herrehopp.

– Jeg opplever ikke at vi på herredelen har hatt mye med de tingene her å gjøre i det hele tatt, så jeg vil heller ikke uttale meg for mye om det. Det har ikke vært en problemstilling mens jeg har vært aktiv.

Hopplandslaget

TAR DEBATTEN: Maren Lundby og Halvor Egner Granerud, her fra et pressetreff i 2021.

Foto: NTB

Lundby sto gråtende frem på NRK for noen år siden og snakket om utfordringer knyttet til vekt. Søndag var det Opseths tur. I kommentarfeltet hennes på Instagram har tidligere VM-vinner Lindsey Van skrevet:

– Den tause torturen ved å være en skihopper.

Granerud er med på at det kanskje må en regelendring til:

– Men det må gjøres på riktig tidspunkt, og det må gjøres i de riktige foraene. Jeg vet ikke helt om jeg syns at dette var det riktige tidspunktet.

– Hva er det som er riktig tidspunkt, tenker du?

– Det er jo overfor FIS -kongress etter sesong å se på om man kanskje kan utvide tabellen. Det er noe man fint kan gjøre. Og det har jeg for så vidt vært ute og uttalt tidligere òg, at jeg ser ikke noe problem i at man kan utvide tabellen og la de som er naturlig tyngre, hoppe med litt lengre ski. Men det kan ikke gå på bekostning av de som er naturlig slanke.

Lundby setter pris på at flere kaster seg inn i debatten:

– Jeg er enig med Kvandal om at det er kjempebra at vi har et regelverk og bra at det kommer innspill. Mitt hovedpoeng er at vi ser utøvere som får helseutfordringer etter hvert, og at vi derfor må tørre å ta debatten for å se på et enda bedre regelverk, svarer hun kritikerne, og fortsetter:

– Jeg skulle gjerne ønske at vi finner et regelverk der man både kan ha BMI 20 og 22, og samtidig ha muligheten til å vinne verdenscuprenn. Det tror jeg hoppsporten er tjent med på sikt. Mine forslag er selvfølgelig ikke fasit, men vi kommer ikke utenom at det er et vektfokus i idretten vår som ikke tar vare på alle sammen.

Tatt på senga av NRK-spørsmål: – Satte meg skikkelig ut 01:03

Publisert 17.02.2025, kl. 13.50 Oppdatert 17.02.2025, kl. 13.56

Read Entire Article